Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Obiljeeno 25 godina od eshumacije najvee masovne grobnice u Srpskoj

1.4.2021..

U Mrkonji Gradu danas je obiljeeno 25 godina od ekshumacije iz masovne grobnice 181 borca i civila koji su zvjerski ubijeni u napadu Hrvatske vojske, Armije RBiH i HVO-a na ovu zapadnokrajišku opštinu, a prisutni su istakli da su tada zatekli stravine prizore i da za te zloine još niko nije odgovarao.

Kod spomen-obiljeja masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonji Gradu sluen je parastos za stradale, a potom su poloeni vijenci.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonji Grad Stevica Eremija podsjetio je da su Mrkonjiani 1996. godine, kada su se poslije izbjeglištva vratili na svoja ognjištva, zatekli spaljene domove i uništene fabrike, a najbolnije od svega je bilo otkrivanje masovne grobnice najvee u Republici Srpskoj.

"Niko za zloine nije odgovarao, al` mi emo se i dalje sjeati naših poginulih boraca i civila. Mi ekamo pravdu", rekao je Eremija novinarima.

Predsjednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravko Kara, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata i majku od supruge, istakao je da su na današnji dana prije 25 godina prizori bili stravini.

"Tog 1. aprila ništa nam nije išlo na ruku, vrijeme loše, a situacija stravina, grobnica prepuna vode i blata. Neki su poginuli ratujui, pa su ih tu zakopali, a smatram da su sve one koje su ive uhvatili zvjerski muili i ubili", prisjetio se Kara.

Bez obzira što i nakon ovoliko vremena niko nije odgovarao za te zloine, on ipak vjeruje u pravdu.

"Šta rei poslije 25 godine, ponavljamo istu priu, ali vjerujem da e to na kraju biti procesuirano i da e pravda stii. Mislim da se zloinci ne procesuiraju zato što nema dovoljno volje sa svih strana", dodao je Kara.

S druge strane, ima i onih koji vjeruju da e zloini poinjeni u Mrkonji Gradu ostati zaboravljeni i da nikad nee ugledati lice pravde. Ljubinka Kreka je izgubila volju i ne vjeruje da e doi do toga da neko od odgovornih i odgovara za nedjela koja su se dogodila u toj maloj opštini.

"Brat mi je pronaen mrtav na Bunarevima, a supruga sam pronašla 1. aprila 1996. u masovnoj grobnici. Iste godine sam 29. marta dobila sina, beba u kui, a sahrana s druge strane. Teško je i bolno sjeanje, to se nikad ne moe zaboraviti", rekla je Kreka.

Tokom agresije Hrvatske vojske i Petog korpusa Armije RBiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine, sa ognjišta je protjerano više od 120.000 Srba.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela podruje Mrkonji Grada, u pravoslavnom groblju pronaena je najvea masovna grobnica iz koje su ekshumirana tijela 81 civila, od kojih deset ena, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a. Najstarija rtva je imala 90 godina, a najmlaa samo sedam.

Ekshumacija tijela iz masovne grobnice poela je 1. aprila 1996. godine, a nalazi patologa pokazali su da su sve rtve na zvjerski nain muene i ubijene.

Na podruju opštine Mrkonji Grad u manjim grobnicama pronaeno je još 176 tijela. Iako su poinioci poznate, za ove strašne zloine još niko nije odgovarao.

"Srna", "Nezavisne novine", www.nezavisne.com


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Mrkonji Grad raspolae brojnim turistikim potencijalima 17.6.2022.
Zapoeti radovi vrijednosti 800.000 KM 17.6.2022.
Nezakonita taksa uz raun za vodu u Mrkonji Gradu 30.5.2022.
Noni uspon na brdo Oruglu 2.5.2022.
Podrka projektu gradnje solarne elektrane 25.4.2022.
Proljeno ureenje grada 18.4.2022.
Optina Mrkonji Grad se pridruila inicijativi Optine bez brana 28.3.2022.
Omladinska banka Mrkonji Grad - Poziv za projekte mladih za 2022. godinu 8.3.2022.
Potpisan Ugovor o odravanju planinarskih staza 17.1.2022.
Otvoreno klizalite 7.1.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com