Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


'Vrela Sane' pokreu turistiki procvat

2.10.2021..

Vrela Sane su jedinstven hidrološki biser, koji e se nakon što je proglašen parkom prirode sigurno nai na mapi posjetilaca iz cijeloga svijeta, a time e opštine Mrkonji Grad i Ribnik doivjeti turistiki procvat.

Istiu to sagovornici “Glasa Srpske” ponosni na injenicu da je prirodnu ljepotu njihovog kraja, kojom se vijekovima die, prepoznala i Vlada Srpske, te donijela odluku o proglašenju spomenika prirode “Vrela Sane”, kojom se zaštienim podrujima postala tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i peina Mraaj. Ovaj spomenik prirode prostire se na podruju Mrkonji Grada i Ribnika, na ukupnoj površini od 320,69 hektara.

- Osnovne vrijednosti spomenika prirode “Vrela Sane” su izuzetne hidrološke, hidrogeološke, geomorfološke i pejzane karakteristike - navedeno je u odluci Vlade.

Predsjednik organizacije “Green Ways” Boro Mari, koja je oronulu školu u Peckoj kod Mrkonji Grada, staru devet decenija, obnovila i pretvorila u jedinstven Centar za posjetioce, istie da su zaštiena mjesta generator razvoja kraja u kom se nalaze.

- “Vrela Sane” karakteriše to što se na jednom mjestu nalaze baš sva tri osnovna tipa izvora, estavela Mraaj, koja je hidrološki fenomen, te se u proljee ponaša kao izvor, a u toku ljeta kao ponornica. Tu je i kanjon Korane, koji se ulijeva u izvor Sane - rekao je Mari.

Naglasio je da je sve skupa jedan veliki hidrološki biser.

- Posjetilaca je bilo i ranije, a sada ih oekujemo još više i zbog toga radimo na razvoju infrastrukture jer nam je cilj da se sauva priroda i izvori u skladu sa odlukom Vlade. Ne elimo da doe do devastacije tog podruja zbog prekomjernih dolazaka. Jasno e biti oznaene staze kuda se moe hodati, oznaena mjesta za loenje vatre, igrališta za djecu, sigurnosne sajle, ograde i sve ono što je neophodno na jednom takvom mjestu - istakao je Mari.

Velika su oekivanja i rukovodstva dvije opštine na ijoj se teritoriji spomenik prirode prostire. Naelnik Mrkonji Grada Dragan Voevi rekao je da se na ovo dugo ekalo i da je ovo vjetar u lea razvoju lokalnog turizma.

- Ve na iduoj sjednici Skupštine opštine usvojiemo odluku o formiranju turistike organizacije koju do sada nismo imali. Ve imamo razraen sistem sa Centrom za posjetioce Pecka, tako da oekujemo i vei broj posjetilaca - kazao je Voevi.

Odluku Vlade pozdravio je i naelnik Ribnika Nebojša Kara, naglasivši da e ovo biti temelj na kojem e graditi turistiku ponudu.

- I do sada smo imali veliki broj dolazaka zbog rijeke Ribnik i flaj fišinga, a dijelom i zbog Sane. Nadamo se da emo ubudue sa Mrkonji Gradom na izvorima Sane graditi turistiku ponudu naše dvije opštine – poruio je Kara.

Kanjon Prizren grad

Koalicija za Sanu pozdravila je odluku o proglašenju vrela ove rijeke za spomenik prirode i pozvala da pod zaštitu bude stavljen i kanjon Prizren grad na osnovu inicijative ekoloških aktivista iz 2019.
- Smatramo da je proglašenje Spomenika prirode “Vrela Sane” rezultat svega što smo kroz godine kampanja pokušavali da postignemo, a to je da ouvamo, sauvamo i zaštitimo našu rijeku Sanu - saopšteno je iz Koalicije za Sanu.

Milijana Latinovi ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Otvoren festival u Peckoj: arolija savremenog sela 9.7.2023.
Mrkonji Grad raspolae brojnim turistikim potencijalima 17.6.2022.
Potpisan Ugovor o odravanju planinarskih staza 17.1.2022.
Naelniku optine uruen Projekat turistike signalizacije za podruje optine Mrkonji Grad 7.6.2021.
Projekat Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive 13.6.2020.
Balkana je mjesto gdje se trai spas od vruine 11.8.2019.
Eko aktivisti razvijaju ruralni turizam i prave prvo 'solarno selo' u BiH 14.7.2019.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com