Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Sjeanja
 

 


Titin roendan i Dan nae mladosti

26.5.2008..

Juer me zove Rianin amil, moj nekadašnji komšija, koji ivi iz USA. Ništa, veli, posebno, tek toliko da se dva Rianina porazgovore. Nismo se uli poodavno, pa kao veli.... Razgovor se otegnu, pretresosmo Riku uzdu i poprijeko, pa se sjetismo komšija po bijelom svijetu - od Autralije i Amerike, do Norveške, švedske Danske. Sjetismo se lijepih starih vremena, sretnog i bezbrinog ivota, a onda e moj prijatelj:

- Nije bilo bolje drave od one Titine!

- Slaem se, - velim, i taman htjedoh zaustiti zbog ega sam suglasan s njim, a moj ti Rianin razveza:

- Prvo, bio si slobodan, u svom na svom, ako si našao posao, nisi ga mogao izgubiti, nema te sile. Ako ga i izgubis tu je pravobranitelj, ne da na te. Dabno osnovno, srednje i visoko školovanje. Crveni pasoš, putuj kad hoeš i gdje hoeš, itav dunjajluk obii ako ti je volja i imaš para. A imalo se, moglo se! Volj ti na odmor na Jadran, volj u Grku, u Bugarsku na Crno more, volj od birtije do birtije, od "Svak sve svoje zna", pa preko Kupusišta do Pedljia... I, svak je bio slobodan na svakom pedlju Titine drave, mogao si zanoiti gdje god te mrak zateko, nisi se bojao. I, brate, nije bilo lopovluka kao danas, pohlepe, hinle, otimaine, a bilo je finoga komšiluka i dostluka - kae sa sjetom amil.

- Imaš pravo velim,- pa dodajem - gledaj naše susjede kojima smo bili razgulili na svjetlosne godine u napretku i slobodama - Maari, Rumni, Bugari - odoše u Europu, a mi ostadosmo u zadnjem, hajvan vagonu...

- Ma ja bih volio jedan dan provjeti u Titinoj dravi nego ovdje godinu. Ovo je nacrnji kapitalizam koji se moe zamisliti. Dok imaš lea, dobar si, kad ti slome kimu poslom i teretom, šutnu te, drugog konja u vršaj uvode. Evo, ja sam ostao bez posla, traim nešto da mi je makar hiljadu i po dolara plae zaraditi, pa da mogu oplaivat dug za kuicu što sam kupio pojeftino. pa renovirao o svom trošku, pa sad lii ne nešto... Nešto za pojesti da imam, da mogu naliti benzina u auto, pa da odem u ribu. Znaš, ovdje ti je jedna rijeica puna pastrmke, jedno dva sata vonje, nije daleko... Pravo da Ti kaem odem da se podsjetim Sane, Ponora, Vrbasa i onih naših teferia, društva i veselja. Ponekad mi i suze poteku...

- Koliko je da si u Americi,- pitam, dok se u sebi prisjeam - pa ja sam ga ispratio u Frankfurtu na Aerodromu, odnio je nešto svoje sirotinje u dvije karirane izbjeglike torbe i jednoj kutiji iz koje su virile iznošene cipele, Prava gurema. Ima tome...

- Navršilo se se deset godina, da nije to kuice, ne bih ti imao o emu se pohvaliti, rei da sam nešto stekao u Americi. Neki dan idem naokolo, traim posla, pitam jednoga da mu pokosim travu oko kue. Ima posla za trojicu dobrih kosaca, a on meni veli - platie mi za jedan dan da sve to pokosim. Kosio ja cijeli dan, pretrgo se kosei, nisam ni treinu pokosio, kad pred mrak eto ti njega, plati mi koliko je mislio da je dosta, rekavši: "Do not come tomorrow!" (Ne dolazi sutra.) Ma mislim se, nisi me kaznio, nagradio si me, baš ti fala što me otjera. Pregulio me, evo se ne mogu ispraviti, - jada se amil.

Velim mu da spusti slušalicu, da ja njega nazovem, bojim se trošak mu je, ne radi. Kad ga nazvah, on hitro podie slušalicu, pa nastavi gdje smo stali.

- Ne daj ti se boe ovdje razboljeti, - jada se moj komšija iz Rike i Amerike. Nekad nas je dijelilo dvije sotine koraka rike mahale, sada jedno tri-etiri hiljade kilometara, ali komšije smo bili i ostali, makar se nismo vidijeli desaetak godina.

- Oguliše te do ispod koe, ovi milosti nejmaju. Nego, da je meni još jedno pet godina proturiti ovdje, prodau ono kuice, bie tada moja, valjae nešto para, pa u ja nazad, bie vakat i promjeniti svijet, a prije toga koju godinu u rahatluku...

- Stani, bolan, - velim - još emo mi na Sanu, na stara mjesta, kod krive vrbe. A onda mi rije stane u grlu:

- Samo društvo se osu,- veli.

- Ode Basara, ode Lale, - osatadosmo Omer, Zakir i ja. Odoše, kao da ih gledam. Gaze bistru zelenu Sanu, voda ih sve zanosi, ali oni gaze. Prijeoše na onu drugu obalu, mahnuše za rastanak, zamakoše u vrbak, u bolji svijet od ovoga koji ivimo, koji je prokletinja. Tamo ih eka Nine, šerko, "Bogtejadan", Ipi, Roljak, Seljak, Fejzo, Orlaš...

Nakon toga zašutismo, kroz sjeanja lete slike kao na filmskom platnu... A onda e amil, kao da se prenu:

- Amerika, emerika... I gorko uzdahnu:
- Eee, - kao nekad Hasan Bejhin. O tome "Eee" mogao bi roman napisati koliko je tuge u njega stalo.

I tako, rije po rije, dok mome amilu ne naumpade da bi i moj telefonski trošak mogao biti golem.

- Neka, - velim, telefon i jeste za to da se ahbabi porazgovore, da se sjete starih vremena ije prave vrijednosti smo postali svjesni tek kada smo izgubili ono što smo imali. -

Samo što sam spustio slušalicu, telefon zvrknu. Zove me iz Bostona moj veliki ahbab Bedrudin, Dafin komšija...

- Nije bilo bolje drave od one Titine - veli Bedrudin, a ja šutim, neu da ga prekidam, ekam da odmota priu, da ujem šta ga mui.

- Ma nije da i meni nije ledeno ko srca, nije da me nije po malo strah, - veli.

- Eto, u našoj firmi juer su otpustili petanest radnika, ko iz vedra neba da je puklo, prekuer niko ništa o tome nije ni pomislio, sve normalno bilo.

Bedro je ekonomista, nekad je radio zajedno sa pokojnom Slavicom Radoševi nupravi apoteka u Banja Luci. Sada radi u jednoj firmi koja se bavi osguranjem. I on je ve deset godina u Americi, još se nije obikao, niti e ikad.

- Ništa, brate, ljudi došli normalno na posao. U neko doba dooše oni iz menadmenta i jednostavno odvedoše ljude sa njihovih radnih mjesta preko kapije. Neki su radili deset godina, neki manje, a neki više. ao mi ljudi, aki nije ni meni lahko, sve odvode ljude iz moje blizine, ljude koje sam svaki dan sretao, svaki dan mogu odvesti i mene...

