Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
Poinje izgradnja elektrane Boac 2

23.7.2015..

Novu hidroelektranu na Vrbasu gradie laktaška kompanija "Integral inenjering" ije su mašine ve stigle na gradilište i zapoele pripremne radove.

Montiranje turbina i ostale opreme ranije je povjereno njemakoj firmi "Andric". Ove dvije firme izabrane su za izvoae radova na tenderu koji je raspisalo preduzee "Hidroelektrane na Vrbasu" za izgradnju mini-hidroelektarne "Boac 2".

Ugovor o izvoenju graevinskih radova vrijedan 16,53 miliona maraka potpisali su direktori "Hidroelektrana na Vrbasu" Nedeljko Kesi i "Integral inenjeringa" Slobodan Stankovi. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i naelnik Mrkonji Grada Divna Anii s obzirom na to da e elektrana biti graena na teritoriji te opštine. Kesi je rekao da inicijativa za izgradnju elektrane "Boac 2" datira još od 2006. godine.

- Uslovi i sporovi koji su nastali u tom periodu bili su veoma teški. Meutim, uz pomo lokalne vlasti i razumijevanja sa republikog nivoa uspješno su savladane sve prepreke - rekao je Kesi.

Vrijednost investicije je oko 40 miliona maraka, a preduzee "Hidroelektrane na Vrbasu" finansirae je iz vlastitih sredstava. Instalisana snaga elektrane "Boac 2" iznosi 8,76 megavata sa oekivanom godišnjom proizvodnjom od 41,6 gigavat-asova. Ovaj elektroenergetski objekat bie sagraen na kompenzacionom jezeru hidrocentrale "Boac" gdje je izgraena brana.

Stankovi kae da je ve poela priprema terena i da e za desetak dana radovi poeti u punom kapacitetu.

- Naše prve mašine su na radilištu od ponedjeljka. Moramo izvršiti obimne pripreme jer je objekat na vrlo nezgodnom mjestu. Na tom potezu je magistralni put Jajce-Banjaluka i rijeka Vrbas pa je teren za izvoenje radova vrlo uzak. Pripreme su posebno vane zbog bezbjednosti saobraaja - kae Stankovi.

Rok za završetak graevinskih radova je dvije godine.

- Na izgradnji e biti angaovano 50 radnika uglavnom sa podruja Mrkonji Grada. Ne bi trebalo da bude problema sa rokovima ako ne bude velikih kišnih perioda ime bi na kompenzacionom jezeru bila akumulirana vea koliina vode zbog ega bismo bili prisiljeni da obustavimo radove - pojašnjava Stankovi.

"Hidroelektrane na Vrbasu" potpisale su u maju prošle godine sa Vladom RS ugovor o koncesiji za elektranu "Boac 2" nakon ega su intenzivirane aktivnosti u realizaciji ovog projekta. Izgradnja elektrane "Boac 2" predstavlja razvojni projekat koji ima višestruk znaaj za privredu Mrkonji Grada, ali i za ukupan sistem "Elektroprivrede RS". U zapadnom dijelu RS troši se oko 50 odsto, a proizvodi svega pet odsto struje u sistemu "Elektroprivrede RS". Izgradnjom hidroelektrane "Boac 2" bie stvoreni uslovi za stabilnije napajanje strujom zapadnog dijela Srpske.

Hidroelektrana "Boac"

Hidroelektrana "Boac" u ijem kompleksu e biti izgraena elektrana "Boac 2" ima instalisanu snagu od 110 megavata i projektovanu godišnju proizvodnju od 307,5 gigavat-asova. Hidroelektrana "Boac" puštena je u rad 5. decembra 1981. godine. Nedeljko Kesi je najavio da 2017. godine planiraju da krenu u projekat izgradnje Hidroelektrane "Krupa".

Anita Jankovi ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Podrka projektu gradnje solarne elektrane 25.4.2022.
Preduzee Bonel doniralo zimsku obuu za 129 maliana iz socijalno ugroenih i vielanih porodica 4.11.2020.
Neizvjesno pokretanje fabrike 'R-S Silicon' 20.10.2020.
Dvije optine u Republici Srpskoj zabranile rad nedjeljom 11.12.2019.
'R-S Silicon' najavljuje tubu protiv 'uma RS' 26.9.2018.
Podrka razvoju MSP i preduzetnitva 28.11.2017.
Italijani razmatraju novo ulaganje u Mrkonji Gradu 1.7.2017.
Naelnica Divna Anii u posjeti preduzeu za proizvodnju stolica PROWOOD 17.3.2016.
Odran esti sastanak Privrednog savjeta optine 22.2.2016.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com