Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Knjievnost
Pozorite
Muzika
Slikarstvo
Fotografija
Tradicija
kolstvo
Ostali dogaaji
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Kultura -
 

 



Svjetska elita animiranog filma u oktobru u Banja Luci

7.8.2010..

Meunarodni  festival animiranog filma BANJALUKA 2010  bie odran od 22. do 27. oktobra u šest gradova Bosne i Hercegovine: Banja Luci, Sarajevu, Gradišci, Mrkonji Gradu, Bjeljini i Trebinju. Na ovogodišnjem, treem po redu, festivalu bie prikazano više od 300 animiranih filmova, a za nagrade festivala takmiie se etrdeset filmova. Glavna nagrada iznosie 3.000 evra, specijalna nagrada 1.000 evra, a bie dodjeljene i tri nagrade za tehnike animacije, nagrada publike i dvije specijalne nagrade strunog irija.

U fokusu ovogodišnje manifestacije bie kanadska animacija, te e tim povodom festival otvoriti kultni kanadski animator Cordell Barker, izborom svojih filmova. Retrospektivu kanadske animacije prireuje  Marcel Jean reditelj i profesor istorije i estetike animiranog filma iz Montreala, a u okviru autorskih retropektiva bie uprilien i izbor filmova još dva kanadska animatora Norman McLarena i Pierre Heberta, koji e prirediti i animirani performans u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci.

Jugoslovenska kinoteka iz Beograda predstavie se sa interesantnim programom pod nazivom "Rana srpska animacija". U okviru ovog programa bie prikazana i dva propagandna filma iz perioda kvislinške okupacije Srbije, na elu sa Milanom Nediem koji e po prvi put, poslije Drugog svjetskog rata biti javno prikazani na ovogodišnjem festivalu u Banjaluci. Program ‘’Rane srpske animacije’’ sadri  filmove nastale u period od 1925. do 1957. godine, a neki od njih su:’Trai pa eš nai’’ i ‘’MiliJon’’ reisera Ernesta Bošnjaka te ‘’Svjetlan i zmaj", reditelja Radivoja Lole ukia. 

Istoriju animiranog filma bivše Jugoslavije dopunie i program "60 godina zagrebakog crtanog filma", u okviru koga e biti predstavljena kultna ostvarenja kao što su "Veliki miting" iz 1950/51. godine i dokumentarno-animirani film ‘’1001 crte’’ oskarovca Dušana Vukotia. Prireiva ovog programa je Borivoje Dovnikovi, koji e tim povodom odrati i prigodno predavanje.

Jubilej 50 godina Svjetske asocijacija za animirani film ASIFA bie predstavljen najznaajnijim animiranim filmovima po izboru generalnog sekretara ASIFA Vesne Dovnikovi, kao i izborima nagraenih filmova sa festival animiranog filma festivala ANIMAZING 2009, najboljih evropskih animiranih filmova 2010. godine i izbor filmova Istone Evrope CARTOON EAST, za koji je banjaluki festival animiranog filma ove godine kandidovao film sa prostora Bosne i Hercegovine,’’udotvorno mlijeko’’ autora Ivana Ramadana.

Festivalskoj publici u Banjaluci predstavie se i poznata svjetska teroretiarka animacije Clare Kitson iz Velike Britanije, izborom animiranih filmova nastalih u produkciji KANALA 4, najznaajnijeg producenta britanske nezavisne autorske animirane scene.

Program festival sadrae i brojna ostvarenja iz oblasti djeije animacije. Tako e mališani imati priliku da se upoznaju sa remek-djelima eške lutka-animacije, koja e im predstaviti Mihaela Mertova iz eškog nacionalnog filmskog arhiva. Program obuhvata filmove Jirija Trnke, Bretislava Pojara,  Hermine Tyrlove i Jaroslava Zahradnika, snimljeni u periodu od 1951. do 1986. godine.

U okviru programa dugometranog animiranog filma bie prikazana ostvarenja: "Tajna Kelsa"(The Secret of Kells) reditelja Tomma Morra i Nore Twomey. Ovo remek-djelo animacije spoj je  fantastike i legende o nastanku Knjige Kelsa, a rezultat je zajednike saradnje Francuske, Irske i Beligijske produkcije. Film "Sita pjeva Bluz"(Sita Sings the Blues), mlade amerike rediteljke Nine Paley je pria o istini, pravdi, i enskom kriku za jednakošu. Film je  proet muzikom Annete Hanshaw, dez pjevaice iz 1920-tih godina i vizueleno impresivnih slika leteih majmuna, zlih udovišta, bogova, boica, ratnika, mudraca i krilatih onih jabuica. Ostvarenje "Metropia" autora  Tarika Saleha je psihološka pria kojom autor  impresivnom animacijom secira sloeni muško-enski odnos.  

Specijalni gost festivala bie i veteran svjetske animacije i proslavljeni majstor Zagrebake škole animiranog filma Nedeljko Dragi. Na ovogodišnjem festivalu e se predstaviti i jedan od etiri najznaajnija svjetska festivala ANIMAFEST iz Zagreb, izborom svojih nagraenih filmova, kao i  festival animiranog filma ‘’NAFF 2010’’ iz Neuma, koji je  ujedno i naš partnertski festival.

iri ovogodišnjeg festivala inie prošlogodišnja pobjednica Sandra Desmazije iz Francuske, te Clare Kitson iz Velike Britanije, Pierre Hebert iz Kanade, Dino Krpan iz Hrvatske i Vesko Kadi iz Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj Meunarodnog festival animiranog filma ‘’BANJALUKA 2010’’ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a znaajnu fanansijsku pomo obezbijedio je i Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Generalni medijski pokrovitelji su Radio televizija Republike Srpske i dnevne novine PRESS Republike Srpske, te prijatelj festivala Radio M.                                               

Neda Spasojevi, portparol festivala    


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvorena izloba 'Steci okoline Mrkonji Grada' 26.7.2021.
Otvorena izloba Plemenito 11.6.2018.
Poela sa radom Vaskrnja radionica 26.3.2018.
Promocija filma 'Djeca' 10. januara 7.1.2016.
Izloba 'Kulturno pamenje blago koje nestaje' 17.4.2013.
Meunarodni festival animiranog film 31.10.2010.
U konkurenciji za Gran pri festivala 40 animiranih filmova 29.8.2010.
Ouvanje starih tvrava 8.10.2007.
'Zmijanje i Zmijanjci kroz etnoloku fotografiju' 29.8.2007.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com