Ne znam kako da mu oblakšam brige.

- Nije bilo bolje drave od one Titine. Samo idioti su je mogli raskopati i rasturiti, toliki svijet upropastiti, unazaditi itavo podruje za najmanje pola stoljea... Ovo ovdje je nacrnji oblik kapitalizma. Hajd, u redu što te guljee, ali što si nesuguran, nikad ne znaš kad e doi i rei da više nejma posla za te. Najradije primaju ljude na odreeno vrijeme, jer ne moraju plaaju za njih nikakva osiguranja niti obaveze. A kad se primakne dan isteka ugovora i kada bi ih trebalo primiti u stalni posao, onda te ljude šutnu, a dovedu nove, pa tako sve u krug...Oni naši u Bosni kao da od njih zanat ue...

Bedro se sprema na odmor u Bosnu, prvo u Banju Luku, a onda uzdu i poprijeko, od Bihaa i Bosanske Krupe, do Sarajeva i Mostara, pa okreemo eglen na tu, ljepšu temu. Ali neeš, roo! Namjeravao je obnoviti obiteljxsku kuu svoje supruge u Gornjem šeheru, ali banjaluki advokat koji ganja ageta i dozvole uvijek trai razloga za opravdanje što kasni u poslu. Neki dan kada je Bedro išao u kupovinu, ostavio je zbog vruine otvoren prozor od auta, a kada se vratio, ukralo mu dokumente, meu njima i bosansku linu kartu.

- Sad u pola odmora izgubiti dok ponovno izganjam linu kartu, jer bez nje, nikakav posao u Bosni ne mereš obaviti. Sto me je muka spopalo, - tui se.

- Ali, ipak, sve mi je nekako lakše kad znam da u uskoro itav mjesec dana iz ovog dehenema, da u se ako Bog da okupati meu prvim kupaima na Vrbasu.

Lani su se Bedri udile neke ie, gledajui ga s mosta U Gornjrem šeheru kako se kupa u ledenoj rijeci. bie da su bili Zmijanjci.

- Da to, brko, nije to rano! Da se neeš preladiti?

Pria se opet vrati, mora, na Ameriku, nesigurno doba, kapitalizam sa dna kace, gori ne moe biti..

- Nikad više Titina vremena. Još mi ne znamo šta smo izgubili, a kad saznamo, kajaemo se, ali bie kasno. Nije bilo boljeg socijalnog sistema na kugli, trebalo mu je otkloniti one mahane koje je imao, ne bataliti ga, ne rušiti itavog! Gdje bi nam danas bio kraj?!

Završismo zargovor, ode Bedro sa strahom na posao.

Sjedim jutros u avliji.

Dan je slian onome nekadšnjem majskom, sunanom, u Bosni. Nebo vedro kao sra, malo prohladno, tek je osam stepeni iznad nule, preko dana nagurae na osamanest, prognoziraju. Bie najzad lijep dan, poslije toliko studenih, tmurnih i kišovitih. Tišina, samo se povremeno uju neke ptice, cvrkut im nije kao onih naših bosanskih ptica, crvene su po trbuhu, zovu ih robin, ukoe se kao drvena Marija, pa onda iznenada skakuu u travi. Moja supruga im baca zrnevlje i ljeti i zimi, pa nas pohode. Po lepršanju krila, po zvuku koji je slian fijukanju oštre varcarke kroz travu, znam da su tu negdje grlice, ali se boje sletjeti. Sline su - ali nisu iste kao bosanske. Ove su nekako više bjeljugave, naše su pepeljaste. I vrapci, koji su zimus bili odletjeli nekuda, vratili se i divkaju, kao i oni naši, boanski. ena uiva u bosanskoj kahvi prelijeva polahko iz dezve u fildan, meni je svo pie aj. Opija me mirisu mješavine zohvnog i glogovog aja, što sam ih prije dvije godine svojom rukom ubrao u Bosni. Hava je nekako sveana, proljee je svuda, maslaak plinuo utilom, samo meni nešto fali, ne samo danas, uvijek se za neim obazirem, nešto traim, a nikad nai. Znam, šta mi nedeostaje. Fale mi moji prijatelji, fali mi moj grad, onaj maj, nekada. Bosna. Fali mi starinsko vrijeme, sretno doba, kada se mislilo da je ivot vjean, da ništa ne mere zaboljeti, da...

Sve mi nekako hava miriše na onu našu, u dolini ispod Lisine, Horugle i Grabea. Vjetri me miluje po licu, pirka i razbacuje naviljke sjeanja. Tako, na krilima mašte, evo me, danas u dalekom vremenu, na neki davni 25. maj, roendan maršala Tite, na Dan mladosti, u mome gradu.

Grad je svean, ist i umiven, sva lica su razdragana i vesela. Naše lokalne štafete iz Orahovljana, Vlasinja, Baraa, sa pozdravima i eljama za roendan drugu Titu, stigle su i proitane nekoliko sedmica prije, na sveano urešenoj pozornici ispred Doma Zavnobiha, uz zvuk revolucionarnih pjesma koje je šilja puštao na razgalas, kao i uz pjesmu Hora KUD-a Jedinstvo. Pjesma, pjesma, na sve starne,muzika, cvijee, dolazi Savezna štafeta, primopredaju obavljaju najbolji uenici, zamuckuju, umjesto štafeta, jedan kae pašteta, ali nema veze, najbolji je ðak, svak bi se zbunio na njegovom mjestu, toliki svijet, dogovornost... Uzbuenje je veliko, svaki damar osjeaš kako pulsira. Predsjedenik omladine, zadovoljno cvjeta, ssveanost tee onako kako je isplanirano. Dan je mladosti, veliki praznik ljepote i sklada.

Uiteljica Mitra nas je pred štafetu razvodila na mjesta gdje smo trebali u trku prmiti, ns je zapalo selo Brdo - pa trkom ponijeti pedesetak metara. Bile su to štafetne palice udnovatih oblika koje su napravili majxstori u Metalcu ili izrezbarili u Pilani. U trku, štafetu je terbalo predati drugu ili drugarici do tebe, ali trka se tek tada nastavljala - za štafetom, sa ostalim acima, poput roja pela, svi smo trali da bi se zatustavili tek pred na gradskom trgu, a mnogo godina i pogurali ne bi li bili što blie pozornici i glavnoj sveanost, doeka Savezne štafete. Nekada se zadravala samo koji minut, dok se ne proita pozdrav Titi, a jednom je, ini mi se i noila u Domu Zavbobiha, ispred kojeg je prije toga bio veliki sveani doek...

A za Dan mlaodsti, slet na Luci.

