Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 





I etvrti put uspjeno

8.10.2007..

Iza nas su i etvrti po redu „Dani gljiva“ u Mrkonji Gradu. Naravno, najuspjeniji do sada. Nije rije o hvalisanju, na uspjeh je mjerljiv i vei je od prologodinjeg bar za dva puta, upravo za onoliko koliko je bilo vie uesnika. Jo uvijek sreujemo utiske, biljeimo propuste, sakupljamo materijale. Taj posao e potrajati, ali da Vi (koje interesuje kako je bilo) ne biste ekali do tada, objavljujemo izvjetaj sa ovogodinjeg druenja trumfova.

Petak, 28.09.

"Dani gljiva 2007" poeli su prikazivanjem filmova. Na nau radost i radost potovalaca filmske umjetnosti, zapoeta je saradnja sa Meunarodnim festivalom kratkog filma pod nazivom "Kratkofil" iz Banjaluke.

Zahvaljujui naem sugraaninu, Miodragu Manojloviu koji je na ovom festivalu dobio prvu nagradu za najbolji domai film, uspostavljen je kontakt sa predstavnicima "Kratkofila". U maloj sali Agencije za privredni razvoj, upriliena je projekcija odabranih filmova. Prije projekcije prisutnima se obratio Boris iki, predstavnik „Kratkofila“.

Istog dana stigli su i prvi predstavnici udruenja gljivara i gosti iz Banjaluke (Rafting klub "Kanjon", "Kratkofil", "Protok"), Sarajeva (Green Tour), Beograda (Mikoloko drutvo Srbije sa tri predstavnika), Krupnja (Gljivarsko drutvo "Krupanj"), Loznice (Gljivarsko drutvo "Banja Koviljaa"), Kragujevca (Gljivarsko drutvo "umadija", takoe tri predstavnika), Rovinja (Gljivarsko drutvo "Agaricus") i drugi... Nakon projekcije odlinih filmova, meu kojima i nagraeni rad naeg Miodraga - druenje, smjetaj uesnika, pripreme za subotu...

Subota, 29.09.

Prekrasno jutro obeavalo je sunan dan i veliki broj uesnika. Oko osam sati, uenici Osnovne kole „Petar Koi“ su pod vodstvom svog nastavnika Likovnog vaspitanja, eljka Vuenovia, postavili izlobu likovnih radova, koji su ove godine bili u formi skulptura gljiva. Stigli su i prekrasni radovi djece iz vrtia „Milja ukanovi“, kojima su talentovani maliani, na sebi svojstven nain, predstavili svijet gljiva.

Oko devet asova poeli su pristizati novi uesnici iz Banjaluke, Prijedora, Doboja, Sarajeva, ipova, Bugojna, Bihaa, Beograda, Splita, te mnogi drugi uesnici, ukljuujui, naravno, i mjetane. Sa nama su bili i predstavnici medija i to RTRS, ATV i IK radio.

Neto poslije 10 h, preko stotinu uesnika, uzrasta od 8 mjeseci do 76 godina, ispred hotela „Krajina“ krenulo je put Lisine. Zahvaljujui HE na Vrbasu i umskom gazdinstvu „Lisina“, te Optini Mrkonji Grad, obezbijeen je prevoz za oko 30 uesnika,dok su ostali krenuli vlastitim vozilima. Nakon 15 km vonje ostavili smo vozila i uz detaljna uputstva krenuli laganim hodom prema selu ibovi, koje nam je i ovoga puta bilo glavna odrednica.

Iako gljive na Lisini nisu bile izdane kao inae u ovo doba godine, sakupljeno je ak 280 velianstvenih vrsta, kao i velika koliina gljiva namijenjenih pripremanju izvrsnih jela za degustaciju. Kako su u ekipi bili vrsni poznavaoci prirode, poput Aleksandra Krapea (Iz Mikolokog druptva Srbije), uesnici su mogli saznati i nauiti dosta o mnogim zanimljivostima koje priroda vjeto skriva, te koje su im nesebino otkrili i demonstrirali na licu mjesta. Mnogo se razgovaralo i o ekolokom znaaju gljiva, te potrebi ouvanja stanita gljiva i s tim u vezi roene su neke nove ideje vezane za ista stanita i samu planinu Lisinu.

