Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Obiljeeno 25 godina od eshumacije najvee masovne grobnice u Srpskoj

1.4.2021..

U Mrkonji Gradu danas je obiljeeno 25 godina od ekshumacije iz masovne grobnice 181 borca i civila koji su zvjerski ubijeni u napadu Hrvatske vojske, Armije RBiH i HVO-a na ovu zapadnokrajišku opštinu, a prisutni su istakli da su tada zatekli stravine prizore i da za te zloine još niko nije odgovarao.

Kod spomen-obiljeja masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonji Gradu sluen je parastos za stradale, a potom su poloeni vijenci.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonji Grad Stevica Eremija podsjetio je da su Mrkonjiani 1996. godine, kada su se poslije izbjeglištva vratili na svoja ognjištva, zatekli spaljene domove i uništene fabrike, a najbolnije od svega je bilo otkrivanje masovne grobnice najvee u Republici Srpskoj.

"Niko za zloine nije odgovarao, al` mi emo se i dalje sjeati naših poginulih boraca i civila. Mi ekamo pravdu", rekao je Eremija novinarima.

Predsjednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravko Kara, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata i majku od supruge, istakao je da su na današnji dana prije 25 godina prizori bili stravini.

"Tog 1. aprila ništa nam nije išlo na ruku, vrijeme loše, a situacija stravina, grobnica prepuna vode i blata. Neki su poginuli ratujui, pa su ih tu zakopali, a smatram da su sve one koje su ive uhvatili zvjerski muili i ubili", prisjetio se Kara.

Bez obzira što i nakon ovoliko vremena niko nije odgovarao za te zloine, on ipak vjeruje u pravdu.

"Šta rei poslije 25 godine, ponavljamo istu priu, ali vjerujem da e to na kraju biti procesuirano i da e pravda stii. Mislim da se zloinci ne procesuiraju zato što nema dovoljno volje sa svih strana", dodao je Kara.

S druge strane, ima i onih koji vjeruju da e zloini poinjeni u Mrkonji Gradu ostati zaboravljeni i da nikad nee ugledati lice pravde. Ljubinka Kreka je izgubila volju i ne vjeruje da e doi do toga da neko od odgovornih i odgovara za nedjela koja su se dogodila u toj maloj opštini.

"Brat mi je pronaen mrtav na Bunarevima, a supruga sam pronašla 1. aprila 1996. u masovnoj grobnici. Iste godine sam 29. marta dobila sina, beba u kui, a sahrana s druge strane. Teško je i bolno sjeanje, to se nikad ne moe zaboraviti", rekla je Kreka.

Tokom agresije Hrvatske vojske i Petog korpusa Armije RBiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine, sa ognjišta je protjerano više od 120.000 Srba.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela podruje Mrkonji Grada, u pravoslavnom groblju pronaena je najvea masovna grobnica iz koje su ekshumirana tijela 81 civila, od kojih deset ena, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a. Najstarija rtva je imala 90 godina, a najmlaa samo sedam.

Ekshumacija tijela iz masovne grobnice poela je 1. aprila 1996. godine, a nalazi patologa pokazali su da su sve rtve na zvjerski nain muene i ubijene.

Na podruju opštine Mrkonji Grad u manjim grobnicama pronaeno je još 176 tijela. Iako su poinioci poznate, za ove strašne zloine još niko nije odgovarao.

"Srna", "Nezavisne novine", www.nezavisne.com


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Noni uspon na brdo Oruglu 2.5.2022.
Proljeno ureenje grada 18.4.2022.
Omladinska banka Mrkonji Grad - Poziv za projekte mladih za 2022. godinu 8.3.2022.
Otvoreno klizalite 7.1.2022.
Realizovan projekta 'Hortikulturno ureenje Petlje u Mrkonji Gradu' 17.12.2021.
Promovisan film Zvuci ekia jednog kovaa 30.11.2021.
Promovisan film 'Zvuci ekia jednog kovaa' 22.9.2021.
Odrana kosidba na Rajcu 20.7.2021.
Odrana promocija projekta 'Misli o prirodi' 12.3.2021.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com