Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


'Vrela Sane' pokreu turistiki procvat

2.10.2021..

Vrela Sane su jedinstven hidrološki biser, koji e se nakon što je proglašen parkom prirode sigurno nai na mapi posjetilaca iz cijeloga svijeta, a time e opštine Mrkonji Grad i Ribnik doivjeti turistiki procvat.

Istiu to sagovornici “Glasa Srpske” ponosni na injenicu da je prirodnu ljepotu njihovog kraja, kojom se vijekovima die, prepoznala i Vlada Srpske, te donijela odluku o proglašenju spomenika prirode “Vrela Sane”, kojom se zaštienim podrujima postala tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i peina Mraaj. Ovaj spomenik prirode prostire se na podruju Mrkonji Grada i Ribnika, na ukupnoj površini od 320,69 hektara.

- Osnovne vrijednosti spomenika prirode “Vrela Sane” su izuzetne hidrološke, hidrogeološke, geomorfološke i pejzane karakteristike - navedeno je u odluci Vlade.

Predsjednik organizacije “Green Ways” Boro Mari, koja je oronulu školu u Peckoj kod Mrkonji Grada, staru devet decenija, obnovila i pretvorila u jedinstven Centar za posjetioce, istie da su zaštiena mjesta generator razvoja kraja u kom se nalaze.

- “Vrela Sane” karakteriše to što se na jednom mjestu nalaze baš sva tri osnovna tipa izvora, estavela Mraaj, koja je hidrološki fenomen, te se u proljee ponaša kao izvor, a u toku ljeta kao ponornica. Tu je i kanjon Korane, koji se ulijeva u izvor Sane - rekao je Mari.

Naglasio je da je sve skupa jedan veliki hidrološki biser.

- Posjetilaca je bilo i ranije, a sada ih oekujemo još više i zbog toga radimo na razvoju infrastrukture jer nam je cilj da se sauva priroda i izvori u skladu sa odlukom Vlade. Ne elimo da doe do devastacije tog podruja zbog prekomjernih dolazaka. Jasno e biti oznaene staze kuda se moe hodati, oznaena mjesta za loenje vatre, igrališta za djecu, sigurnosne sajle, ograde i sve ono što je neophodno na jednom takvom mjestu - istakao je Mari.

Velika su oekivanja i rukovodstva dvije opštine na ijoj se teritoriji spomenik prirode prostire. Naelnik Mrkonji Grada Dragan Voevi rekao je da se na ovo dugo ekalo i da je ovo vjetar u lea razvoju lokalnog turizma.

- Ve na iduoj sjednici Skupštine opštine usvojiemo odluku o formiranju turistike organizacije koju do sada nismo imali. Ve imamo razraen sistem sa Centrom za posjetioce Pecka, tako da oekujemo i vei broj posjetilaca - kazao je Voevi.

Odluku Vlade pozdravio je i naelnik Ribnika Nebojša Kara, naglasivši da e ovo biti temelj na kojem e graditi turistiku ponudu.

- I do sada smo imali veliki broj dolazaka zbog rijeke Ribnik i flaj fišinga, a dijelom i zbog Sane. Nadamo se da emo ubudue sa Mrkonji Gradom na izvorima Sane graditi turistiku ponudu naše dvije opštine – poruio je Kara.

Kanjon Prizren grad

Koalicija za Sanu pozdravila je odluku o proglašenju vrela ove rijeke za spomenik prirode i pozvala da pod zaštitu bude stavljen i kanjon Prizren grad na osnovu inicijative ekoloških aktivista iz 2019.
- Smatramo da je proglašenje Spomenika prirode “Vrela Sane” rezultat svega što smo kroz godine kampanja pokušavali da postignemo, a to je da ouvamo, sauvamo i zaštitimo našu rijeku Sanu - saopšteno je iz Koalicije za Sanu.

Milijana Latinovi ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com