Nastavnici fizikog vaspitanja su prije toga danima pripremali sletske vjebe i, svi pokreti destina mladih tijela slivaju se u jedan, stotine ruke mašu i rascvjetavaju se poput rua. Potpun skald pokreta, muzike, mladosti, ljepote, uzvišenosti trenutka. Ne pamtim da je za Dan mlaodsti padala kiša, uvijek je bio lijep, sunan dan. Nastavnica Dobrila je uvjebavala školski hor, cvrkuu Titini pioniri, razlijee i preliva se pjesma po Luci. Raskini vatrogasci su puhali u trube da su im oi nisu poiskakle z jabuica kao u aba, dok ne savladaj koranicu po taktu i ukusu dirigenta Tasima. Bio je i turnir u malom nogometu... Slijedi nastup KUD-a Jedinstvo, kao da gledam Crnu, Danicu, Katu, Fikretu, Zolotu, Grgu, Kaara, Nikolu Jaslara, i, ispred njih njihovog maestra, moga prijatelja Franju Iðotia, kako, podignutih ruku, tiho komanduje "Sad!" i potom snano zamahuje dolje, pa onda uvis, pa na jednu, pa na drugu stranu zbora, a pjesma se razliješe do Podhorugle, penje se uz Lisinu, sve do Domuzinovih kua. Nastupa i folklor u lokalnim nošnjama. šehovako kolo... Dosta svijeta prmatra slet sa stare jajake ceste. Sve, sve blista novo kao ispod ekia, i meu izvoaima programa, i u publici. Rijeka radosti. Oda ivotu i mladosti. Titu.

Naumpada mi vrijeme pred jedan davni Dan mladosti kada me je Avdo Dedi preskoio, pa nisam nosio štafetu te gdoine i plakao sam. Bojao sam ga prijavti uiteljici jer bi me onda tukao na odmoru. Sjeam se i one proslave kada sam ponosno na svaanoj bini na Luci, zajdno sa Zehrom Maši, itao svoj gimanzijxski sastav na temu Tita i Dana mladosti, koji je po ocjeni irija u kojem je bio profesor Duško Areina, bilo ponajbolji meu desecima drugih...

Sa izleta u davnu, sretnu prošlost, u lijepu mladost, vraaju me u stvrnost u dalekome svijetu glasovi djeurlije koja vie na meni stranom jeziku, igrajui se na majxskom suncu u travi izmeu zgrada.

aj se ve ohladio, sunce mi zasjenjuje ekran, jedva pišem. Razapinjem suncobran, hvalim Boga da je najzad ugrijalo, da je toplo kao nekad u mome gradu. Ali, oko srca, oko srca me nešto stee... I onda se opet obazirem, nešto mi fali, a znam da toi nikada više neu nai. Ostaju mi samo uspomene...

Šta bih dao da sam danas, o Danu mladosti i Titinog roendana, u Bosni, na Luci. Ništa. Tito je otišao u legendu, u vjena lovišta, bogatija od onih oko Kupresa i Bugojna, ili dehenem, kako ga je ko otpremio, ali sigurno odnijevši sa sobom i svu ljepotu u bezbrinost ivota u dravi koju je stvorio sa svojim partizanima, koji su u meuvremnu, jedan po jedan, u velikoj veini, otišli za njim.

Šta da sam i na Luci!

Tamo vjerojatno ovog jutra nema nikoga, osim moda spremištara, koji kosi travu na igralištu, kao i onaj moj nesretni ameriki komšija amil što je kosio, a nedokosio svome Amerikancu.

