Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
Obiljeeno 17 godina od stradanja Srba

11.10.2012..

U Mrkonji Gradu danas je obiljeeno 17 godina od kada je tokom agresije oruanih snaga Hrvatske i takozvane Armije BiH sa vjekovnih ognjišta iz 13 zapadnokrajiških opština protjerano više od 120.000 Srba, a ubijeno oko 2.000 civila i vojnika. Delegacije Vlade Republike Srpske, Saveza logoraša, opštine Mrkonji Grad i brojne druge poloile su cvijee na spomen-obiljeje masovne grobnice u gradskom pravoslavnom groblju u Mrkonji Gradu, a sluen je i parastos za nastradale.

Poloeno je cvijee i na Trg srpskih boraca na centralno spomen-obiljeje poginulim borcima otadbinskog rata, a odrana je i duhovna akademija sa prigodnim programom.

Naelnik opštine Mrkonji Grad Divna Anii danas je javno apelovala, u ime svih porodica poginulih boraca i civila, da se pone sa procesuiranjem zloina.

Ona je pojasnila da se još ne moe podnijeti tuba protiv Hrvatske za organizovanu pljaku sve dok ne odgovara prvi krivac za poinjene zloine.

"Dokazni materijali postoje. Predmet je prvo bio u Hagu, a prije par godina je vraen u Tuilaštvo BiH, gdje i dalje stoji. Sve se zna. Zna se za organizovanu pljaku naših fabrika i opet ništa", rekla je Aniieva, istiui da je to sramotno.

Za 117 dana hrvatske agresije u septembru i oktobru 1995. godine na podruju Mrkonji Grada porušeno je i zapaljeno oko 3.000 stambenih objekata, tako da je ratna šteta samo u ovoj opštini procijenjena na oko 700 miliona KM.

U masovnoj grobnici u Mrkonji Gradu pronaeno je 181 tijelo, a obdukcija je pokazala da su rtve zvjerski muene i ubijene.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Duki rekao je da e sljedee sedmice biti odran sastanak u Zagrebu u vezi sa zloinima koji su se dešavali na ovim prostorima.

"Dobili smo jue informaciju od sekretarice /glavnog dravnog tuioca Hrvatske Mladena/ Bajia da naredne sedmice imamo sastanak u Zagrebu na kojem emo vidjeti dokle se došlo i da li e se išta pokrenuti sa mrtve take. Naravno da emo traiti pravdu za masovnu grobnicu u Mrkonji Gradu", rekao je Duki.

On je dodao da e se nakon ovog sastanka obratiti i meunarodnom sudu u Hagu. "Obratiemo im se ponovo jer Sud i Tuilaštvo BiH dosad nisu ništa uradili", naglasio je Duki.

Mrkonjianin Zdravko Kara, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata, kae da je na otvaranju grobnice bio jedan od predstavnika Haga i da su "tada nešto obeavali", vidjevši stravine prizore.

"I evo, nakon 17 godina, grozno je da se niko nije pojavio i da meunarodna zajednica sve ignoriše i uti. Moj brat je uhvaen i vezan sajlom oko ruku, udaren je u glavu maljem, imao je i prostrelnu ranu u predjelu grudnog koša, što ukazuje da je muen, kao i svi ostali. Prvo su mueni na stadionu, pa su srueni u jednu grobnicu", rekao je Kara, navodei da sve to potvruju nalazi obdukcije.

Tokom agresije oruanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine protjerano je više od 120.000 ljudi, a ubijeno oko 2.000 civila i vojnika.

Do sada je ekshumirano 1.214 tijela, a traga se za još 420 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika.

Tokom okupacije civili su ubijani na najmonstruozniji nain, imovina sistematski pljakana, a samo gradsko podruje devastirano.

Prije 17 godina stradale su opštine Ripa, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamo, Klju, Sanski Most, Mrkonji Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Podruje opštine Mrkonji Grad je Dejtonskim mirovnim sporazumom vraeno u sastav Republike Srpske. Nakon što je Srpska ponovo preuzela podruje opštine, u Mrkonji Gradu je pronaena najvea masovna grobnica na pravoslavnom groblju sa tijelima 181 zvjerski ubijenog srpskog civila, a u manjim grobnicima u ovoj opštini pronaeno je još 176 tijela.

Tokom 117 dana okupacije zapadnih dijelova Srpske ubijani su preteno stari i nemoni ljudi, invalidi i vojni zarobljenici, uništeni su gotovo svi privredni kapaciteti, ogroman broj stambenih jedinica, vjerskih objekata i škola, o emu svjedoe mnogobrojni izvještaji i dokazi dostavljeni nadlenim tuilaštvima, ukljuujui i Haški tribunal.

Izvor: Agencije, "Glas Srpske", www.glassrpske.com


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Bilo je rei o Mrkonji Gradu na RTS-u gde je hrvatski novinar Domagoj Margeti optuio Visokog dunosnika Republike Srpske za stopiranje tube i dokaza o zloinu u Mrkonji Gradu. Na njima je sada da dokau da to nije istina i da ne postoji nagodba sa Hrvatskim zvaninicima o zatakavanju zloina.
GRAANIN, Srbija ili Crna Gora23.11.2012. 14:31:36 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com