Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Dokazi u ladici, zloinci na slobodi

11.10.2010..

Nadleni organi Republike Srpske istrajae u nastojanju da istina o stradanju srpskog naroda u zapadnoj Krajini 1995. godine izae na vidjelo, rekao je jue u Mrkonji Gradu Rade Ristovi, ministar rada i borako-invalidske zaštite RS, prilikom obiljeavanja 15 godina stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

- Na podruju opštine Mrkonji Grad proveden je veliki zloin nad nedunim narodom, ali i pored svih dokumentovanih spisa i materijala koji postoje o tome, za sada niko nije odgovarao, ni izvršioci ni nalogodavci tih zloina - naglasio je Ristovi.

Kako je naglasio, Vlada RS, Odbor za njegovanje tradicija oslobodilakih ratova i Tim za koordinaciju aktivnosti istraivanja ratnih zloina nee odustati od svoje namjere da svijetu objelodane istinu o stradanju srpskog naroda.

Divna Anii, predsjednica Skupštine opštine Mrkonji Grad, demantovala je tvrdnje pojedinaca da je Opština odustala od tube protiv Hrvatske za sve ono što su hrvatske vojne snage poinile na njenom podruju u jesen 1995. godine.

- Tim renomiranih advokata, zajedno s naelnikom opštine, Zoranom Tegeltijom, vodi zajedniku brigu o tim stvarima, ali zakon kae da e tuba protiv Hrvatske za organizovanu pljaku, urbicid, genocid i sve drugo što su poinili, moi biti podignuti tek kada bude osuen prvi zloin uinjen na podruju opštine - istakla je Aniieva.

Ona je naglasila da postoji na hiljade dokaza o zloinu i zloincima koji ve godinama lee u ladicama Tuilaštva BiH.

Staša Košarac, rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraivanja ratnih zloina, smatra sramnim to što ni nakon 15 godina niko nije odgovarao za zloin poinjen nad nedunim srpskim narodom na podruju 13 opština zapadne Krajine.

- U Tuilaštvu BiH postoje neoborivi dokazi koji ukazuju da je Atif Dudakovi, kao komandant Petog korpusa Armije RBiH, bio direktni naredbodavac u operacijama koje su za posljedicu imale masovno stradanje srpskog naroda na ovim podrujima. Cilj napada hrvatske i muslimanske vojske na zapadnokrajiške opštine bio da se s tih prostora definitivno protjera sve ono što nosi epitet srpsko - rekao je Košarac.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Nedeljko Mitrovi, rekao je da hrvatske i bošnjake snage tokom proteklog rata nisu birale sredstva za provoenje zloina kako bi ostvarile cilj da opština Mrkonji Grad ostane u sastavu Federacije BiH.

- Na prostoru opštine pronaena je najvea masovna grobnica, sa 181 tijelom, mahom srpskih civila, dok se za ostalima traga. Najvei problem u njihovom traenju predstavlja esto izmiještanje grobnica, kao i razne opstrukcije u davanju dokumenata od strane FBiH - kazao je Mitrovi. Tokom agresije oruanih snaga Hrvatske i Petog korpusa Armije RBiH iz 13 zapadnokrajiških opština protjerano je više od 120. 000 ljudi, a ubijeno dvije hiljade civila i vojnika. Do sada je ekshumirano 1.214 tijela. U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilakih ratova Vlade RS, u Mrkonji Gradu sluenjem parastosa i polaganjem vijenaca obiljeeno je 15 godina stradanja Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine.

"Fokus", www.fokus.ba


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Sjeanje na jedan od najtunijih dana Mrkonji Grada 13.6.2023.
Obiljeen Dan pobjede nad faizmom 10.5.2023.
Ramazanski bajram: naelnik posjetio glavnog imama 20.4.2023.
Gojko Grabe izabran za predsjednika Crvenog Krsta RS 2.2.2023.
Paketi za 43 porodice iz Mrkonji Grada povodom Boia 6.1.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com