Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Etno-kua uvar narodnog blaga Zmijanja

26.5.2010..

U Gustovari, selu udaljenom desetak kilometara od Mrkonji Grada, u stotinak domainstava ivi par stotina stanovnika. Mještani jednog od najstarijih naselja u ovoj opštini, koje se "prikailo" na jugozapadne padine planine Manjae, veliki su uvari kulturno-istorijskog nasljea ovoga kraja.

U selu se nalazi crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja je sagraena prije 105 godina i koja istinski svjedoi o vremenu postojanja i bitisanja srpskog naroda ovoga kraja. Ovaj boiji hram uskoro treba da dobije status manastira, jer je jedan od najstarijih u ovom dijelu mrkonjike opštine i Zmijanja.

O velikom bogatstvu kulturno-istorijskog i etno-nasljea Gustovare i okolnih sela na padinama Manjae svjedoi i etno-kua "Rolji".

Rije je o etno-zbirci izuzetno vrijednih predmeta i eksponata.

- Još kao djeak i srednjoškolac volio sam da skupljam i uvam stare predmete. Manju etno-zbirku prikupio sam poetkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Pokojni djed imao je veliku kuu, koja je bila dotrajala pa smo je morali srušiti. Dio eksponata iz kue sam sauvao i od tada poeo da sa mnogo ljubavi prikupljam stare predmete - pria Zoran Rolji.

Dodaje da je dio te zbirke uništen u ratu, ali je poslije rata ponovo poeo da prikuplja stare predmete i eksponate, koji imaju veliku istorijsku i muzejsku vrijednost.

Eksponati su smješteni u prostorijama nove kue, koju je Zoran namjenski izgradio i uredio za etno-postavku.

- Moj djed je imao osmoro djece, etiri sina i etiri keri. U poetku sam eksponate prikupljao od njih i iz njihovih domainstava. Kasnije sam eksponate poeo da dobijam i od komšija, prijatelja i svih onih koji su znali da skupljam starine. Trenutno naša etno-zbirka ima više od 600 "veih" eksponata sa prostora Gustovare, okolnih sela i Zmijanja, a neki od njih stari su više od 200 godina - istie Zoran. Dodaje da je stalna postavka u etno-kui postavljena prošle godine i da je dostupna svima onima koji ele da je vide.

- Eksponate smo u poetku uvali u potkrovlju stare kue. Kada sam sagradio novu kuu, dio eksponata smješten je u taj prostor. Meutim, pošto ih je bilo mnogo, moj brat Goran i ja odluili smo da adaptiramo prostor jednog pomonog objekta i pretvorimo ga kao cjelinu u etno-kuu. Planiramo da taj prostor još uredimo kako bi dobio pravi muzejski izgled. U posljednje vrijeme javlja se sve više ljudi i daje stare predmete na uvanje kod nas u etno-kuu - objašnjava Zoran Rolji.

Veina eksponata je sreena, ali dosta njih nije zaštieno od propadanja. To je veliki posao, a Roljii zbog obaveza ne stiu sve da završe.

- U poslovima na zaštiti i "sistematizaciji" eksponata meni i bratu Goranu pomau roditelji Dušan i Mira, te naše supruge Lena i Dragana. Planiramo da do idue godine "obradimo" svaki eksponat, njegovo porijeklo, starost, znaaj, namjenu… To je veoma znaajno, jer u posljednje vrijeme imamo sve više posjetilaca koji dolaze da posjete našu etno-kuu i zbirku. Dolaze i organizovane grupe, tako da naš "mali muzej" postaje prava turistika atrakcija. Imamo najavu da e biti uvrštena i u zvaninu turistiku ponudu Mrkonji Grada - tvrdi Zoran.

Jedna od ideja je bila da ova etno-kua bude prethodnica manastiru, jer je planirano da crkva u Gustovari dobije status manastira.

- Nadamo se da e Eparhija banjaluka uskoro donijeti tu odluku, a tada e naša etno-kua dobiti svoj puni znaaj. Svi oni koji bi dolazili da posjete manastir imali bi priliku da posjete i etno-kuu, koja je nekoliko stotina metara udaljena od crkve - tvrdi Zoran.

Etno-kua "Rolji" ve sada je prerasla lokalne okvire, jer raspolae najbogatijom etno-zbirkom na prostoru jugozapadnog dijela Srpske.

Vrijednost

Goran Rolji kae da poklanjaju mnogo panje tome gdje e se neki eksponat postaviti, jer svaki eksponat ima svoj znaaj, namjenu, istoriju, dušu…

- U poetku su naše komšije sa uenjem pratile šta mi to radimo. Meutim, sada se sve promijenilo i sada nam oni donose i poklanjaju stare predmete koje pronau u svom domainstvu. Mnogi eksponati imaju veliku materijalnu vrijednost, po nekoliko desetina hiljada maraka. Meutim, ta vrijednost ne moe da se mjeri novcem, jer ovdje svaki eksponat ima neprocjenjivu istorijsko-kulturološku vrijednost - istie Goran Rolji.

Slobodan Daki ("Glas Srpske, www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Akcija proljenog ureenja grada 22.4.2024.
Sretan Uskrs! 31.3.2024.
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com