Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Na sajmu poljoprivrednih proizvoda vie od 50 izlagaa

22.11.2022..

Deseti Sajam poljoprivrednih proizvoda "Aranelovdanski vašar" u Mrkonji Gradu okupio je više od 50 izlagaa iz BiH koji su predstavili tradicionalna jela, narodne rukotvorine, zanatske proizvode, razne vrste rakija, te proizvode od meda.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonji Grad Stevica Eremija rekao je novinarima da se okupio najvei broj izlagaa od kako postoji manifestacija i da im je elja da razvijaju turizam, uvaju obiaje, tradiciju i domae proizvode.

Sajam je poeo u ponedjeljak, 14. novembra, senzornim ocjenjivanjem kvaliteta domae rakije, a organizovana su i struna predavanja za proizvoae rakija, za proizvoae povra i pelare.

Manifestaciju je organizovala Agencija za privredni razvoj, a pokrovitelj je opština Mrkonji Grad, kao i brojni sponzori.

Na današnjem vašaru je bilo mnogo novaanih i robnih nagrada, a pored najbolje šljivovice birani su i najljepši štand, slavski hljeb, suvenir, rukotvorina, kao i najbogatija sofra.

Prema ocjeni lanova irija Ninoslava Nikievia iz Beograda, Nermine Spaho iz Sarajeva i Davorke uki-Ratkovi iz Trebinja, najkvalitetniju šljivovicu imao je ore Landeka iz Ribnika.

Drugoplasirani je bio Gojko Jovi iz Mrkonji Grada, dok je tree mjesto osvojio Aleksandar Trivi iz Laktaša.

Nagradu za najbolju kruškovau osvojio je Milan Šipka iz Banjaluke, priznanje za najbolju jabukovau i travaricu osvojio je Dragomir ulum iz Glamoa, dok je najbolju rakiju u kategoriji kajsija imao Nebojša Miloševi iz Novog Sada.

Jovi, ija je rakija šljiva drugoplasirana, kae da je dobio mnogo priznanja, te da pravi i rakiju od kruške, jabuke i dunje.

"Za dobru rakiju je najbitnije da je plod zdrav i ist, voe treba pravilno ukomiti, spremiti, miješati, a moraju biti dobre i kace. Rakiju treba ostaviti barem godinu dana u buretu", objašnjava Jovi.

U okviru današnjeg "Aranelovdanskog vašara" odran je 17. festival domae rakije, 16. Etno-festival "Jabuka", 16. Dani meda, te 10. Izloba rukotvorina "Zlatni prsti".

Pelar Siniša Kei iz Mrkonji Grada ukrasio je vašar svojom bogatom paletom proizvoda od meda.

"Izlaemo med kao glavni proizvod, med od bagrema, lipe, livadski, a tu su i mješavine meda sa suvim voem, koprivom, umbirom, uvarkuom, kao i medovaa rakija, voštane svijee, propolis, matina mlije", navodi Kei.

Tarik Babi iz Visokog proglašen je za najboljeg "gradimira" Republike Srpske, a za najboljeg gradimira Mrkonji Grada Brane Gatari, jer su pokazali najviše umijea prilikom ocjenjivanja jaine šljivovice.

Bogatu i raznovrsnu trpezu pratila je igra i pjesma lokalnog Kulturno-umjetnikog društva "Petar Prvi Karaorevi Mrkonji".

Opština Mrkonji Grad je kroz projekat “Pijaca za 21 vijek” nabavila 60 mobilnih štandova i prenosivu podlogu za štandove koji su se koristiti prilikom ogranizacije Aranelovdanskog vašara, ali e biti na raspolaganju  poljoprivrednim ponuaima i prilikom drugih manifestacija.

Nabavka štandova i prenosive podloge za štandove podrana je kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija, a provode Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH i eška razvojna agencija.

EU4AGRI je etverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadravanje postojeih i podravanje oporavka od krize izazvane KOVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajedniki ga provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i eška razvojna agencija (CzDA).

Izvor: www.mrkonjic-grad.rs.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com