Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Zanimljivosti
 

 


Ubi promaja, otpadoe bubrezi

11.10.2010..

Odnos prema zdravlju našeg naroda je, u najmanju ruku, neobian. Niti je u svijetu ima neko ko manje brine za zdrav ivot, niti onaj ko više pria o bolestima.

Ako ovjek hoe da bude „narodski o'ek“, „ljudina“, „raja“ onda, kao osnovno, mora moi „dobro da popije“. Ne da bude pijanica, to nikako, nego nekako da moe „dobro da popije, a da se ne napije“.

Otprilike, da sa „rajom“ poesto „zna“ zalomiti u kafani. Društveni ivot trezvenjaka je, po opštem mišljenju, nikakav. “Nije o'ek ako ne moe popiti i pojesti“.

Pri emu se, naravno, pod hranom ne podrazumjevaju zobene pahuljice. „Ako nije paslo na livadi - ništa od njega“.

Naš kraj nema narodne kuhinje, knjigu recepata od starina ili tome slino. Delikates su samo razliite ivotinje koje se peku na ranju. Ja(g)njetina zauzima nepikosnoveno prvo mjesto specijaliteta.

Svinjetina mu doe kao jeftinija varijanta. I to je to. To je hrana, sve ostalo je logistika.

Onaj ko tri ujutru (ili u bilo koje doba dana) je poprilino udan. Teretane nisu nikada u Mrkonjiu naišle na plodno tlo, iako je bilo nekoliko pelcera.  Aerobik - „to je ve za ene i pedere“.

Rekreacije na kojima se igra mali fudbal, rijetko odbojka, a još rjee košarka, nisu neuobiajeni, naprotiv. Cijenjeni termini su petkom i subotom, tako da se nakon rekreacije moe na licu mjesta (u svlaionici) popiti jedna gajba „pive“, a druenje nastaviti u nekoj od kafana. Ako ne na jagnjetini, a ono bar na „pivkana“

S druge strane,  biti bolestan je, ma koliko to udno zvualo, poprilino "in". Pri tome se ne misli na ozbilje i teške bolesti koje su strašne same po sebi. O njima se ne pria. Ni bolesnik ni okolina. Kae se samo koliko se mora rei ili upitati.

Biti potpuno zdrav u društvu  je poprilino dosadno. Ako ništa drugo, ono da "sijeva u krstima" ili barem da se "osjea u kostima promjena vremena" .

"Pucanje glave" je bolest koja je poprilino otmena, dok su daleko iza zubobolja, munina ili bol u stomaku. "Skršena noga" ili „skršena ruka“ sa gipsom mu dou kao trofej kojim se dokumentuje portvovanost na nekoj rekreaciji ili radu.

"Ušinut vrat", reuma, glavobolja i sline „bezazlene“ bolesti na koje ovjek moe da se poali, obavezno izazivaju zainteresovanost sagovornika uvijek spremnih da daju recept za „prijeki lijek“.

"Prijeki lijek" se obavezno sastoji od rakije i meda. esto je tu poneka trava, ponekad limun, nekada i orasi, lukovina, rijetko neki egzotini zain. Ostatak je improvizacija.

„Prijeki lijek“ obino odstoji „na suncu“ neko vrijeme, naješe 21 dan (iz ko zna kojeg razloga baš taj period) i onda se koristi. Kako?

Pa pije se, naravno, a dobro je i izmasirati bolno mjesto. Kada se krene na spavanje, staviti natopljenu krpu da prenoi. Kada „puca glava“, normalno je zamotati maramu oko nje.

Naješi uzork svih bolesti je "promaja", tradicionalno najljui srpski neprijatelj.
Od tog povjetarca - usmjerenog kretanja vazduha, koji se još zove i „propuh“, je poginulo više ljudi nego na Kosovu polju.

Jedan otvoreni prozor u prostoriji još i nekako moe da se istrpi, ali dva.... „Strahota“.  „Ubi promaja, zatvaraj!“. Obavezno se doda i visokoumno: „Od smrada još niko umro nije, a od promaje jeste.“ 

I mada nikome nikada na smrtovnici ne piše da je „umro od promaje“, niti iko zna toga za koga se navodi da ga je promaja pokosila, stalno se pozivaju na te neznane junake i njima pravdaju zagušljivost a na svim veim skupovima u zatvorenim prostorima.

Drugi naješi uzrok svih bolesti je "nervna baza". Misteriozno mjesto u organizmu na kome se nalaze brojne bolesti, a naroito irevi i glavobolje. „Sve je to na nervnoj bazi“ - dodae saosjeajno sagovornik.

Imati bolest „na nervnoj bazi“ je otmeno, jer se postaje rtva savremenog naina ivota gdje se „svako o sebi zabavio“, podrazumijeva se stalna zabrinutost za okolinu i blinje i dokazuje da je slabašni organizam pokleknuo pod teškim teretom ivotnih nedaa. Kakvih? Ma bilo kakvih, svako ima neke ivotne nedae. 

"Otpadanje bubrega" je još jedan narodni medicinski fenomen, strašna bolest koju izaziva naizgled bezazlena pojava koja se naziva "gola lea". Posljedice mogu da budu kobne, naroito kada vas „upita starost gdje vam je bila mladost“.

