Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Gusle od javora suva

26.12.2005..

Ve dva vijeka se porodica Vlajka Radaka iz Mrkonji Grada drui s guslama. Njegov djed Lazar Radak je 1927. godine u Beogradu proglaen za najboljeg guslara tadanje Jugoslavije. Djedovo zanimanje nastavio je i 69-godinji unuk Vlajko, koji, osim to svira, i izrauje gusle.

- S guslama se druim od rane mladosti. Sa njihovom izradom poeo sam u oktobru 1996. godine kada sam otiao u penziju. Izrada gusala je veoma teak i zahtjevan posao, koji trai dosta vjetine. Treba mi mjesec dana da izradim gusle. Uglavnom ih pravim od javora - pria Vlajko.

Dodaje da se mogu izraivati i od oraha, a iskusni majstori kau da su najbolje gusle od bijelog bora.

- im obezbijedim bijeli bor, izradiu gusle. Izuzetno je teko doi do kvalitetnog drveta od bijelog bora, koje mora biti dobro suvo. Gusle uglavnom pravim za svoju duu. Nisam neki guslar, a jo sam loiji pjeva. Ni blizu nisam vjet kao to je nekada bio moj djed Lazar, koji je bio profesionalni narodni guslar i od tog zanimanja je ivio - kae Radak.

Lazar Radak iz ipovakog sela Lubovo desetljeima je bio najbolji guslar u tadanjoj Jugoslaviji. Brojna su priznanja koja je dobio nekadanji "virtuoz na strunama".

- Mislim da nije bilo epske ili narodne pjesme koju moj djed nije znao. Izuzetno je bio nadaren da u trenutku uz gusle ispjeva novu pjesmu. Naime, poslije pobjede 1927. godine u Beogradu, guslari su otili u posjetu Kalemegdanu. Neko od organizatora rekao je mom djedu: "Eto, Lazare, sino si pobijedio. Moemo li ovdje da ujemo pjesmu koju do sada nisi pjevao" - pria Vlajko.

Lazar se malo zamislio i zapjevao: "irok Dunav zagrlio Savu, pa pogledao Avalu plavu, gdje je grob Neznanog junaka. Neznan junak na Avali spava, da mu bude vjena slava."

Za potrebe Zemaljskog muzeja u Sarajevu 1952. godine snimljen je tonski zapis Lazarevog sviranja na guslama.

- Sve do izbijanja rata 1992. godine, u Jajcu, u svojoj kui, uvao sam djedove gusle. Kada sam se nakon godinu dana iz izbjeglita vratio kui, od gusala je ostao samo jedan komadi. Velika je teta to gusle nisu uvane ni u jednom muzeju, jer je moj djed Lazar, koji je roen 1882. i koji je ivio 86 godina, obiljeio jedno vrijeme u ovom dijelu Krajine - veli mrkonjiki guslar.

Vlajko Radak, osim gusala, izrauje predmete od drveta, kosita, vodijere, ali i stare muzike instrumente, frule, urlike, dvojnice. Odnedavno izrauje i ikone u drvetu.

- Imam jednu malu i neuslovnu radionicu. U radu koristim dlijeto i ostale alate za drvo. Nije mi teko da radim, jer na taj nain "ubijam" penzionerske dane. Uspijem da prodam poneko kosite i vodijer, pa zarada dobro doe jer se teko ivi od 180 maraka penzije - kae Vlajko Radak, nekadanji umar u umskom gazdinstvu "Gorica" iz ipova, a sada penzioner u gradu podno Lisine.

Inae, porodica Radak ivi u mrkonjikom naselju Zborite, u Beogradskoj ulici. Vlajko i njegova supruga Rada, poslije seljakanja u izbjeglitu, skrasili su se u Mrkonjiu, gdje su kupili kuu.

- Prodali smo kuu i imanje na Volujaku u Jajcu, da bismo u Mrkonjiu kupili tronu kuu. Na poetku rata izbjegli smo u ipovo. Nakon godinu dana vratili smo se kui, kada je Jajce osloboeno. Meutim, u jesen 1995. godine ponovo smo morali u izbjeglitvo. Bili smo u Banjoj Luci i Vojvodini, kod rodbine. Vratili smo se u Mrkonji Grad, gdje se osjeamo kao kod kue - kau Radaci.

Slobodan Daki, "Glas Srpske" 26.15.2005

 


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. Drago mi je da sam "nabasao" na ovaj tekst. Guslar Radak je lik koji nosim u svojim pjesnickim inspiracijama cijeli zivot. Prokleti rat, odnio je u nepovrat, mnoge moje pjesme posvecene Radaku. Nadam se da ce se "iznjedriti" jos neka poslije ovog teksta. Radaka i njegove gusle nesmijemo zaboraviti.
Miljan , AUSTRALIA6.11.2009. 0:56:22 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Formirana jedinica Civilne zatite 18.3.2024.
Otvorena obnovljena zgrada Osnovnog suda 1.2.2024.
Postavljena turistika signalizacija 24.12.2023.
Odrano Vee privrednika 24.11.2023.
Odrano predavanje za proizvoae voa 14.11.2023.
Parastos za ubijene Srbe u zapadnoj Krajini 10.10.2023.
Realizovani projekti omladinske banke Mrkonji Grad 2023. godine 5.10.2023.
Poar na Zelekovcu 25.9.2023.
Troje povrijeenih u nezgodama u Ribniku i Mrkonji Gradu 16.9.2023.
Potpisani ugovori o dodjeli 20 plastenika poljoprivrednicima 13.9.2023.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com