Kako je odmicao dan vrijeme je bilo sve bolje, bili smo jako oputeni gledajui srenu djecu i gljivare po umi i livadama, a ni pasulj koji nas je ekao u selu ibovi nije bio lo... Za ogromnu koliinu skuvanog pasulja bili su zadueni Vojo i Oliver. Nakon nekoliko sati etnje i istog planinskog zraka niko nije ostao ravnoduan pred ukusnim i toplim pasuljem. Naa prijateljica Melisa je tog dana napunila 76 godina, a prepjeaila je bar 5 km! U njenu ast ali i ast uspjenog sakupljanja gljiva, novih poznanstava, te dobrog pasulja popili smo i prilinu koliinu osvjeavajueg pia...
Vinom i rakijom astio nas je Milan Joki, proizvoa vina iz Banja Luke, koji je sa svojim prijateljima takoe proveo dan sa nama, a sirom sa tartufima (!) astio nas je Marinko Rakita iz Rovinja.

Nakon predaha i zajednikog fotografisanja, oko 16 h krenuli smo prema Mrkonji Gradu u koji smo do 17 h trebali dostaviti sakupljenje gljive, kako bi Rade Gai mogao pristupiti determinaciji. Uz zadravanja u Podranici i na Balkani, veina uesnika dola je na veeru u hotel, gdje nas je ekao „podraki sto“, domaa hrana iz Podranice, koju su pripremile lanice udruenja ena „Naa ena“. Uz veoma bogatu trpezu koju su pripremile, ene su nam i zapjevale, pa su zasluile dupli aplauz.

Sa ovim se nije zavrio dan, Rade i Mira ostali su u sali da razvrstavaju gljive, oni mladji koji su podnosili glasnu muziku ostali su do kasno na trumf - partiju uz Velikog trumfa, Nemanju Radia. Nekolicina trumfova (Stoja, Mio, Saa, Radinka, Olivera, Melisa, Lepa) se vratila u hotel i pristupila vieasovnom ienju gljiva radi sutranjeg pripremanja jela za degustaciju. Bio je to ogroman posao i jo jednom im se zahvaljujemo na uloenom trudu.

Nedjelja, 30.09.

Cijelo prijepodne bilo je jako ivo u kuhinji ali i izlobenoj sali. Uurbano su se zavravale sve pripreme za sveano otvaranje. Ponovo stiu gosti, meu njima i Naelnik optine, Zoran Tegeltija, zamjenik naelnika Slobodan okalo, koji je i dan ranije bio sa nama na Lisini, predsjednica Skuptine optine Divna Anii, Doministar ministarstva za okoli i turizam u Vladi Federacije BiH Tomislav Luki i dr.

U 12:30 poela je zvanina ceremonija, predsjednik Udruenja gljivara i ljubitelja prirode, Borislav Mari pozdravio je prisutne goste, te uruio zahvalnice pokroviteljima, gljivarskim drutvima, saradnicima, poasnim gostima, kao i poklon najmlaoj gljivarki, Aleksandri Ivanovi. Potom je naelnik optine uz prigodan govor sveano otvorio izlobu gljiva. Nakon sat vremena razgledanja izlobe nastavljen je program.

Pored dva brilijantna predavanja Aleksandra Krapea (na temu Gljive kao saradnici) i Rade Gaia (o otrovnim gljivama) odrana je i promocija nove knjige o gljivama autorke Mirjane Davidovi (Gljive - blago naih krajeva), te projekcija fotografija od prethodnog dana.

U tri sata je postavljen degustacijski sto, koji je i ovoga puta podrazumijevao veoma bogatu trpezu, sa velikom koliinom najrazliitijih jela od gljiva (pohovane, dinstane, crni i bijeli rioto, pohovane palainke punjene gljivama, pite sa gljivama, gula, orbe, paprike punjene gljivama, salate i ko zna ta jo)... u tri sata i deset minuta na stolu nije ostalo gotovo nita!... Oko dvije stotine ljudi uivalo je u delikatesnim jelima koje su spremile nae prijateljice, majke, ene, kuvarice... Veliko hvala!

Ponedjeljak, 01.10.

Ponedjeljak je bio izvrstan. Bezbroj uenika osnovnih i srednjih kola koji su posjeivali izlobu od ranog jutra do kasne veeri uinili su da velika sala i hotel postanu tijesni. esto su po dva razreda ekala ispred kako bi doekali red i pogledali izlobu. Rade je ponovo bio izvrstan i uinio je da se uenici zainteresuju, da pitaju, sluaju, odgovaraju i na kraju sigurno naue mnogo toga. Posebno je bilo zanimljivo kada je jedan svetenik, umjesto asa vjeronauke, doveo svoje uenike na izlobu gljiva...