Nedreena bol koja se javlja "u kostima" se opisuje terminima „sijevanje“ i „odazivanje“. Kada „sijevna od plea, pa odazove u krstima znai da e biti promjena vremena“.

Kima, vrlo lako moe da "ušekne", što je tipino muška bolest, za razliku od „pucanja glave“ koja je karakteristina za ene...

Naravno, narodna medicinska "terminologija" je vrlo sloena, jednako kao i „nauka“ koju opisuje. 

Ovo je samo mali prilog toj „nauci“ pokrenut bez nekog znaajnijeg povoda i bez kakve ozbiljne namjere.

isto na nervnoj bazi.

www.mrkonjic-grad.com


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Dugo te nije bilo Seki... Bravo!!! Do tancina opisan nas mentalitet, uz vec dokazanu piscevu nadahnutost.
Note, 12.10.2010. 8:40:27 
2. Tipicno nase, mene je najvise odusevilo to o promaji ili ti po latinski promajitis :). Jos je zaboravljeno ono da sve dolazi s nogu te se s toga moraju carape nositi i u sred ljeta! Fenomenalno, bravo majstore!
sonja, CANADA12.10.2010. 19:54:20 
3. Hahaha...duhovito, istinito, odlicno napisano!
Nikica, Srbija ili Crna Gora14.10.2010. 11:05:04 
4. Sve je to na nervnoj bazi :)))
cTaHk0, Bosna i Hercegovina14.10.2010. 15:49:29 
5. ...sad "odozdo" ("vrisak/tazi")pa da i ja prozborim koju na ovu temu: u D. Peckoj postoji jedan organ koji se zove "ZLICICA", mislim da taj organ ne postoji nigdje u svijetu - "vata me uzlicici", zatim "obatalio ruku" ili "steglo u krstima" su samo neke od "lokalnih" "bolestiju" itt. (i tako to)
Donja Pecka, GERMANY17.10.2010. 15:49:32 
6. ...u nas ko trci ujutro je obicno "pomanito" ili je "jadna ja" ili "pomagaj-ne prestaj", a promaja je "propuv" ili cak jaca varijanta "provu", zatim kad se nekom "manta",doduse tu su "crijemusa" za tlak, bijeli luk, "crljeni" luk, "dela ti rode popi" i ostali domaci ljekovi iz bogate pecanske...
Donja Pecka, GERMANY17.10.2010. 15:53:22 
7. riznice. Kao sto rece "Mitolja/Cisa": niti nudim-niti odbijam. A ako trazite savjet o masnoci u krvi, svratite u popularnu "peticu" (S5), tu "nekad nastupa" Zivko A. koji na ovu temu "more dva-dana" glednisati. Nije lose ni saslusati savjet/besjedu Zmaja od "susjednog" nam grada koji tvrdi da kad..
Donja Pecka, GERMANY17.10.2010. 15:57:49 
8. on ode iz doticnog "da ce Sipovo vidti sta je izgubilo"...vala...ili preporuka da samo treba pazariti od Envera "Glamocanina" jer "tuj" nema "kUncentrata" niti "kakvije" otrova...znaci - Elaborat je vec napisaT, samo ga treba u praksi primjeniti...i za kraj - kad se dobro "suuusta"(umori).....
Donja Pecka, GERMANY17.10.2010. 16:03:38 
9. treba se "nama" (odmah) zamotati u deku (ako nijesi u kozunu), jer je takav adet (obicaj), basko/vino (citaj bashkoh/wiinoh). Tako je pripovijedao pok. Ostoja koji je za Ilindan tvrdio da njemu nije "vruce od kozuna, vec od sunca", ili stanovnica sela (neka ostane anonimna, ali ce je Pecanci .....
Donja Pecka, GERMANY17.10.2010. 16:09:37 
10. prepoznati) koja u zelji da ispadne kulturiska pred "novosadjanije" rece: "Ja najvolim da se slikam verktikalno"...raspisah se ja, a vakat je gleti nevnik pa leci...sve vas voli pozdravlja......ZORAN
Donja Pecka, GERMANY17.10.2010. 16:11:46 
11. E jesi nam se razenglendiso DP ko da si pomanito, hahahah. Kako se sjeti svih ovih nasih adeta?:) Ja sam bas suuustala citajuci tako da me uvatilo u zlicici a bas nisam sjedila na propuvu :)). Orginalno, nema sta, i mi tebe puno pozdravljamo pa se opet javi kad prodje nevnik, hahah!
sonja, CANADA18.10.2010. 20:53:22 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Centar za posjetioce Pecka: Prirodna bogatstva nadomak Banjaluke mame posjetioce 26.6.2022.
Pria o najstarijim kovaima varcarskih kosa 12.5.2021.
Pravopis na stepenitu 16.12.2018.
Dalja arheoloka istraivanja i stavljanje u upotrebu kulturno-arheoloke rute na Prizrenu 25.7.2017.
Nikad nije kasno - Emira Veli Sundkvist 24.2.2017.
Brvnara kod Mrkonji Grada za koju zna i Alice Cooper 3.4.2016.
Lani Norveanin vukao za nos pola Beograda 23.3.2016.
Pecka, mjesto gdje se domainski odnose prema prirodi i ljudima 21.11.2015.
Bitno je da se kopa i da se radi. Do tada 'Arrivederci!' 15.10.2015.
Kuna muzika produkcija (3) 19.3.2013.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com