Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Fudbal
Koarka
Odbojka
Ostali sportovi
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Sport -
 

 


Ne mogu da gledam me kad unuci gube

11.8.2015..

Mlijeko, kajmak, sir, pršut, jaja, pita... Na toj hrani odrasla su moja dva unuka, dva jablana. Svaki put kada bi došli u Gornju Pecku još kao mali priali su kako e jednog dana biti najbolji na svijetu, a sada se to i ostvarilo.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" baka dvojice zlatnih vaterpolista Srbije Gojka i Duška Pijetlovia, koji su u subotu navee osvojili zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kazanju. Baka Grozda Pijetlovi priznaje da je najsrenija baka na svijetu i jedva eka da vidi zlatne unuke.

- Da bi bili tu gdje jesu, moraju mnogo da treniraju. U posljednjih nekoliko godina zbog obaveza rijetko dolaze, ali svaki put kada dou prisjetimo se djetinjstva, priam im šta su radili kada su bili mali, trudim se da im pripremim omiljenu hranu - pria Grozda.

Selo Gornja Pecka, koje je udaljeno od Mrkonji Grada dvadesetak kilometara, iznjedrilo je svjetske šampione, pa je stoga vaterpolo u ovom kraju popularniji sport od fudbala. I bakini susjedi prate igre "delfina".

- Svi mi estitaju, kau svaka ast, a meni srce zaigra. Oni ak i više prate utakmice nego ja. Svaku ponem da gledam, ali ponekad ne izdrim do kraja, pogotovo kada je "gusto". Navijam za Gojka da ne primi pogodak, da zaustavi sve šuteve protivnika, a za Duška da postigne gol. Svaki put se nerviram kada promaši, ali, na sreu, posljednjih nekoliko godina to se rijetko dešava. Ipak, nekada kada krene po zlu, priznajem da ugasim televizor, a onda poslije utakmice zovem sina da vidim da li su uspjeli pobijediti. Kada mi je rekao da su pobijedili u finalu protiv Hrvatske, bila sam presrena - kae Grozda.

Iako blizu nje ivi roaka, sve meeve gleda sama u svom domu.

- Tako sam navikla, mogu i da zagalamim ili nešto "lanem", a da me niko ne uje. Do sada su pobjeivali skoro svaki put kada sam sama gledala, pa ne bih da ih ureknem i da mijenjam svoje navike - rekla je baka.

Baš kao što su i sada kada su osvojili u vaterpolu skoro sve što se moe osvojiti i to po nekoliko puta, dvojica brae bili su i kao mali vrlo jednostavni i pristupani.

- Sjeam se svakog raspusta kada su dolazili i radili seoske poslove. Sa ocem Jovom uvijek su kosili, kupili, a bili tuni kada bi se morali vratiti u Novi Sad. Nije što su moji, ali oni su zlatni momci u svakom smislu. Ni sa jednim nisam imala problema kad su bili mali. Nisu bili nemirni, uvijek su bili odmjereni. Slušali su oca, majku, mene i postali prave ljudine. Nikada nisam ula da su nekom nešto naao uinili, momci su za primjer, a nikog od komšija, prijatelja ili roaka nisam ula da nešto loše kau o njima - rekla je baka Grozda.

Kada smo joj rekli da je Duško proglašen i za najboljeg igraa Svjetskog prvenstva po izboru novinara, suza joj je zaiskrila u oku.

- Nisam mogla ni da sanjam da e jednog dana moj unuk biti najbolji. Mnogo sam ponosna što iz kue Pijetlovia i ovako malog mjesta moji momci doguraše ovako daleko. Uvijek kaem samo neka su zdravi, kao i sva djeca na ovom svijetu, ali sada kada su osvojili zlato, potvrdili su da se trud i rad isplati. Moj sin Jovo i snaha Mira mnogo su ih podravali dok su trenirali, a sada se sve isplatilo - rekla je baka.

Iako je prije tri godine zagazila u devetu deceniju ivota, teška srca zimu provede u Novom Sadu. Kako kae, im se vrate laste, moli djecu da je vrate u rodni kraj.

- Najljepše mi je ovdje. Tu sam odrasla, sa svojim muem podigla djecu koja su se skuila u Novom Sadu. ele da zastalno preem kod njih, ali ja elim da budem na svom ognjištu. Meni je puno srce kada sam ovdje, a kad oni svi dou, ne alim ni da umrem - zakljuila je baka Grozda.

estitke

Nije mali broj sluajnih prolaznika koji zakucaju na vrata bake Grozde samo kako bi je upitali za zdravlje i estitali na uspjehu unuka.

- Jue su mi na vrata pokucala dva momka i pitala da li sam ja baka Gojka i Duška. Kada sam im rekla da jesam, izgrlili su me, izljubili i estitali na medalji osvojenoj u dalekoj Rusiji - rekla je Grozda Pijetlovi.

Uspomene

Slike unuka Gojka i Duška, kao i slike djece drugog sina nalaze se pored televizora u bakinoj kui.

- Svaki put kada proem pogledam u svoje unuke, molim se za njihovo zdravlje i elim da budu uspješni u onom što rade. esto me zovu, pitaju za zdravlje, a ja im kaem da sam dobro kada znam da su oni zdravi, sreni i uspješni - rekla je Grozda.

Dušan Repija ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Registrovana utakmica Mladost Spars 5.3.2024.
Leotar se oprostio od Lige 6, Mladost ostala u igri 3.3.2024.
Sloboda preko stotke za vanu pobjedu protiv Mladosti 3.2.2024.
Odran sastanak Organizacionog odbora za '18. Gradski turnir Mrkonji Grad' 26.12.2023.
Mladost do pobjede u Istonom Sarajevu 3.12.2023.
IROKI MLADOST 83:75 23.11.2023.
Mladost u finiu savladala Slobodu 12.11.2023.
Mladost se raduje, Bosna tuguje 31.10.2023.
Koarkai Borca pobjedom krenuli u sezonu 5.10.2023.
Odrana Gospojinska ulina trka 23.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com