U ponedjeljak su nas posjetili i nai prijatelji iz gljivarskog drutva „Boletus“, iz Umaga (Vesna i Marino) i gljivarskog drutva „Naice“ iz Naica (Hrvoje) koji su, iako sprijeeni tokom vikenda, ipak doli, preavi ne mali broj kilometara, kako ne bi propustili nau izlobu, kako bi upoznali nau prirodu, planinu Lisinu, Balkanu, Zelenkovac... Njihov trud i dolazak nam je mnogo znaio i jo jednom im se iskreno zahvaljujmo na posjeti, ali i na doprinosu naoj izlobi koju su obogtili jo jednom vrstom iz daleke Istre. Naravno, rije je o najcjenjenijem bijelom tartufu (Tuber magnatum).

Posjetili su nas i predstavnici Zavoda za zatitu kulturnog naslijea RS, sa kojima saraujemo ve due vrijeme. Popodne je izloba zatvorena. Jo su izdvojene gljive za novo televizijsko snimanje koje se desilo u utorak, kada nas je posjetila ekipa „Zelene panorame“, sa Federalne televizije.

U toku sedmice stigle su brojne pohvale uesnika za dobru organizaciju, divan provod, korisna znanja, nova poznanstva, nove okuse, nove poglede...

Zahvaljujemo se i mi svim uesnicima, saradnicima i prijateljima, kao i svim onim ljudima koji su eljeli, ali nisu bili u prilici druiti se s nama. Nadamo se da nae druenje idue godine nita nee sprijeiti...

Borislav Mari, www.gljive.com

Foto: B. iki, A. Tomi i B. Mari


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. vasa vecera je izvrsna posto rado kuham volim da pretresam po svacim kuhinjama
melani mela, FRANCE29.7.2009. 15:32:23 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Gljivari
Centar za posjetioce Pecka: Prirodna bogatstva nadomak Banjaluke mame posjetioce 26.6.2022.
Obavjetenje: Obuka za odrivo sakupljanje gljiva 10.1.2018.
Priroda je puna darova, to je jedan veliki supermarket na otvorenom krcat organskom hranom 19.11.2014.
Ljubitelji prikupili oko 350 vrsta gljiva 29.9.2013.
Balkana: Otvorena izloba gljiva 1.10.2012.
Dani gljiva 2012 24.9.2012.
Dani gljiva 2012. 14.9.2012.
Obuka za gljivare 29.2.2012.
Gljivarima na Lisini sua ispraznila korpe 26.9.2011.
VII Dani gljiva u Mrkonjiu 12.9.2011.
Lisina dragulj prirode 12.10.2010.
Zavreni 7. Dani gljiva 7.10.2010.
Lisina jedinstven rezervat gljiva 27.9.2010.
7. Dani gljiva od 25. do 27.9.2010. 22.9.2010.
UNDP: 'Veze meu nama' 21.12.2009.
Vikend na Lisini - Izvjetaj 12.12.2009.
Ljubitelji prirode na Lisini 28.9.2009.
Vikend na Lisini 9.9.2009.
Promocija projekta Put gljiva 30.7.2009.
Pronaena rijetka biljna vrsta na Lisini 9.7.2009.
Organizovana posjeta farmi gljiva 18.5.2009.
Poeo proces deminiranja Lisine 15.5.2009.
Sauvati blago planine Lisine 19.12.2008.
Sa mapom lake kroz gljivarske puteve 8.12.2008.
Radionica o uzgoju gljiva 26.11.2008.
Dani gljiva 5 - pregled deavanja 4.10.2008.
Dani gljiva 5 - Foto galerija 1.10.2008.
Dani gljiva 2008. 19.9.2008.
Zatieno najvanije stanite gljiva na Lisini 25.6.2008.
Dani gljiva 2007. 17.9.2007.
Lisina okupila ljubitelje prirode 8.10.2006.
Za stomak i oko 4.10.2005.
Zatitimo Lisinu! 30.11.2004.
Gljivarski vikend 21.10.2004.
Druguje sa gljivama 26.5.2004.
Udruenje gljivara i ljubitelja prirode 17.4.2003.
Proitajte jo i...
Odran Aranelovdanski vaar 20.11.2023.
5. Oktobarski ahovski turnir 30.10.2023.
Poele pripreme za 11. Aranelovdanski vaar 13.10.2023.
Odrana priredba 'Dobro doli aci prvaci' 1.9.2023.
Prikupljene 53 doze krvi 27.4.2023.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi 26.4.2023.
Akcija proljenog ureenja grada 22.4.2023.
Akcija 'Proljeno ureenje grada' 19.4.2023.
Poela realizacija jo jednog projekta pod pokroviteljstvom Fondacije DogsTrust 17.2.2023.
Proslava Djeije Nove godine u etvrtak 29. decembra 28.12.2022.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com