Na snimku s kraja osamdesetih - Titovi pioniri


Autor: Varcaranin

 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. MNOGI KAZU OVAKO-ONAKO, ALI JA UVIJEK KAZEM "EH STARA DOBRA TITOVA VREMENA" DIVNO NAPISANO. NAZALOST,ALI NIKAD VISE.
AP, Denmark26.5.2008. 20:08:14 
2. Dan Mladosti smo prvo voljeli pa su se neki sprdali sa tim danom pa smo ga poceli mrziti i sad evo ponovo ga zavoljevamo.Cudni smo mi ljdi.Ispada da nikad nismo zadovoljni.Mozda nas je Bog kaznio da budemo prokletinja.Uglavnom nevaljamo.Mozda bi cesce trebali slusati Terezinu pjesmu MLADOSTI ili ...
Gost, Bosna i Hercegovina26.5.2008. 20:33:21 
3. citati Copicevo pismo Maku Dizdaru.Copica ponovo moramo traziti u knjizarama i bibliotekama. Ako se predamo bujici zivota ostaje nam Bijelo dugme sa pjesmpm Sta (ne)bi dao da si na mom mjestu.
Gost, Bosna i Hercegovina26.5.2008. 20:37:54 
4. Jah,hm...Ubi me prejaka rec, davno je rekao B. Miljkovic, a mene sjecanja.I opet se digosmo iz pepela i gledaj vatre gore, mozda ne griju ko one stare, ali se vide i svijetle.
azra, Sweden26.5.2008. 22:13:48 
5. Svemi nesto fali kao desna ruka, ne dostaje meni moja Banja Luka.
Gost, Australia27.5.2008. 12:08:17 
6. pa sto samo slika Jasminkinih djaka? gdje su Kijini i Dragicini? Sala. Pozdrav Mirzi
Yugo45, United States27.5.2008. 16:06:32 
7. Velike pohvale za ovu fenomenalnu pricu. Mnogo me dirnula. Sve me podsjetilo na vrijeme prije rata, a i samo vrijeme pred rat, kad se nismo dijelili na Muslimane, Hrvate i Srbe, Svi smo bili Bosanska raja.I zivjeli smo! Zivjeli smo bez ovih jbnh politickih trzavica koje su nam rasturile drzavu, i
xxxx, United Kingdom27.5.2008. 21:14:59 
8. dovele do podjele, i do mrznje medju rajom. Samo se nadam da ce svi jednom da shvate da nam je bol svima isti, i da cemo da krenemo dalje, okrenemo ledja proslosti i gledamo ka buducnosti. Veliki pozdrav sa Ostrva za sve Mrkonjicane
xxxx, United Kingdom27.5.2008. 21:16:36 
9. ZAO MI JE STO IMA TOLIKO TUGE I NOSTALGIJE U OVOM TEKSTU....ZIVIM U AMERICI DUGO GODINA I SMATRAM JE MOJOM DOMOVINOM,,,DANAS JE VRIJEME GLOBALIZACIJE I VELIKE BORBE ZA OPSTANAK,,,VAMA RICANIMA ZELIM SVE DOBRO I JEDNOG DANA SRETAN POVRATAK U MRKONJC IU VASU RIKU......BOG
Gost, United States27.5.2008. 21:42:41 
10. Znas sta gost iz USA prvo se potpisi, pa onda diskutiraj, niko tebi ne brani da osjecas Ameriku svojom domovinom, a otkud ti ta ideja da samo ricani zele povratak, kad vec pricas o globalizaciji, onda sta te tangira gdje ko zeli zivjeti, ili vratiti se , snovi su svojxstveni ljudima, i u demokratiji.
azra, Sweden28.5.2008. 7:57:58 
11. Ova prica me je odusevila i natjerala suze.Divna vremena su to bila samo na nesrecu nismo znali cjeniti sto smo imali.Amerika je zemlja cuda, sve i svasta.Da je osjecam svojom zemljom nikad,da zivim hiljadu godina u njoj ja sam Bosanka Mrkonjicanka.
siha, United States28.5.2008. 9:42:54 
12. AMERIKU SMATRAJU SVOJOM DOMOVINOM ONI KOJI NIKAD U ZIVTU NISTA NISU IMALI I NARAVNO NISU ZNALI NI DA ZIVE.JA CU SE PODPISATI SAMO KAD SAZNAM IME GOSCE USA.EE MOJ JARO ILI JARANICE TI SI ZA AMERIKANCE EMIGRANT I NISTA VISE.STA VI EMIGRANTI TRAZITE ,VRATITE SE U SVOJU ZEMLJU,RECI CE TI AMER.
Gost, United States28.5.2008. 11:44:50 
13. "CUVAJTE BRATSTVO I JEDINSTVO KAO ZJENICU OKA SVOGA",bila mu je zadnja zelja
Gost, Germany28.5.2008. 12:29:03 
14. Amerika je lijepa zemlja,posjetiti je pa se vratiti svojoj kuci,mi nismo imali te srece da se vratimo da zivimo na svojoj djedovini a ne na tudjoj gostu,e to boli, nikakvo sunce ne grije onakvom ljepotom i toplinom nego sto nas je grijalo nad nasom rikom
Alma, United States28.5.2008. 18:18:22 
15. Dragi autoru veliki pozdrav tebi i tvojoj supruzi za tvoju suprugu,molim te javi se vas broj sam zagubila 214-592 0387
Alma, United States28.5.2008. 18:22:47 
16. Ja samo znam da mi svako od nas moze da govori i ovako i onako i da cezne za onim sta ko napise i cega se sjeti iz davnih vremena kada smo sretno zivili,ali kada bi vas upitao bili se opet tamo vratio opet znao bi pravi odgovor 80% jer svi znamo sta je dovelo do ovakvog vremena.Znam da su ostale
Nikad sam!, United States28.5.2008. 19:49:29 
17. Jao,slika je super;poznato mi vise faca nego imena,ali to je valjda i normalno :). Iz mog ulaza Mladen i Mirza. Eh dobra teta Hajra;kao da sada vidim njih troje,odlaze sa koferima u rukama,a ja placem kao gladna godina pored njih. Rat je stvarno velika svinjarija,sto rece Prever.
Carolija, France28.5.2008. 19:54:01 
18. velika sjecanja na ono sto je nekad bilo a sada se borimo da i ovdje opstanemo i u miru zivimo. Nestalo je onoga sto smo imali a vracamo se iluzijama i nekad dobrim djelima kojih sada nigdje vise nema.Svakood nas ima nostalgiju kao i sam JA ali sta je tu je i pomiri te se sa sudbinom.Pozdrav autoru.
Nikad sam!, United States28.5.2008. 19:54:10 
19. Prljic, Mirza, Dejan Gavrilovic, Bosko Marcic, Mladen Marcic, Pisaric Milijana, Mandic Jelena, Pedja Tegeltija, Tanja (ne znam kako se preziva, odeslila je u Novi Sad 1990),Zoran. Hvali Ado?
Yugo45, United States28.5.2008. 22:13:50 
20. Tanja Djakovic je odeslila u Novi Sad
Yugo45, United States28.5.2008. 22:16:27 
21. Pozdrav autoru i njegovoj familiji iz GETINGENA i jedno veliko HVALA.
Mali, Germany28.5.2008. 22:20:31 
22. Svima lep pozdrav.hteo bih samo reci da su uspomene na detinjxstvo i mladost jako lepa stvar-ali onaj kojem smo nosali stafetu i njegovi kadrovi su uveliko kumovali onome sto se desilo na ovim prostorima.Za Gost-a iz Amerike-ne cudite se Amerikancima na komentarima vezanim za emigrante......
Igor Vuk, Srbija30.5.2008. 11:11:13 
