Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 
Zajednika pomo za povratnike

10.11.2007..

Izbjeglicama iz sela Liskovica, zainteresovanim da se vrate na svoja ognjita, izgradnjom puta i dovodom elektrine energije u narednom periodu bie omogueni uslovi za povratak i ivot na ovom podruju, rekao je Miroslav Bulii, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjaluci, na jueranjem sastanku odranom u optini Mrkonji Grad.

Sastanku sa predstavnicima nadlenih ministarstava Vlade RS i Vlade Hrvatske prisustvovalo je vie od 60 izbjeglica iz sela Liskovica, udaljenog 10 kilometara od Mrkonji Grada. U Liskovici je prije rata ivjelo 186 hrvatskih porodica, a do danas je obnovljeno samo osam kua.

"Ovo je prvi pokuaj da povratnicima ovog sela pruimo mogunost da, sukladno propisima koji vae i u RS i u Hrvatskoj, iskau svoju volju za povratkom i obnovom kua i ukoliko sve bude onako kako smo isplanirali, vjerujem da emo na proljee imati jednu dosta svjetliju sliku", naglasio je konzul Bulii.

Perica Koljanin, rukovodilac banjaluke kancelarije Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS, je naglasio da je Vlada obeala pomo u izgradnji infrastrukture u selu Liskovica, kako bi se omoguili uslovi za povratak izbjeglica.

"Premijer Dodik je obeao da e Vlada finansirati izgradnju infrastrukture, odnosno dovod elektrine energije u onom obimu u kome bude povratka, to znai da e rjeavanje pitanja elektrine energije pratiti sistem povratka na ovo podruje", istakao je Koljanin.

I Vlada Hrvatske e putem programa pomoi u obnovi kua dati doprinos za povratak u selo Liskovica davanjem donacija graevinskog materijala. To je potvrdila Ana Marija Radi, naelnica Odjeljenja za prognanike, povratnike i izbjeglice u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka u Vladi Republike Hrvatske.

"Kroz taj program do sada je obnovljeno ukupno oko 2.000 kua, a za sljedeu godinu planiramo isporuke za jo najmanje 500 kua. Potrebno je samo da nam se izbjeglice koje ele pomo obrate sa zahtjevima", navela je Radieva i dodala da Ministarstvo do sada gotovo uopte nije imalo zahtjeva mjetana iz ovog sela.

Nakon razgovora sa nekadanjim iteljima sela Liskovica, predstavnici hrvatskog Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka podijelili su im obrasce kako bi mogli konkurisati za pomo.

Zoran Tegeltija, naelnik optine Mrkonji Grad, naglasio je da e i ova optina, u svojoj nadlenosti, pomoi izgradnju lokalne infrastrukture, prije svega kvalitetne putne mree i snabdijevanje elektrinom energijom.

Pavo Helava, izbjeglica iz Liskovice, kae da bi se on sa porodicom rado vratio u selo.

"Kao i mnogi ovdje, elim se vratiti u Liskovicu. Imam etvoro djece i poslije rata bio sam prinuen kupiti kuu u Glamou, koja je jako neuslovna. Nadam se da e nam biti pruena obeana pomo, kako bismo mogli nastaviti ivot u ovoj optini", kae Helava.

Sastanak je u saradnji sa Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka Vlade Republike Hrvatske organizovao Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjaluci.

T.ikanju, Nezavisne novine 10.11.2007 


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com