Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Gradnja fabrike RS silikon u novembru

6.9.2012..

Izgradnja fabrike za preradu metal silicijuma “RS silikon” u Bjelajcu kod Mrkonji Grada poee u novembru ove godine i trajae dvije godine.

To je “Glasu Srpske” potvrdio izvršni direktor kompanije “Metalleghe” iz Breše u Italiji Folja anmikele i dodao da e predstavnici ove kompanije danas u Banjaluci potpisati pismo namjere sa Vladom RS i opštinom Mrkonji Grad o izgradnji ove fabrike, koja e zapošljavati 100 radnika i u koju e biti investirano 30 miliona evra.

Kompanija “Metalleghe” fabriku e graditi u nekadašnjem poslovnom kompleksu Auto-transportnog preduzea “Udarnik” u Bjelajcu kod Mrkonji Grada, koji su Italijani kupili od slovenake firme “MG Simkram”.

Bie to najmodernija fabrike te namjene u Evropi, sa tehnološkim procesom koji ne zagauje ivotnu sredinu i ija e se kompletna proizvodnja plasirati na zapadoevropsko trište.

- Naša kompanije je kupila zemljište u Bjelajcu gdje e graditi fabriku. Iduih dana poeemo sa pripremama za gradnju fabrike. Ako se sve bude odvijalo predvienom dinamikom, radovi e poeti u novembru ove godine i trebalo bi da budu završeni za dvije godine - rekao je anmikele.

Istakao je da im je elja da u gradnju fabrike u Bjelajcu budu ukljueni domai potencijal i da zaposlenje dobije lokalno stanovništvo.

- Paralelno sa poetkom radova na gradnji fabrike mi emo zapošljavati i obuavati radnu snagu za rad u fabrici - rekao je anmikele i dodao e na gradnji fabrike biti angaovana domaa graevinska operativa.

Projekat za izgradnju fabrike je veoma zahtjevan, jer se radi o ugradnji najsavremenije tehnologije za za proizvodnju metal silicijuma u Evropi.

- Sva postrojenja i tehnologija su posljednje generacije iz te oblasti u svijetu. Što se tie ekologije i ouvanja ivotne sredine bie primijenjeni najviši evropski standardi. Fabrika e imati ugraene moderne filtere za preišavanje nusproizvoda (dima), ija ugradnja košta nekoliko miliona evra. Iz fabrike nee biti otpadnih voda, pošto e fabrika koristiti “zatvoreni” sistem hlaenja bez ispuštanja otpadnih voda u vodotoke - rekao je anmikele.

Godišnje e fabrika proizvoditi 15 hiljada tona metal silicijuma.

Sirovina za proizvodnju obezbijedie se uvozom sa prostora Balkana, Turske i Portugalije, a dio sirovine bie sa domaeg trišta.

- Kompletna proizvodnja plasirae se na zapadnoevropsko trište za potrebe medicinske i farmaceutske industrije, ali i graevinarstva i metalne industrije. U svijetu postoje etiri fabrike te namjene, pa sa plasmanom naših proizvoda nee biti problema. Naša fabrika e biti jedan od najveih izvoznika u regiji i po tom osnovu u buyete opštine Mrkonji Grad i RS slivae se znaajna novana sredstva - kae anmikele.

Anii

Naelnica mrkonjike opštine Divna Anii je zadovoljna što je konano došlo do realizacije projekta za gradnju fabrike u Bjelajcu.

- Za našu lokalnu zajednicu to e biti strateški privredni kapacitet, koji e zaposliti 100 radnika i godišnje ostvarivati veliki prihod - rekla je Aniieva.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com