23. ....Moja deca su treca generacija u Vojvodini pa smo za mnoge ovde dosljaci i uvek cemo biti.Ljudi nisu svesni da civilizacije i kulture nastaju na kostima i umovima onih koji dolaze i donose svoj duh i kulturu i da drugacije hoda unapred ne moze biti.......Pozdrav.....
Igor Vuk, Srbija30.5.2008. 11:18:07 
24. Nikad niti jedan Amerikanac nece reci iz "cista mira" VRATI SE U SVOJU ZEMLJU.Ali ce Vas upitati ako mu neprestalno kukuate OVO JE KOD NAS BOLJE,MI SMO ZIVILI A NISMO RADILI onda ce bez ljutnje upitati pa zasto se nevratite.I to ce reci rjetko koji ako ste mu dosadili.
SOVA, United States30.5.2008. 12:36:39 
25. Za Camila i Bedru;Moj Obrade Obrade lepe li su livade jos je lepsa Nijagara kad imas DOLARA.
Brothers BAJICI, United States30.5.2008. 12:50:08 
26. TITO nije onaj,on je jedna nedostizna licnost za sve ove nase danasnje politicare a i za one koji su sve ovo zlo i posijali!Nemogu se sloziti da su to TITOVI kadrovi jer on je umro mozda i prije nego si se ti rodio a svakako 11 godina prije rata!Za Igora "vucinu"
Gost, Sweden1.6.2008. 14:11:14 
27. POZDRAV AUTORU SVE POHVALE.SJECANJA NA STARA VREMENA SAMO TUGA OKO SRCA.POZDRAV MOME MALOM MIRZI KOJEG SE JA SJECAM TAKVOG ,A SAD JE MOMAK NA SAV MAH PUNO SELAMA
e.ms, Bosna i Hercegovina1.6.2008. 18:23:32 
28. za sovu tacno je da nece ni jedan amerikanac direktno reci,ali indirektno HOCE, dugo sam radila u USA u trgovini gdje sam imala menadjera koji je sklanjao jeftine i dobre stvari uz obrazlozenje da je steta da do tih stvari dodje neki emigrant i da se njega pita sve bi ih protjerao, znajuci kosam ja
seki, United States2.6.2008. 3:30:40 
29. Slazem se sa Nikad sam,sta bih ja sad radila u svijoj Rici, sama, bez svojih dragih komsija Gafurevica,Cana,Kaharevica,bez Mehe i Ismajila,bez Halime i Mirse bez svoje Nurkinice, Zuhre i Sulje,Sehovica,Halilovica i svih ostalih,bez njih bi mi bilo???
Alma, United States2.6.2008. 6:01:05 
30. Pozdrav gost Sweden. Da ne kvarim ovu temu, kad je Tito umro ja sam imao 10. god.U to vreme i kasnije zna se kako se napredovalo, ko je mogao biti politicar, privrednik, general.Zato mislim da su njegovi kadrovici pripomogli na razne nacine da se zakuva rat-aparadzici partijxski.A ako izracunas...
Igor Vuk, Srbija2.6.2008. 8:29:00 
31. ...skontaces da je moja generacija nosila taj rat i zestoko iskrvarila u istom bez obzira na kojoj strani.Zato mislim da smo mi zestoko z....ani u svemu sto se desilo.Imam grupu prijatelja sa kojim sam bio u JNA 1989. Vidjamo se par puta godisnje u sad razlicitim drzavama i delimo isto misljenje...
Igor Vuk, Srbija2.6.2008. 8:35:25 
32. ...samo sto nas je sad manje nego 89. god a svi smo bili na sletu i nosali stafetu Titi ko god da je on bio.Jos jednom se izvinjavam svima kojim je ova tema draga ali imao sam potrebu ovo da napisem.Pozdrav.....
Igor Vuk, Srbija2.6.2008. 8:42:21 
33. Slazem se sa Igor Vuk S. da smo svi nosili Titovu stafetu svi zajedno ma ko to bio, ali se ne slazem da nas je sad manje nego 89,jer ja mislim da nas sada ima vise nego prije,ako samo malo razmislis i stanes na loptu.A evo kako ja mislim da nas je sad vise nego prije.Pogledaj i sberi se pa ako se
Nikad sam!, United States2.6.2008. 17:06:55 
34. mozes prisjetiti onoh koji su sada zivi i onih koji su umrli od rata pa na ovamo ko je jos ostao i koga su oni ostavili.Slozit cu se da onih kojih nema da nema ali saberi sve one koji sada zive po cijelom svijetu cak za one koje ni ti a ni ja neznamo pa kad se upitamo koliko ih ima a da ih ne znamo.
Nikad sam!, United States2.6.2008. 17:11:43 
35. Mislim da ce se svako sa time sloziti.Ali samo ako sve saberemo od onih koje i znamo i onih koje ne znamo a bili bi mrkonjicani kao i ja i ti i svi oni koji se bi se vodili kao mrkonjicani,a ne uzimajuci u obzir gdje su sada rodjeni.Samo moja porodica je prije rata br.4 cl.a sada 9.Pozdrav za sve.
Nikad sam!, United States2.6.2008. 17:17:06 
36. Ja mislim generacio da ti je tvoj tata trebao reci sta mu je Tito dao a ne uciti te da ga mrzis.Meni ja dao sigurno puno manje nego tebi ali hvala mu i ja ga postujem.ZIVIO DRUG TITO ,to je jedini covjek koji je ovu nasu balkansku bandu uspio drzati na okupu cak 40 godina!
Gost, Sweden2.6.2008. 20:02:38 
37. Nikad sam-pozdrav.kad sam rekao da nas je danas manje mislio sam na grupu mladica koji su bili zajedno u JNA 89.god a koja je prepolovljena tokom devedesetih i rata na ovim prostorima bez obzira na versku i nacion. pripadnost.A generacijo iz Svedske....
Igor Vuk, Srbija3.6.2008. 8:34:48 
38. ...ako vec spominjes mog pokojnog oca, znaj da se moj i njegov stav o Titi dijametralno razlikuju.I ja sam svestan da je Titin sistem omogucio mom pokojnom ocu da se skoluje, zavrsi fakultet,zaposli i obezbedi zivot svojoj porodici.No svaki dalji napredak bez obzira na strucnost je zavisio od ...
Igor Vuk, Srbija3.6.2008. 8:45:38 
39. ..partijxske lojalnosti.A zadnjih 15-ak godina nam je dostupno jako puno autobiografija raznih nekad relevantnih politicara i generala, domacih i stranih tako da ja na osnovu tog materijala imam formirano misljenje o Titi.Normalno da mnogi ovde prisutni imaju drugaciji stav od moga koji ja postujem..
Igor Vuk, Srbija3.6.2008. 8:51:51 
40. ...i ni jednog trenutka nemam nameru da osporavam bilo ciji stav, samo iznosim svoj po tom pitanju.A sto nas je drzao na okupu ovakve kakvi smo 40.god - svaka mu cast, sa tim se u potpunosti slazem.Pozdrav........
Igor Vuk, Srbija3.6.2008. 8:55:06 
41. U Titovo vreme moja porodica, prijatelji,celokupno okruzenje i ja zajedno sa njima ziveli smo veoma dobro. Naprimer,ne pamtim niti jednu porodicu koja sebi nije mogla da priusti letovanje. Nije bilo bogatih i siromasnih, svi smo bili podjednaki sto se tice materijalne sigurnosti.
Nikica, Srbija5.6.2008. 11:48:41 
