Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Zlatnoj ljivovici velika zlatna medalja

20.5.2010..

Rakiji "zlatna šljivovica" proizvoaa Bore Lakete iz Brda kod Mrkonji Grada pripala je na 77. meunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu velika zlatna medalja.

On je istakao da je "zlatna šljivovica" proizvedena 1981. godine i ima jainu od 43 stepena, a dobila je ocjenu 18,95, od moguih 20 bodova.

- Svu rakiju koju proizvedem ja prodam. Cijena rakije koju izlaem na sajmovima kree se od 50 do 150, a "posebnu" rakiju sam prodavao i po 170 evra. Tu rakiju pakujem u flaše od 0,70 litara i ona ima aukcijsku cijenu - istakao je Laketa.

Laketinoj rakiji u konkurenciji rakija od šljive pripalo je drugo mjesto na sajmu. Prvo mjesto osvojila je rakija "srpska domaa šljivova prepeenica" proizvoaa "Destilerija Milanovi" iz Kragujevca, koja je dobila ocjenu 19,05.

- Moja je rakija, kao i ostalih proizvoaa sa podruja mrkonjike opštine, odlinog kvaliteta i jedna od najboljih u Evropi. Rakiju peem u kaznu od 160 kilograma od šljive "savke", koja dobro uspijeva u našem kraju, jer joj odgovara podneblje sa puno crnogorine šume. To našoj rakiji moda daje i poseban ukus - istakao je Boro Laketa.

On je dodao da je prošle godine na novosadskom Sajmu za kvalitet svoje rakije dobio, takoe, veliku zlatnu medalju, zlatnu i veliku srebrnu medalju.

Laketa je dodao da je na sajmu u Ljubljani njegova šljivovica nagraena zlatnom medaljom.

- Pored kvalitetne šljive, kruške, jabuke, višnje… za dobru rakiju potrebna je vrhunska tehnologija peenja. Moja tehnologija se ogleda u duini vrenja koma, ali i nainu peenja u kaznu, od vrste drveta koje koristim za zagrijavanje kazna do destilacije, odstranjivanja "loše" rakije iz potcjevnjaka - tvrdi Laketa.

On je istakao da domainstva u mrkonjikoj opštini u zalihama imaju oko milion litara rakije, što vrijedi više od deset miliona maraka.

Medalje

Osim Lakete, na novosadskom Sajmu veliku zlatnu medalju dobila je i šljivovica "prkos Landeka" Mile Landeke iz Ribnika sa ocjenom 18,53. Mirko Krnjevi iz Kozarske Dubice dobio je srebrnu medalju za vonu rakiju "jabukovaa", a istu medalju dobila je specijalna vona rakija proizvoaa iz Prijedora i "Vitmarka".

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Milion litara rakije?? Ko ce sve to popiti :)? Ja bi se zabrinula da sam na mjestu tih proizvodjaca :)). Sve pohvale na uspjehu. Rakijiski poz svima i zivjeli!
sonja, CANADA20.5.2010. 15:18:58 
2. postovanje, djes bona Sonja, Radenska moja (3 heart)!?! "Rakiju" bolje je imati viska nego nikako, ko i kad sljive slabo rode, dobra je ona i sa vremenom (dobro stari) ko i stari chateri!!! zlatnoj Radenskoj velika zlatna medalja. zivjela ;-)
guest, FRANCE9.6.2010. 20:43:05 
3. O mon ami, pa evo mene pokraj tebe zar me ne vidis :)) Ne daj Boze staviti tebe blizu tih milion litara, ne bi dugo bio milion :)), svelo bi se to na nekoliko kapi :). Kad si u kraju, hajde da se vidimo? Ako ne bude rostilj ove godine, bar da bude kafana i pjevaljka:). Javi se i evo i tebi 6 srcadi.
sonja, CANADA10.6.2010. 14:51:08 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Vee Mrkonjiana u Beogradu - obavjetenje 19.3.2024.
Srean 8. mart! 8.3.2024.
Program obiljeavanja Dana optine - 4. februar 25.1.2024.
Mir Boji, Hristos se rodi! 7.1.2024.
Srena Nova godina!!! 1.1.2024.
estit Boi! 25.12.2023.
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
Odrana priredba 'Dobro doli aci prvaci' 1.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com