Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Ni struje ni krova nad glavom

9.6.2008..

U Liskovici, selu udaljenom desetak kilometara od Mrkonji Grada prije rata ivjelo je oko 130 hrvatskih domainstava. Danas su tu samo dvije povratnike porodice, bez osnovnih uslova za ivot. Najvei problem predstavlja što u selu nema struje i što su sve kue porušene. Ipak, na vidiku su bolji dani za povratnike u ovo selo podno Drevuše.

Suprunici Stipo i Klara Bilogravi vratili su se u Liskovicu prije godinu dana. ive u pomonom objektu jer im je kua porušena u ratu. Najvei problem predstavlja što nemaju struju, a nedostaje im i nova kua.

- Najtee je ljeti, jer nemamo mogunosti da u friider ostavimo namirnice, pogotovo meso. Navee upalimo svijeu, kao da je meni i muu posljednji as ivota. Vjerujem da emo uskoro dobiti struju. S nestrpljenjem ekam da se vrate i naše komšije, jer nas samoa ubi - pria Klara Bilogravi.

Odgovorni u opštini Mrkonji Grad najavljuju da je rješenje elektrifikacije na pomolu.

- Ve godinu dana vode se aktivnosti na nivou Vlade Hrvatske i naših resornih ministarstava i opštine da se obezbijede uslovi za povratak u Liskovicu. Opština je svoj dio posla završila i popravila put do sela. U toku su završni razgovori oko elektrifikacije, a posao treba da završi "Elektrokrajina" i "Elektrodistribucija" iz Mrkonji Grada. Vjerujem da e ministarstva uskoro obezbijediti sredstva i da e struja u Liskovicu stii za mjesec i po dana - istie naelnik opštine Zoran Tegeltija.

Inae, Vlada Hrvatske još prošle godine preuzela je obavezu da pomogne obnovu kua i uslova za ivot povratnicima.

- Oekujemo da e u ovoj godini biti obnovljeno 25 kua za povratnike Hrvate. Još oko dvadeset porodica prijavilo se za povratak i izrazilo elju da se njihove kue poprave. Vjerujem, da kada se to desi da e i svi predratni stanovnici koji su ivjeli u selu iskazati elju za povratkom. Meutim, bez struje to je iluzorno oekivati - rekao je povratnik Stipo Bilogravi, koji vodi aktivnosti oko povratka.

On je optimista i tvrdi da se u Liskovici krenulo u stvaranje uslova za povratak Hrvata, a u prilog tome govori i injenica da je u toku rašišavanje ruševina crkve Svetog Ilije.

- Radove na rašišavanju ruševina izvode pripadnici i jedinica Republikog štaba Civilne zaštite Republike Srpske. Planirano je i rušenje upne kue, jer je i ona u ratu ošteena. Radovi su pri kraju i bie završeni do kraja naredne sedmice. Vlada Hrvatske je, takoe, obeala da e pomoi pri obnovi crkve - istie Bilogravi.

On kae da je Vlada Republike Srpske uz elektrifikaciju sela obeala i pomo u asfaltiranju puta u duini od pet kilometara od Bjelajca do Liskovice.

Dvije povratnike porodice

Uz Klaru i Stipu Bilogravia u Liskovici ivi još samo porodica Pere Bakovia. Oni su se prvi vratili u selo i sami obnovili kuu. Povremeno u selu borave preko ljeta još neke porodice koje uglavnom ivi u Hrvatskoj i Glamou.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

6. Ovo je sramota.Nakon 13 godina poslije rata da se nema struje,cista sramota. Al svaka njima cast pa su se vratili na svoje ognjiste.
Baljvanac, United States9.6.2008. 18:13:57 
9. Tuzno i sramotno! Nije vazno da li su dve porodice ili jedan covek, treba im izaci u susret. Ne znam ko sve moze da pomogne, ali apelujem na sve koji to mogu da ucine da zivot ovih ljudi bude dostojanstven.
Nikica, Srbija9.6.2008. 18:35:05 
10. Sve polako dolazi na svoje...Optina Mrkonji Grad bez svih (ili bar dijela)svojih prijeratnih stanovnika,je kao dan bez sunca.Na tome prostoru se uvijek zajedniki ivjelo i potovalo,pa ak i volilo-proklet bio onaj ko je doveo do tog da se komije ikad zavade!!!Hvala Bogu pa postoji volja i nada!
Svijest, Bosna i Hercegovina10.6.2008. 1:10:22 
12. "NAKON 13 godina POSLIJE rata da se nema struje,cista sramota."
"Baljvanac", Bosna i Hercegovina15.6.2008. 15:57:54 
14. Zasto bi bila sramota kad je opstina 1995. razorena i popaljena? Kad je obnavljana kompletna elektro mreza postavilo se logicno pitanje ekonomske isplativosti pravaca mreze sa obzirom na naseljenost nekih mesta, zato nema mesta nikakvoj sramoti.A vi Baljvanci ste se mogli obratiti drzavi Hrvatskoj..
Igor Vuk, Srbija17.6.2008. 9:55:17 
15. ...koja je i razorila elektro mrezu.A kao sto vidite-opstina M Grad radi po pitanju stvaranja osnovnih uslova za zivot u Baljvinama.Zato budite objektivni.....
Igor Vuk, Srbija17.6.2008. 9:58:26 
16. Igore Vuce svaka ti cast.Izneo si iskreno i istiniti misljenje o situaciji i mogu samo da se pridruzim tvom komentaru.a ko voli neka izvoli vrata su otvorena svima......a ti baljvanac ako imas viska novca finansiraj ih ti.a sto bi se i zurilo nisu ni oni zurili nikuda...;)
Gost, Austria17.6.2008. 20:54:47 
18. Boze ,Boze ko to razrusi cijelu Bosnu????????Gospodine Vuce!!!!Kome mi trebamo da se obratimo.
Alma, United States21.6.2008. 10:50:21 
19. G-djo ili G-djice Alma, moj gornji komentar je vezan za odredjenu temu a pitanje koje vi postavljate je suvise kompleksno, mada sam siguran da ja i Vi mislimo suprotno o istom.Pozdrav....
Igor Vuk, Srbija23.6.2008. 12:21:13 
20. Gospodine Vuce,svi smo mi u pravu;a gdje je istina;pozdrav!!
Alma, United States24.6.2008. 6:56:52 
21. ta se bre posle toliko godina vraajo sad kad su setili sad emo mi da tako igramo pa zajebi malo nek idu kod franje ...
goci, Slovenija22.8.2008. 18:39:44 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com