42. Ko danas naprimer moze da priusti 15-dnevno letovanje na Jadranu u hotelu za cetvoroclanu porodicu? Od onih koji su ostali da zive na prostoru bivse Juge samo LOPOV, ili neko ko uzme visegodisnji kredit. Pojedine oko Tita nazivali smo jagnjecom brigadom, navodno jeli su i pili mnogo na racun...
Nikica, Srbija5.6.2008. 11:53:43 
43. ...drzave.Takvih je u Jugi bilo jedva desetak.Sta reci za ove sad? Em ih ima na hiljade, em nicim osim lopovlukom nisu zasluzili ni virslu da pojedu. Lepo jedan moj poznanik kaze: "Druze Tito, dok si bio, bas si bio!" Ja svoju decu ucim da sa velikim postovanjem spominju TITA!
Nikica, Srbija5.6.2008. 11:58:16 
44. Na prvomajxskom prijemu kod Tita u belom dvoru medju radnickom klasom bio i ALIJA SIROTANOVIC.Siroti,posteni i naivni Alija kad dodje nared da pozdravi Tita i Jovanku upita" JE LI TITINICE,IMASLI TI KRAVU"?Ovo nije vic nego istinit dogadjaj.
Joja, United States7.6.2008. 4:29:00 
45. za nikad sam najveci selam svijeta tvome ocu koga necu nikad zaboraviti kad je bilo najpotrebnije i najopasnije dosao je po moju mamu da ide u karatas po brasno jer joj je sin tj moj brat bio u logoru hvala mu 1000 puta a isto veliki selam za svu tvoju familiju jako dobri ste ljudi bili i ostali
rika, Sweden7.6.2008. 13:40:07 
46. "Bismilahir-rahmanir-rahimPozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono to se perom pie;Pozivam za svjedoka neigurnu tamu sumraka i no i sve to ona oivi;Pozivam za svjedoka mjesec kad najedra i zoru kad zabijeli;Pozivam za svjedoka sudnji dan,i duu to sama sebe kori;
Dina, Bosna i Hercegovina8.6.2008. 1:56:18 
47. POZIVAM ZA SVJEDOKA VRIJEME,POETAK I SVRETAK SVEGA-DA JE SVAKI OVJEK UVIJEK NA GUBITKU" Citat: Dervi i Smrt Mea Selimovi
Dina, Bosna i Hercegovina8.6.2008. 1:59:39 
48. Bismilahir-rahmanir-rahim...sta ti je ovo...ocu prevod
dosta bre, 8.6.2008. 12:09:24 
49. ne mogu da vjerujem da postoji neko ko nije procitao Selimovicevog Dervisa a dok ne procitas,to sto pitas je molitva.
Dina za dosta bre, Bosna i Hercegovina8.6.2008. 14:15:50 
50. Izvini,trazio si prevod. U ime Boga,opsteg dobrocinitelja,milostivoga/tako pocinje svako poglavlje u Kuranu/
Dina za dosta bre, Bosna i Hercegovina8.6.2008. 15:09:00 
51. Sta je Tito imao sa kuranom, cista glupost.
Gost, Australia9.6.2008. 10:45:08 
52. ODE TITO U ARAPE.........
Jovo, Srbija9.6.2008. 13:49:52 
53. Zavrsila sam cetiri godine koledza ovdje u Americi. Medu jednim od mojih predmeta na koledzu tema za pismeni rad bila je politicki plesovi. Ja sam izabrala temu o Danu Mladosti nosenju stafete i sletovima. Za taj svoj pismeni rad dobila sam najbolju ocijenu i bila jako pohvaljena od profesora.
Ricanka, United States11.6.2008. 4:47:58 
54. Za Gosta Australija i Jovu Srbija.Da vam prevedem moj komentar posto pisemo isto,ali ne citamo isto! Vuk rece "citaj kako pise"a ja kaem:"ljudi zato izmiljate,samo proitajte kako treba"
Dina, Bosna i Hercegovina12.6.2008. 23:45:18 
55. DINO, TITO JE OD ARAPA SAMO UZIMAO PARE A STA JE MISLIO O NJIMA, NJIHOVOJ VERI I NACINU ZIVOTA- POTRUDI SE I SAZNAJ.....TESKO CE TI PASTI..SIGURNO
Jovo, Srbija14.6.2008. 9:51:08 
57. Hajde ti Dino pravi popis stanovnistva ono lijevo Meho copa pitu donjega Jovo pita sta ima novo a Ivo pije pivo.U ime Milostivoga.Pocinjes biti naporna.
Gost, United States14.6.2008. 11:57:36 
58. Koliko je meni poznato Kuran nema pravo, da prevodi niko sa Arapskog govornog jezika. Jedino mozda vi Dina.
Gost, Australia14.6.2008. 12:04:17 
59. Za "Gosta" iz Australije: Ti bi se prvo morao skolovati pa onda imati hrabrosti da pises komentare!!!!
Gost, Denmark14.6.2008. 14:53:04 
60. Moja zelja je bila, samo da se osjeti jacina rijeci citata koji sam citirala.Tako je jasno ljudski,za svakodnevnu upotrebu i u proslosti i sadasnjosti a nece gubiti na vrijednosti ni u buducnosti. Jos jednom procitaj i vidjet ces da sam u pravu,Tito se tamo ne pominje.
Dina za Jovu, Bosna i Hercegovina14.6.2008. 15:58:36 
61. Zaista nema smisla sto napadate Dinu zbog opstepoznatog citata. Ali ovde ima malo nacitanih ljudi, pa nije cudo sto se ovo desava. Ruzno je ovako lep citat koristiti za ruzne namene. Setimo se sta je Mesa Selimovic govorio:"Poticem iz muslimanske porodice iz Bosne,a po nacionalnoj pripadnosti sam
Nikica, Srbija14.6.2008. 22:44:11 
62. ... Srbin. Zbog njega i njegovih uverenja, nema smisla na bilo kom mestu pa ni na ovom sajtu, praviti problem oko bilo cijeg opredelenja. Zasluzio je bar toliko od svih nas koji ga postujemo.
Nikica, Srbija14.6.2008. 22:47:28 
63. E moj Mesa Selimovicu,sreca pa ode na vrijeme,tamo ti je sigurno bolje.
Dina, Bosna i Hercegovina14.6.2008. 22:47:35 
64. VI STE CUDNI ,KAKO NE VIDITE DA JE TA STAFETA BILA IDIOTLUK,JADNO I PONIZAVAJUCE ,I NA MIJESAJTE UMJETNOSYT SA ZAGLUPLJIVANJEM ,NARODA A TVOJA DIPLOMA AMERICKOG KOLEDZA JE NULA ,KAD SE ZA TAKVE GLUPOSTI DOBIJAJU POHVALE
NORMALAN, Bosna i Hercegovina14.6.2008. 23:02:51 
66. USA nunber one and nunber one
Fl. USA. Sa., United States15.6.2008. 0:57:44 
68. Ja sam davno pravila popis stanovnistva ,a ti mi sad reci, sta ima lose u tome sto Meho copa pitu,Jovo pita sta ima novo a Ivo pije pivo? Sta ti Gost vidje lose u piti,pivu i lijepoj rijeci?
Dina, Bosna i Hercegovina15.6.2008. 21:19:16 
69. Dino znas staje tu cudno, sto uopste raspravljas sa ljudima koji ti nisu ni pocemu,blizu, budi ono sto jesi, i vjeruj mi da postoji jos mnogo finih ljudi, kojima je ovaj nacin prepirke ispod svakog nivoa, zato sto nemaju s kim da se dopisuju, i ti si jedna od tih to zapamti. Dina jedna jedina.
azra, Sweden16.6.2008. 7:30:33 
70. Nevjerovatno kako ima nenaitanih i "uskih"ljudi,koji u svemu vide razlog za raspravu i eventualnu opasnost.
mana, Bosna i Hercegovina16.6.2008. 11:29:19 
