Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 





Odran festival jednominutnog filma Imate minut?

14.3.2013..

Prvi djeiji festival jednominutnog filma “Imate minut?”, na kojem su prikazana 22 filma koja su u cjelosti napravila  djeca  iz 11 opština/opina u sklopu programa “Jaanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” odran je danas u Banjoj Luci. Uz prisustvo autora filmova, njihovih porodica i prijatelja iz škole, predstavnika vlasti u BiH, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNICEF-a i mnogih drugih gostiju prikazani su filmovi koji su ušli u najui izbor od ukupno 105 snimljenih filmova, te su u sklopu sveane ceremonije proglašeni najboljim u nekoliko kategorija.

“Metodologiju jednominutnih filmova koristili smo kao novi model aktivnog ukljuivanja. Djeca iz 11 opština/opina obuena su kako da prepoznaju specifian problem u svojoj zajednici i kako da ga predstave javnosti kroz jenominutni film koji e podii svijest i potaknuti donosioce odluka da odgovore izazovu. Drago nam je da se metoda pokazala kao veoma uspješna i da je nastalo preko 100 filmova koja su u potpunosti kreirala djeca. Mnogi od njih su veoma dirljivi i preporuuju konkretne prijedloge za poboljšanje uslova za odrastanje i inkluzije djece. Nekoliko filmova je pokrenulo ve predstavnike lokalnih zajenica da reaguju, a mi vjerujemo da e mnoga djeca koja su bila dio ovog projekta nastaviti da se bore za svoja prava i da e i u budunosti pronalaziti naine kako poboljšati okruenje u kojem odrastaju za svako dijete”, istakla je Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Program “Jaanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” se provodi uz podršku Evropske unije i UNICEF-a i uz ueše relevantnih institucija i vlasti u BiH na svim nivoima. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomo (IPA) u iznosu od 4,1 miliona EUR, sa ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji e osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

“Finansiramo ovaj projekat jer elimo da djeca spoznaju koliki je njihov kapacitet da se brinu za sebe i da budu emotivno zdravi. Osnaivanje djece kako bi spoznali svoju kreativnost kroz ovaj festival je dio toga. Ovdje se radi o podršci produktivnim ivotima i angaovanim, produktivnim graanima. Današnja djeca zasluuju da budu spremna za evorpsku budunost bez granica, razdvajanja i diskriminacije i pozdravljamo sva nastojanje onih koji rade na tome”, rekao je Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini. 

Znaajnu podršku festivalu dala je i kompanija m:tel, dugogodišnji partner UNICEF-a, dajui podršku talentu i inicijativi naših najmlaih. Kako kau iz kompanije m:tel, treba biti ponosan na injenicu što smo prijatelji jedne prie koja je pokrenula djecu iz ak 11 opština u BiH, da iskau svoj talenat kroz prepoznavanje problema u svom okruenju, te kroz predstavljanje tog problema kroz igru, odnosno film.

iri u sastavu Darija Buzakovi, Aleksandar Trifunovi, Ljubiša Savanovi, Ines Tanovi i Almir Panjeta, proglasio je pobjednike. U kategoriji “Najbolja reija” nagrada je dodjeljena filmu „Škripofonija“ autorice Katarina Kupak iz Dervente, nagrada u kategoriji “Najbolji scenario” uruena je Anabeli Jovii iz Dervente za film „Egzodus“,  priznanje u kategoriji “Najbolja gluma” dodjeljeno je glumcima iz filma „aBazen“, autora Milana Rogia iz Brko distrikta, “Specijalna nagrada irija” uruena je autorici Kati Marti  iz Posušja za film „Oni znaju“, a “Grand Prix Festivala” dodjeljen je filmu „BiH adrenalinska avantura“ kojeg je kreirao Patrik Ledi iz Kupresa. Nagradu publike dobio je film „Naš dom“ od Dejlana Sefia iz Velike Kladuše koji je nakon jednomjesenog glasanja na Facebook stranici “Zid djeijih elja” imao najviše glasova.

Lejla Braninovi


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Sretan Uskrs! 31.3.2024.
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com