Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Tri milijarde za autoputeve

8.2.2008..

Austrijski graevinski koncern "Strabag" dobio je jue koncesiju za gradnju mree autoputeva kroz RS, vrijednu oko tri milijarde evra, nakon to su otklonjene i posljednje prepreke sklapanju "posla decenije".

"Ostalo nam je samo da rijeimo tehnika pitanja i potpiemo ugovor. Razgovarali smo sa mnogima, ali njihova ponuda bila je najbolja", rekao je Milorad Dodik, premijer RS, nakon to je Vlada dodijelila koncesiju.

Ponuda "Strabaga" prihvaena je poslije godinu i po napornih pregovora. Kako je najavljeno, poslije prihvatanja ponude slijede novi pregovori izmeu posebne Vladine komisije i Austrijanaca, koji bi trebalo da dovedu do najvee poslijeratne investicije.

Dvije strane bi u roku od tri mjeseca trebalo da saine ugovor kojim e se definisati detalji ugovora, izmeu ostalog i na koliko godina e biti izdata koncesija i omjer vlasnitva u zajednikom koncesionom drutvu.

Ponuda je prihvaena nakon to je rijeeno i jedino preostalo sporno pitanje - ko e platiti izuzimanje zemljita na trasi mree autoputeva, to bi, po okvirnim procjenama, kotalo oko 300 miliona maraka.

Nedeljko ubrilovi, ministar saobraaja i veza RS, prenio je da tu postoje dvije varijante - ili da "Strabag" obezbijedi Vladi kredit pod povoljnim uslovima ili e oni, pak, prihvatiti vrijednost tog kredita.

Ako se, kako je rekao, izabere druga varijanta, broj godina na koje e Austrijanci dobiti pravo naplate putarine bie vei.

"Sada nam predstoji 90 dana tekih pregovora, ali uvjeren sam da emo, na osnovu Nacrta ugovora, doi u poziciju da postignemo dogovor i potpiemo ugovor", rekao je ubrilovi.

Koncesijom je predviena izgradnja sljedeih pravaca: Banjaluka - Doboj (72 km), Glamoani - Kupres (preko Mrkonji-Grada, 110 km, do granice sa FBiH), Doboj - Jake (46 km), Banjaluka - Novi Grad (71 km, do granice sa Hrvatskom), Jake - amac - Bijeljina (98 km).

Kao svoj zalog u zajednikom preduzeu, koja je odravati pravce i naplaivati putarinu, RS e uloiti autoput Banjaluka - Gradika/Bosanska Gradika, iju izgradnju e sama finansirati.

Taj put bi, kako je najavljeno, Vladi donio uee od oko osam odsto u zajednikom preduzeu.

"Deloitte" izabran za konsultanta

Vlada RS jue je potvrdila izbor kompanije "Deloitte" za konsultanta za sklapanje ugovora sa "Strabagom". Konsultant bi Vladi trebalo da pomae kod sklapanja ugovora i svih naknadnih poslova, vezanih za izgradnju autoputeva. Vrijednost konsultantskog ugovora premauje pet miliona evra.

Dragan Risojevi ("Nezavisne novine", www.nezavisne.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Daj boze da to bude tako, kad slovenija ima autoput onako mala drzava trebali bi i mi da imamo, uz to ce i putovanje biti krace i ugodnije. samo radite. pozdrav iz Linca
Gogi Austrija, Austria22.5.2008. 8:16:58 
2. To sam ja-vidim da nisi upucen i procitaj malo bolje sta pise gore.niko nije ni rekao da je neko nekoga kupio.posto vidim da neznas sta je konzesija koju ce Strabag ubirati onda nemam sta da ti pise lakse bi ti bilo nacrtati.ps sjeti se na kojem djelu puta do kuce placas "Austriji" autoput jer su
Gost, Austria22.5.2008. 14:13:11 
3. ..ga oni gradili tj.Strabag i mnogo je skuplji nego np.autoput kroz Hrvacku.eto malo se zabavi sa ovom temom pa da znas o cemu je rjec.ja govorim iz iskustva a ne lupam napamet.pozz ;)))
Gost, Austria22.5.2008. 14:16:22 
4. Da dobro naplauju putarinu to je sigurno, jer sa ime bi uli u toliki posao da do 2015 u RS zavre vie autoputa nego to Srbija ima trenutno...
003002003, Srbija ili Crna Gora10.1.2009. 18:04:37 
5. A i Srbija ima mnogo autoputeva.
Gost, Bosna i Hercegovina10.1.2009. 19:11:56 
6. Joj koji su ovo lopovi... pa ovo je pljacka stoleca..eeeee 3 milijarde evra.Samo me interesuje na osnovu kojih protka i kapaciteta su oni zakljucili da je na deonici kupres-mg potreban a-put??resenja su predimenzionisana kao i podaci koji su verovatno navuceni maximalno kako bi neko oprao brdo para!
mio_feel good, Srbija ili Crna Gora15.5.2009. 18:45:12 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Stacionarni radari od danas u Mrkonji Gradu, ipovu i Ribniku 17.10.2022.
Javne povrine u Mrkonji Gradu kontrolie 46 kamera 30.9.2021.
Zimsko ienje gradskih saobraajnica i lokalnih puteva 25.11.2020.
Poelo nasipanje lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva 1.5.2020.
Sanacija puta od Novog Naselja prema ehovcima i Trijebovu 1.12.2019.
Rekonstrukcija asfaltne podloge u Brki Bati 25.7.2019.
Vodostaji u Srpskoj u porastu, u Jezeru poplavljeno 20 kua 4.2.2019.
Uskoro gradnja mosta preko Crne Rijeke 19.8.2018.
Povrijeenog konopcem izvukli iz korita Crne rijeke 20.8.2017.
Asfaltiran put Surjan-Racune 3.5.2017.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com