71. Jadna majko,ako vam je ovo NORMALNO normalno,sta je vama onda tek NENORMALNO.Pa sve vam je otislo u helac.Gore je onda nego sto sam mislio.Ono sto komunisti za vrijeme mraka nisu unistili,unistice vam ovi (NE)NORMALNI i (NE)NACITANI sto upalise svjetlo.Nego,nadam se da ste sacuvali crvene knjizice.
josip broz - dobar skroz, Denmark16.6.2008. 15:36:14 
72. Bolje prekinite sa glupostima ili ja dolazim da vam uspostavim red i mir.Pojedini se nece nikad opametiti i svatit sta im se radi i sta im se sve uradilo.
BUS, United States19.6.2008. 22:10:06 
73. Ha ha ha G-din Bush, bogani kome vi dodjete da uvedete red i mir......Al sto negde u komentarima rece Monte Kristo, ima zemalja sa pravom demokratijom i kulturom starijih i kvalitetnijih od trenutnog svetskog zandara no 1.Ja bi se radije okrenuo ka takvima.Pozdrav....
Igor Vuk, Srbija20.6.2008. 10:34:56 
74. ZA. gost. DENMARK. U kojoj skoli predajes. Tako zvani Bosanski da se upisem. Da bar osnovno naucim samo zvani ucitelju.
Gost, Australia20.6.2008. 11:34:46 
75. Za Gost,Australia-Hahahaha! Pao si na popravni! Ispravka komentara slijedi-"U kojoj skoli predajes takozvani bosanski da se upisem? Da barem osnovno naucim samozvani ucitelju."
Gost, Denmark21.6.2008. 10:08:33 
76. Da li neko zna je li g-din Camil nasao novi posao?
Ekrem, United States22.6.2008. 7:36:57 
77. Pozdrav gospodinu Igoru i samo jedno bi da kazem,jaci vlada i od starijeg i od kvalitetnijeg, pa ti jaro moj razmisli.
BUS, United States24.6.2008. 20:35:25 
78. G-din Bush, jaci vlada al sve do jednom.A ko je jaci nije uvek i kvalitetniji niti bi trebao biti ideal bilo kome.Pozdrav Vama.....
Igor Vuk, Srbija25.6.2008. 9:22:16 
79. Nikice sta mislis sto je Mesa Selimovic govorio "Poticem iz muslimanske porodice iz Bozne,a po nacionalnosti sam...Srbin.
Gost, DENMARK28.6.2008. 13:54:44 
80. Dobro vece. Uciteljicu sam odmah poznala, cim je vidim moram joj ispricati da je slika njenih ucenika na stranici Mrkonjica. Bice joj sigurno drago.
Nela, Njemacka, GERMANY5.7.2008. 22:33:45 
81. EKREME,POSLA U USA KOLIKO HOCES SAMO AKO NEKO HOCE DA RADI.
Gost, UNITED STATES10.7.2008. 11:12:11 
82. Ako toliko posla ima u USA zasto je USA zahvatila recesija i zasto se otpustaju radnici?
Gost, Bosna i Hercegovina10.7.2008. 12:03:48 
83. RADNIKE OTPUSTAJU ZBOG TOGA JER NEKE KOMPANIJE SELE A JEDNE SE ZATVARAJU STIM STO SE DRUGE OTVARAJU ILI DOSELJAVAJU.NE SEKIRAJ SE TI GOST BH, AMERIKA NIKAD NECE PROPASTI A NI NAROD U NJOJ.SVE ZAVISI OD OSOBE ,STA ZELI I KOLIKO JE SPOSOBNA A OVDE U USA IMAS SVE MOGUCE MOGUCNOSTI SVE TI JE PRUZENO,PA
ZA GOST BH, UNITED STATES11.7.2008. 8:42:06 
84. RADNICI KOJI SU OTPUSTENI ONI DOBIVAJU ANAMPLOIMENT TJ DRZAVA IH PLACA DO GODINE DANA A AKO NIJE SPOSOBAN DA NADJE U TO VRIJEME POSAO NEKA SE UBIJE.STA DA TI KAZEM,ZAO MI JE ALI SI POGRESNO OBAVIJESTEN .
ZA GOST BH, UNITED STATES11.7.2008. 8:46:03 
85. AKO JA GOST DODJEM SA NECIM MODERNIJIM KVALITETNIJIM JA CU NARAVNO PRIDOBITI SVE STIM STO CU TEBE UNISTIT I NARAVNO TI CES DA ZATVORIS KOMPANIJU I DA OTPUSTIS RADINKE JER TI DRUGO NE PREOSTAJE,PRIMJERA RADI.OVO AM TI CISTO BUKVALNO OBJASNIO.
ZA GOST BH, UNITED STATES11.7.2008. 8:50:45 
86. Ostani ti "ZA GOST BH" tamo gde si.Jadna su tvoja razmisljanja.Mastas da ces jednog lepog dana doci i biti mocan i slavan.Lepo je sto kazes da Amerika nikad nece propasti...potpuno si se uklopio i to je dobro za tebe,lakse je podneti nostalgiju i tugu sa takvim verovanjem
Gost, Srbija11.7.2008. 14:33:13 
87. Tako je GOST Srbija,Amerika ide dole, Srbija sa Dacom gore.Uraaaaaa.
Amerika-cemerika, UNITED STATES12.7.2008. 7:06:45 
90. Gost SRBIJA TI SI STAVRNO GLUPO TJ BUKVALNO SVATIO MOJU PRICU,NEGO NEKA TEBE U SRBIJI A JA OVDE U AMERICI JA CU DA MASTAM NISTA SE TI NE SEKIRAJ.A TO STO KAZES DA ME MUCI NOSTALGIJA MALO SI E ZEZNO ILI ZEZNULA,JA UVJEK MOGU DA E VRATIM U MOJU ZEMLJU,TO JE LICNO MOJA STVAR DA LI CU ILI NE,SAMO
Gost, UNITED STATES14.7.2008. 19:29:02 
91. SAMO TI GOST IZ SRBIJE ZA TEBE JE VELIKO PITANJE DA LI TI MOZES IKAD DA UDJES U AMERIKU A TO TI ZIVOTNA ZELJA .
Gost, UNITED STATES14.7.2008. 19:30:51 
93. Znam ja dobro sta je konkurencija.Dobar dio zivota radio sam u firmi koja je bespostedno bila izlozena konkurenciji.Recesija je znak da kompanije domicilne zemlje gube konkurentsku sposobnost u odnosu na one iz drugih zemalja sto prouzrokuje pad prodaje robe i zatvaranje domacih firmi.Recesija ne../
Gost BiH z gosta u SAD, Bosna i Hercegovina14.7.2008. 21:38:32 
94. ..ne utice samo na proizvodnju.Stanovnistvo ne moze otplacivati kredite pa ostaje bez nekretnina.Banke ne mogu naplatiti dugove sto utice na rast kamatnih stopa i prpadanje banaka i tako redom.Cijene kapitala padaju sto utice na bjezanje kapitala na druga trzista.Znam ja da ce se SAD izvuci iz..
Gost, Bosna i Hercegovina14.7.2008. 21:42:41 
95. ..recesije ali moras priznati da je trenitno kriza u Americi.Nije slucajan rast cijene nafte ciji rast diktiraju SAD.Pokusavaju jednim potezom rijesiti dva problema koja su usko povezana a to je finansiranje rata u Iraku i prenosenje recesije na trece zemlje.
Gost, Bosna i Hercegovina14.7.2008. 21:48:46 
97. Prenoseje tereta recesije na druge zemlje vec se osjeca i u EU gdje je stopa infkacije trenutno 4%.Rast cijena energenata je oko 16%.Mnoge Evropske banke su u krizi zbog velikih gubitaka koje trpe na americkom trzistu.Po obicaju ovaj zacarani vrtuljak zavrsava na nama obicnim smrtnicima.
Za Gosta iz SAD, Bosna i Hercegovina14.7.2008. 22:53:37 
98. Znateli vi onu pjesmu od Ace Lukasa,I necu da se probudim jer mogu da poludim,kad vidim ko sam kad vidim gdje sam
Alma, UNITED STATES15.7.2008. 8:43:57 
99. LJEPO SI TI TO PREPISO I OBJASNIO NAM STA ZNACI RECESIJA.JOS UVJEK UZIVAMO U AMERICI, TO TI SIGURNO MOGU RECI,TACNO JE DA SMO JOS BOLJE ZIVJELI ALI HVALA BOGU JOS UZIVAMO I VJERUJ DA AMERIKA NIKAD NECE SPASTI NA GRANE KAO STO JE BIVSA YUGA, BAS MI JE ZAO BOSNE I SMRTINKA,NARODA KOJEG TAKO NAZIVAS.
