Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Otvorena fabrika R-S Silikon u Bjelajcu

26.11.2015..

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik grupacije "Metalege" iz Italije Gvido Duzi pustili su danas u rad Fabriku za proizvodnju silicijum metala "R-S silikon" u Bjelajcu u opštini Mrkonji Grad.

Dodik je naglasio da je rije o investiciji vrijednoj 41 milion evra, te da Fabrika trenutno zapošljava 112 radnika.

"Ovom investicijom ne samo da smo pokazali da smo spremni da privuemo investitore iz inostranstva i damo im odreenu logistiku, nego i sposobnost da pratimo veoma visoko zahtjevne standarde u vezi sa davanjem radnih dozvola koje su morale da prate ovu investiciju", rekao je Dodik novinarima nakon otvaranja fabrike.

Prije otvaranja fabrike, ministar za prostorno ureenje, graevinarstvo i ekologiju Srebrenka Goli uruila je investitoru upotrebnu dozvolu za probni rad.

Predavanjem upotrebne dozvole, tvrdi Dodik, završen je tehnološki proces izgradnje i poinje proces proizvodnje, i to u skladu sa najveim standardima koji postoje u Evropi i svijetu jer je rije o jednoj od najboljih tehnoloških fabrika ove vrste u svijetu.

"Republika Srpska je podrala i prepoznala potrebu da se ovako nešto napravi u ovoj opštini. U dijelu naših projekata i programa podrške industrijalizaciji, odnosno reindustrijalizaciji, svaki pojedinani projekat ove vrste je dio ukupnog procesa i politikog cilja da se uspostavi poveana industrijska proizvodnja u Republici Srskoj", poruio je Dodik.

On je dodao da je to najbolji nain za stabilan rast bruto domaeg proizvoda, koji ove godine biljei stopu rasta od gotovo dva odsto, što predstavlja ohrabrujui podatak.

"Mi imamo kontinuiran rast industrijske proizvodnje, koji e za ovu godinu biti 4,5 odsto, što govori da i pored ogromne galame koju moemo da ujemo, Republika Srpska ostvaruje svoje ciljeve ekonomskog razvoja i pokazuje sposobnost da odri stabilnost svog finansijskog sektora i da bude podrška podizanju i razvoju ovih investicija", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je nedaleko od ove fabrike u toku proširenje energetskih kapaciteta u Hidroelektrani "Boac dva", kao i da su širom Srspke u toku ogromni projekti poput izgradnje auto-puta i Termoelektrane "Stanari", koja je poela sa radom, a koju su uloena ogromna sredstva.

"Ve sada razgovaramo o novim investitorima, od Trebinja gdje je u planu gradnja dodatnih kapaciteta prehrambene industrije, do Novog Grada i Kozarske Dubice gdje su italijanski investitori zainteresovani za gradnju", rekao je Dodik.

Gvido Duzi, predsjednik grupacije "Metalege" iz Italije, koja je gradila Fabriku "R-S silikon" naglasio je da e proizvoditi 16.000 tona metal silicijuma godišnje, te da e sva proizvodnja biti namijenjena izvozu.

"Ukupno e fabrika zapošljavati 120 radnika. Metal silicijum koji emo proizvoditi koristi se za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i graevinarstva i industrije metala", naveo je Duzi.

Ministar za prostorno ureenje, graevinarstvo i ekologiju Srebrenka Goli istakla je da je fabrika u Bjelajcu ispunila sve tehnike uslove da pone sa radom.

"Ovako kompleksno postrojenje zahtijeva odreeni rok za probni rad. Institut za ispitivanje materijala `Konstrukcije`, koji je vršio tehniki prijem ovog objekta, u svom izvještaju je konstatovao da su svi radovi izvedeni u skladu sa investicioni-tehnikom dokumentacijom i u skladu sa svim evropskim standardima uz poštivanje strogih normi zaštite ivotne sredine", rekla je Golieva.

Naelnik opštine Mrkonji Grad Divna Anii napomenula je da je ponosna što je fabrika napravljena na podruju ove opštine.

"Velika volja, elja i entuzijazam omoguili su da godinu i po dana nakon polaganja kamena temeljca imamo ovaku fabriku", rekla je Aniieva.

Aniieva je zahvalila Vladi Republike Srpske, kao i Gvidu Duziju što je više od 350.000 KM uloio u poplavljena podruja, nevladine organizacije, škole i sportska udruenja.

Predsjednik Vlade Republike Srpske eljka Cvijanovi izjavila je da je izgradnjom Fabrike "R-S silikon" u Bjelajcu kod Mrkonji Grada italijanska grupacija "Metalege" postala jedan od najznaajnijih ulagaa u Republiku Srpsku.

Cvijanovieva je izrazila zadovoljstvo što je samo godinu i po nakon polaganja kamena temeljca okonan ovaj znaajan projekat za Mrkonji Grad, ali i za Republiku Srpsku.

Ona je podsjetila da je ukupna vrijednost investicije, koju je u znaajnom iznosu podrala i Vlada Srpske, 41 milion evra.

"Mi imamo dobro iskustvo kada je rije o italijanskim investitorima. Osim što tradicionalno imamo dobre spoljnotrgovinske odnose sa Italijom, isto tako vano je da su oni meu vodeim investitorima do sada, a imamo najave za još neke investicije koje dolaze iz italijanske poslovne zajednice", rekla je Cvijanovieva novinarima u Mrkonji Gradu.

Gradnja fabrike, tvrdi premijer Srpske, veliki je doprinos opštini kroz novo zapošljavanje, ali i doprinos ukupnim ekonomskim prilikama na nivou Republike Srpske.

Cvijanovieva je istakla da je italijanski investitor jedna od etiri kompanije koje je podrala Vlada Republike Srpske uredbom o podršci investicijama i zapošljavanju u ukupnom iznosu od devet miliona KM.

"Oekujemo da e fabrika `R-S silikon` donijeti sve koristi koje treba da donese i stanovnicima Mrkonji Grada i Republici Srpskoj", poruila je Cvijanovieva.

SRNA, "Nezavisne novine", www.nezavisne.com


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com