Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Kinezi izradili studiju za autoput Banjaluka - Mlinita

4.11.2015..

Predstavnici kineske kompanije "Sinohidro", na osnovu potpisanog sporazuma iz decembra prošle godine o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka - Mliništa, dionice od Glamoana do Puta AVNOJ-a, pripremili su i dostavili studijsku dokumentaciju neophodnu za završne pregovore o kreditu.

Kako su nam rekli u JP "Autoputevi RS", prije zahtjeva, koje e Ministarstvo finansija RS uputiti kineskoj Eksim banci, ostalo je još da se potpiše komercijalni ugovor sa izvoaem radova kako bi u potpunosti bila kompletirana dokumentacija neophoda za zahtjev za kredit.

"'Autoputevi RS' usaglasili su sve uslove komercijalnog ugovora s izvoaem, i u narednom periodu oekujemo saglasnost Vlade RS na potpisivanje tog dokumenta", rekli su jue u JP "Autoputevi RS", dodajui da su kineski partneri dostavili studiju opravdanosti i studiju uticaja na ivotnu sredinu.

Inae, potpis komercijalnog ugovora s izvoaem radova, odnosno kompanijom "Sinohidro" iz Kine, nee biti pravosnaan i vaei sve dok ne bude potpisan kreditni sporazum s kineskom bankom i dok kreditno zaduenje od strane NS RS ne bude odobreno.

"Komercijalni ugovor se potpisuje uslovno, jer je njegovo potpisivanje, u stvari, uslov za poetak pregovora sa bankom", kau u JP "Autoputevi RS".

Podsjeanja radi, pria o izgradnji autoputa od Banjaluke preko Mliništa i dalje kroz FBiH do Splita zapoela je još 2013. godine na osnovu samoinicijativne ponude Kineza i njihovog interesa da uestvuju u izgradnji ove saobraajnice. Do sada je odrano nekoliko sastanaka i potpisano nekoliko protokola, a prema planu, prva faza radova podrazumijevala bi izgradnju autoputa od Banjaluke, odnosno od Glamoana do Puta AVNOJ-a u duini od 62 kilometra, a vrijednost ovog projekta je oko 600 miliona evra. Prema nezvaninim informacijama, od ovog iznosa, koji bi trebalo da obezbijedi kineska Eksim banka, RS bi uestvovala sa oko 15 odsto plus eksproprijacija zemljišta.

Ukoliko kineska Eksim banka i podri ovaj projekat, odnosno odobri kredit, prema iskustvima zemalja koje ve posluju s ovom bankom, kamata bi trebalo da se kree do maksimalno dva odsto, a kredit bi bio odobren na 20 godina plus grejs period od tri do pet godina.

Ukupna duina autoputa Banjaluka - Split iznosi 186,1 kilometar, a najvei dio trase, i to u duini od 99 kilometara, prolazi kroz RS. Kroz FBiH duina trase iznosi nešto više od 60 kilometara, a kroz Hrvatsku ukupno 22 kilometra.

Kako tvrde dobro upueni u ovaj projekat, poetak gradnje ovog autoputa, i to pod uslovom da sve bude išlo kako treba, nee poeti prije 2022. godine s obzirom na to da je neophodno izraditi obimnu projektu dokumentaciju, sprovesti eksproprijaciju i dobiti neophodne dozvole.

Uroš Vuki ("Nezavisne novine", www.nezavisne.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
Skup dimnjaara u Mrkonji Gradu 12.8.2023.
Otvoren festival u Peckoj: arolija savremenog sela 9.7.2023.
Sjeanje na jedan od najtunijih dana Mrkonji Grada 13.6.2023.
Obiljeen Dan pobjede nad faizmom 10.5.2023.
Suvoza povrijeen u slijetanju pasata kod Mrkonji Grada 26.4.2023.
Ramazanski bajram: naelnik posjetio glavnog imama 20.4.2023.
Tijelo Banjaluanina pronaeno u vozilu na magistralnom putu 13.4.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com