ZA GOSTA IZ BH, UNITED STATES15.7.2008. 21:51:43 
100. Amer je napravio mali pomak.Priznaje da je bolje zivio.Od koga je i previse je.Drago mi je sto si se uklopio u americki sistem jer mnogi tvrde da je to vrlo tesko.Zelim ti puno srece i uspjeha u Americi sto zelim svima nama obicnim smrtnicima.U literaturi nadji sta znaci obican smrtnik pa ces se nac
Gostu iz SAD, Bosna i Hercegovina16.7.2008. 0:20:37 
102. Ljudi se prilagodjavaju zivotu tamo gdje su i gdje zive,pogotovu tamo gdje je ljepo ,komforno, jednom rjecju tamo gdje ti je sve u ruci.Dodji u usa uvjeri se.
GOSTU IZ BH, UNITED STATES2.9.2008. 20:20:48 
103. Ljudi se, da bi mogli normalno zivjeti,moraju prilagodjavati datoj situaciji i sredini.Amerika je bila i ostace obecana zemlja.
Gostu iz SAD, Bosna i Hercegovina2.9.2008. 21:37:03 
104. Amerika obecena zemlja??? To moze napisati samo onaj koji se jako napatio ovde i koji nema hleba da jede! Svako iole razuman provede nekoliko godina u Americi i trk nazad. Ostaju tamo oni cija su se deca asimilizovala i koji zbog toga odluce da se ne vrate. Ne zavidim im, ali im zelim da istraju.
Nikica, Srbija ili Crna Gora3.9.2008. 12:11:08 
105. Pojam Amerika-Obecana zemlja je odavno poznat.Da li za nekog to nesto znaci ili ne zavisi od individue.
Gost, Bosna i Hercegovina3.9.2008. 14:12:57 
106. Tacno je da to "Gost",komentar br.105,zavisi od individue.Srecna sam sto ta "poznanica" meni ne znaci nista. Razumem one kojima je ona smernica u zivotu i jako sam srecna sto zivim bez takvih usmerenja.
Nikica, Srbija ili Crna Gora3.9.2008. 14:42:36 
107. "Vise volim rusko govno nego americku tortu".Eh taj socijalizam,a jedan moj prijatelj rece i kapitalizam je za..b.Drugi komentarise j...s zemlju gdje obican jogurt nemozes da kupis.Treci kaze u socijalizmu je bilo dobro dok su se konoplje slobodno sadile i narod je uvijek bio veseo.
Gost, Bosna i Hercegovina3.9.2008. 22:39:14 
108. Nasim Amerima zelim dobar dan (NY 16:40 a LA 13:40) a nasim australijancima dobro jutro (Kanbera 7:40).Nasim u EU lakunoc i dobar san.
Gost, Bosna i Hercegovina3.9.2008. 22:48:36 
109. KAD JE UMRO DRUG TITI SVI SU PLAKALI PA I JA ALI DAVNO JE TO BILO SVI SMO GA VOLJELI
KOMUNIST, SWEDEN20.3.2009. 21:43:00 
110. mi smo titini a tito je nas. nemoj te tita zaboraviti. i sve ljepe pesmice o njemu ..:)
TITIN, EUROPEAN UNION22.3.2009. 11:56:19 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Vai tekstovi
Znate neku dobru priu o nekadanjem Mrkonjiu?
Podijelite je sa ostalim posjetiocima...
Proitajte jo i...
In memoriam - Tatla Sena Kotromanovi 3.9.2023.
Ribarenje po Crnoj rijeci 14.6.2022.
Riki 8.3.2019.
О куме Нина 24.10.2018.
Неће крме пара 23.10.2018.
Jedno davno skijako takmienje na Balkani 1.8.2016.
I ja sam, kanda vidjeo Djeda Mraza 21.12.2015.
Aneo uvar 28.7.2015.
Zbor u Bjelajcu 17.4.2015.
ale iz zaviaja 6.11.2014.
In memoriam: Anto Kotromanovi 24.10.2014.
Odlazak u zadrugu 24.11.2013.
GAO-X 18.3.2013.
Komuanje 22.2.2013.
Bogdanova jabuka 11.1.2013.
Orao i lisica 17.11.2012.
Stari mlin 25.9.2012.
Slatkarija 11.9.2012.
Pijaca u Baraima 27.8.2012.
Baba Semica 20.8.2012.
Jadikovanje 14.8.2012.
Mrkonjiki slastiari 25.7.2012.
Drug Tito 4.5.2012.
Pismo 16.4.2012.
Vridba 24.3.2012.
iro 1.3.2012.
Zimske arolije 6.2.2012.
ak prvak 18.1.2012.
Rakijada 16.12.2011.
usnjarev gaj 9.12.2011.
Kusija 5.12.2011.
Ujak Uro 18.11.2011.
Stigli 'banati'! 20.10.2011.
Mjesec na kapnici 29.8.2011.
Kosidba 6.6.2011.
Uskrs 19.4.2011.
Hrvin orkestar 23.1.2011.
Grlom u sjeanja (6) - Mlin 6.1.2011.
Zna li, bolan, e e? 28.12.2010.
Malji, malji! 13.11.2010.
Paraglajding 1.11.2010.
Humoristike pjesmice iz moje Velike avlije 15.10.2010.
Grlom u sjeanja (5) - Tikva 7.9.2010.
Novakovia vir 3.9.2010.
Evo kotla, evo garavoga 13.5.2010.
Prvi put u Mrkonjiu 22.4.2010.
David protiv Golijata 22.3.2010.
Brancilov televizor, II dio 3.3.2010.
Brancilov televizor 25.2.2010.
Baraki turnir 8.2.2010.
kola u Gerzovu 1.2.2010.
Veliki ampion iz malog grada 26.12.2009.
Branko opi: 'Varcar-Mrkonji' 14.12.2009.
Три слике из живота проте Дејана 10.12.2009.
Прота Дејан Дејановић 10.12.2009.
Hajduk i Dobrotvor 6.12.2009.
ta li smo mi sada: Mrkonjiani ili Varcarani? 16.11.2009.
Vatrogasci 8.9.2009.
Crna rijeka 18.8.2009.
Lipanj 16.6.2009.
Grlom u sjeanja (4) - Maioniar 2.6.2009.
Grlom u sjeanja (3) - tafeta 28.5.2009.
Grlom u sjeanja (2) - 'Kocka' 25.5.2009.
Grlom u sjeanja (1) - Balkana 22.5.2009.
Kako se zove ono...... 8.5.2009.
Istina je moja istinu govorim 7.5.2009.
Njemu 28.4.2009.
Stihovi iz due 19.4.2009.
Na prota Dejan Dejanovi 18.4.2009.
Jesu li stavljeni katanci na srca naa? 14.4.2009.
Majstor Nine Mounjac 12.4.2009.
Franjo Idoti - roditelj, trgovac, maestro 4.4.2009.
Raspjevani slavuj 1.4.2009.
Ti, ja i ostali 28.3.2009.
Dolazak u rodni kraj 26.3.2009.
Gost u rodnom kraju 24.3.2009.
Pod zvijezdama 22.3.2009.
Stari dobri Tanilo 20.3.2009.
Prvi razred 1981.god u Orahovljanima 5.3.2009.
Kad ptice polete 28.2.2009.
Druenja 25.2.2009.
Suza na kamenom obrazu 22.2.2009.
Krajina 9.2.2009.
Lijepa vremena 6.2.2009.
Simpatija 3.2.2009.
Ljubav (iz jednog spomenara) 31.1.2009.
Moja generacijo 20.1.2009.
Uz vruu lepinu nije tako ni hladno 20.1.2009.
Turizam na seoski nain 1.1.2009.
Jedna stara slika! 26.12.2008.
Na male golove 21.12.2008.
Zaimova kafana 16.12.2008.
Sluajni susret 15.12.2008.
Nebo iznad mrkonjike doline! 11.12.2008.
Riki most 2.12.2008.
Moj otac - kova kosa 27.11.2008.
Pismo V iz tople sobice 25.11.2008.
Kada su neije rue cvatale! 20.11.2008.
Stara gimnazija 20.11.2008.
Autobus FK Sloboda 11.11.2008.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com