Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Sjeanje na 364 rtve

5.2.2010..

Stanovnici Mrkonji Grada ve 14 godina, svakog 4. februara ale i sjeaju se rtava koje su stradale za vrijeme okupacije te opštine u jesen 1995. godine.

Poslije završetka rata, u najveoj masovnoj grobnici srpskog naroda u Srpskoj, pronaeno je 181 tijelo ubijenih srpskih civila i zarobljenih vojnika. Najstarija rtva, Jovan Lazendi, bio je star 93 godine.

Za 117 dana okupacije, oruane snage Hrvatske poinile su zloin nad 364 neduna civila i zarobljena srpska vojnika, od kojih je 210 sa podruja mrkonjike opštine.

U jesen 1995. i zimu 1996. godine hrvatske oruane snage sa njihovih vijekovnih ognjišta protjerale su više od 25 hiljada Srba. Porušeno je i zapaljeno 1.608 kua, oko 700 stanova, a oko 3.000 stambenih objekata onesposobljeno je za stanovanje. Ratna šteta procijenjena je na 680 miliona maraka.

- Tugu i alost za našim nekadašnjim sugraanima, ali i svim onima koji su pognuli branei Mrkonji Grad sumorne jeseni 1995. godine, pojaava i injenica da do sada za zloine koje su poinile oruane hrvatske snage niko nije odgovarao - istakao je jue naelnik opštine Mrkonji Grad Zoran Tegeltija povodom obiljeavanja 4. februara, Dana opštine.

Dodao je da bi Dan opštine trebalo da bude radostan dan za sve stanovnike Mrkonji Grad, jer su oni sreni što su se poslije izbjeglištva vratili svojim kuama, što ive u svom gradu i Republici Srpskoj.

- Naša je opština u poratnom periodu doivjela i društveni preporod. Meutim, zbog svega onoga što nam se desilo za vrijeme okupacije, zbog svih rtava i nepravde koja je nanesena ovom narodu, mi svaki 4. februar obiljeavamo prvenstveno da se podsjetimo rtava, da im odamo dunu panju i da još jednom ponovimo da oekujemo da zbog zloina budu procesuirani odgovorni i izvršioci - rekao je Tegeltija.

Prisustvujui parastosu za rtve ratnog zloina u kapeli Svetog Marka u Pravoslavnom grblju i polaganju vijenaca rtvama zloina ministar rada i borako-invalidske zaštite RS Rade Ristovi istakao je da je tragedija da za zloine u Mrkonji Gradu niko nije odgovarao.

- Vjerujem da e Tuilaštvo za ratne zloine Srbije, kojem je nedavno Savez logoraša RS dostavio dokumentaciju o ratnim zloinima u Mrkonji Gradu pokrenuti procesuiranje odgovornih i izvršilaca zloina - rekao je Ristovi.

Poslije polaganja vijenaca i cvijea na spomen-obiljeje masovne grobnice, vijence i cvijee delegacije su poloile i na centralni spomenik palim borcima u Odbrambeno-otadbinskom ratu na Trgu srpske vojske.

Sino je pozorišnoj sali Doma kulture odrana sveana akademija posveena Danu opštine. Tom prilikom najzaslunijim pojedincima i kolektivima dodijeljena su opštinska priznanja.
Zarobljeništvo

Mrkonjiana Nikolu Udovia zarobili su oktobra 1995. godine hrvatski vojnici i proveo je u zatvoru u Mostaru šet mjeseci, a u Centralnom zatvoru u Sarajevu 16 dana. U zatvoru je preivio golgotu, a razmijenjen je poslije završetka rata.

- Teško mi je danas kada se svega prisjetim. ao mi je što niko do sada nije odgovarao za zloine poinjene u našoj opštini - rekao je Udovi.

Slobodan Daki ("Glas Srpske", www.glassrpske.com)


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Otvoren poziv za projekte i mikrobiznise Omladinske banke 20.4.2024.
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com