Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Protestni izlet na izvore Sane

27.4.2015..

Preko 500 ljubitelja prirode okupilo se u nedjelju, 26.4.2015, na izvorima rijeke Sane na tardicionalnom protestnom izletu, koji je i ove godine organizovala Koalicija za zaštitu Sane povodom Dana planete Zemlje. Cilj protestnog izleta bio je da se skrene panja na uništavanje prirodnog bogastva i zaustavljanje izgradnje mini hidro-elektrane (MHE) „Medna“ koja prijeti da uništi rijeku Sanu, jedno od vrijednih prirodnih naslijea naše zemlje.

Koalicija za Sanu, koju ine 23 udruenja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik ve šest godina pokušava da sprijei ovaj zloin protiv prirode i graana. Trenutno, Koalicija sa Opštinom Ribnik na sudu u Banjoj Luci ima pet tubi protiv izgradnje navedene MHE koje ekaju presudu. Skupština opštine Ribnik je u decembru jednoglasno donijela odluku da se protivi izgradnji hidrocentrala na Sani.

„Postupci na sudu stoje više od dvije godine. Mi se nadamo skorijem rješenju da bi se radnje na izgradnji MHE „Medna“ zaustavile, jer su radovi ve uveliko u toku“, izjavio je Goran Krivi iz Udruenja „Sanus“ iz Prijedora.

Posjetioci izvora ove godine nisu bili samo ljudi iz gradova u slivu Sane, kojima ta rijeka znai mnogo i ijim uništenjem imaju mnogo da izgube, nego i iz drugih gradova, kojima priroda i prirodno nasljee znai mnogo više nego uloenih nekoliko miliona graanskih novaca u izgradnju neega na emu e se drugi koristiti. Kolona duga nekoliko stotina metara sa porukom “Sauvajmo Sanu“ je nakon obilaska izvora, poslijepodne provela u Vizitor centru u mjestu Pecka. Izletnici su se, nakon obilaska izvora, vraali sa oduševljenjem i nevjericom da neko hoe da uništi takvo prirodno bogatstvo.

„Netaknuta priroda i kristalno ista voda su resursi koji se ne diraju“ izjavio je Borislav Jankovi sa Zelenkovca koji se tom prilikom uskoio i okupao se u rijeci Sani. „Svaki normalan ovjek, koji upravlja sa ovakvim prirodnim resursom, treba rei ne njegovom uništenju“. – dodao je Jankovi.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke (BiH/RS) pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija), pokušava da izgradi malu hidroelektranu  “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Izgradnju je zapoeo uprkos injenici da je Prostornim planom Republike Srpske predvieno da gornji tok rijeke Sane bude proglašen parkom prirode, a izvori Sane da budu pod strogim reimom zaštite zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti. Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je Sana svrstana u prvu kategoriju u RS.

„Subvencije za obnovljive izvore energije koje plaamo putem rauna za struju ulaemo u izgradnje MHE koje uništavaju rijeke, a ne ulaemo u neke stvarne obnovljive energije kao što su energija vjetra i Sunca koje trebaju biti naša budunost“, rekla je Nataša Crnkovi, predsjednica Centra za ivotnu sredinu iz Banjaluke.

Korist koju e eventualno ostvariti Republika Srpska ukoliko se izgradi MHE Medna na rijeci Sani, nije ni priblina šteti koja e se prouzrokovati. Prema Odluci o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za elektrinu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora ili efikasnoj kongeneraciji, trišna cijena u garantovanoj otkupnoj cijeni ini 62%, a premija ini 38%. Koncesionar plaa Republici Srpskoj koncesionu naknadu 7%, a Republika Srpska plaa investitoru samo kroz premiju 5,5 puta više nego što je koncesiona naknada, što bi u domaoj valuti znailo da za petnaest godina, koliko se investitoru garantuje subvencija, Koncesionar plaa Republici Srpskoj oko 3.000.000 KM, a od Republike Srpske, odnosno njenih graana, po osnovu subvencije (razlike garantovane i trišne cijene) e dobiti oko 15.500.000 KM. Pored toga što e uništiti rijeku Sanu na njenom najistijem dijelu, investitoru emo morati platiti 12.500.000 KM.

Koalicija za zaštitu Sane je 2012. godine pokrenula inicijativu za zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostorim planom RS, prema nadlenom ministarstvu. Nakon toga je Republiki zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljea izradio strunu osnovu, te se oekuje da e u toku ove godine biti proglašen park prirode.

Na ovogodišnjem izletu se pridruila i Gorska sluba spasavanja Banja Luka koja je ovom prilikom svojim znanjem i vještinama obezbjedila siguran prelaz preko mosta i silazak do izvora svih izletnika.

Izvor: www.sacuvajmosanu.net


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Akcija proljenog ureenja grada 22.4.2024.
Sretan Uskrs! 31.3.2024.
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com