Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Predstavljena nova turistika destinacija - Dinaridika

28.3.2022..

U mjestu Pecka kod Mrkonji Grada danas je predstavljena nova turistika destinacija Dinardika u okviru projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" vrijednog više od 471.000 KM.
 
Dinardika je smještena du rute "Via Dinarika" i ukljuuje turistike sadraje za aktivnosti u prirodi i odmor na selu na podruju opština Mrkonji Grad, Šipovo i Ribnik. Projekat se provodi u okviru programa "EU4biznis" koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemake, koje su izdvojile više od 376.000 KM bespovratnih sredstava.
 
Menader projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" Nataša Areina rekla je novinarima da je ovo prvi projekat EU koji realizuje opština Mrkonji Grad kao vodei implementator zajedno sa partnerima.
 
"Projektom je uspostavljena prva destinacija ovog tipa u skladu sa svjetskim standardima zelenih destinacija. Nadamo se da je ovo samo jedan od projekata i da emo ga uspjeti replicirati i na druge regije jer su naša podruja veoma lijepa i bogata. Pred nama je nastavak rada, razvijanja ove destinacije, saradnja sa ponuaima usluga", objašnjava Areina.
 
Predstavljena nova turistika destinacija-Dinardika

Ona je dodala da je lokalna zajednica kofinansirala projekat i da je i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske izdvojilo 4.000 KM za sufinansiranje izgradnje mosta na rijeci Sani.
Naelnik opštine Mrkonji Dragan Voevi istakao je da je realizacija ovog projekta od velikog znaaja za Mrkonji Grad, Šipovo i Ribnik i da vjeruje da je ovo samo poetak velikog dogaaja koji slijedi u narednom periodu.
 
"Opštinska uprava je od poetka podravala ovaj projekat i nastaviemo da podravamo sve dobre stvari koje su vezane za Pecku, ali i za širu regiju", rekao je Voevi.
 
Direktor Udruenja "Grinvejs" /Zelene staze/, koje upravlja Centrom za posjetioce Pecka, Boro Mari kae da su oni organizacija koja se bavi odrivim razvojem i da su prije sedam godina došli u selo Pecka, koje je bilo potpuno utihnulo i zamrlo.
 
"Vano je da se ljudi, koji su mahom iz ovog kraja otišli u Vojvodinu, vraaju da ureuju kue. Drago mi je da svaki zaselak oivljava i vjerujem da e biti još domainstava koja e nuditi usluge u turizmu", rekao je Mari.
 
On je naveo da im je ovo peti-šesti projekat u nizu otkako su ovdjee te da svakim projektom naprave iskorak u nešto novo.
Projekat "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" je od juna 2020. do marta ove godine implementirala opština Mrkonji Grad sa partnerima - Udruenjem graana Centar za ivotnu sredinu iz Banjaluke i banjalukim kompanijama "Adventis konsalting" i "Cepter pasport".
 
U okviru projekta izgraen je prvi park na otvorenom u selu Pecka koji nudi sadraj za djecu i mlade, u okviru kojeg se nalaze biciklistika staza, igrališta za djecu, vještaka stijena za penjanje i amfiteatar na otvorenom za 80 osoba.
 
Postavljene su klupe i stolovi, uraena kompletna signalizacije podruja oko izvora rijeke Sane, nabavljeni su gripovi za nove penjake smjerove na oblinjem penjalištu u Peckoj, a uraeno je i gps mapiranje 300 kilometara biciklistikih i 100 kilometara pješakih staza.

Izvor: www.mrkonjic-grad.rs.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Akcija dobrovoljnog davanja krvi 5.12.2022.
Aranelovdanski vaar 5.11.2022.
Memorijalna koarkaka utakmica 26.9.2022.
Prijem i prigodni pokloni za 128 prvaia 3.9.2022.
Karavan RTRS-a u Mrkonji Gradu 14.7.2022.
Promocija knjige Mladena Svetinovia 'Prie iz Mrkonjia' 7.7.2022.
Otvoreno 'MG ljeto 2022.' 2.7.2022.
Javni poziv za prijavu projekata udruenja graana/nevladinih organizacija 31.5.2022.
kola plesa na otvorenom 7.5.2022.
Srean Bajram! 2.5.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com