Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Privreda
Poljoprivreda
Saobraaj
Turizam
Zdravstvo
Iz Optine
Crna hronika
Ostalo iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Iz grada -
 

 


Veleslalom po makadamu

12.9.2005..

Zbog izgradnje dva mosta na magistralnom putu Mrkonji Grad - Jezero, na ovoj  dionici obustavljen je saobraaj. Vozila su preusmjerena preko Jajca i Crne Rijeke zaobilazno, to je za ezdesetak kilometara due.

Meutim, ulaga u ovaj program "Putevi Republike Srpske" za stanovnitvo iz mrkonjike i optine Jezero i ipovo, koje koristi ovaj putni pravac za odlazak na posao i u kolu, nije obezbijedio adekvatnu putnu komunikaciju. Naime, ostavljena im je mogunost da koriste makadamski put od Pevila i pored Vidovia kua koji je u katastrofalnom stanju.

Poto se radi i putevima kojim se vozila mogu kretati samo u jednom  smjeru, na ovim putevima svakodnevno vlada opti saobraajni haos.

- Ovo je katastrofa od puta. Nije mi jasno da je neko mogao poeti graditi mostove, a da za odvijanje saobraaja ne obezbijedi put. Pa zato plaamo putarinu, da lomimo vozila po ovom makadamu - rekao je Zoran Prpi iz ipova.

Da bi prevezao pola kilometra puta, potrebno mu je desetak minuta, poto se vozila kreu iz oba smjera i "zaglavljuju" s obje strane puta, dodaje Prpi.

- Problem je to su pored auta, put poeli koristiti i teki kamioni, leperi i autobusi. To je pakao i mi stalno strepimo da e se neko vozilo niz ovu stranu survati na nae kue. U opasnosti su i djeca koja idu u kolu, poto se ne mogu slobodno kretati uskim putem od vozila, pa su roditelji primorani malu djecu da prate do kole - kae mjetanin Dragan Bili.

Duan uso pria da mjetani kua uz put ne mogu "ivjeti od praine".
- Praina se uvlai u kue, jer je put makadamski. Ovi putevi korieni su samo za zaprena kola, a sada njima moraju da prolaze najskuplja putnika vozila. Nevolja je to su poeli da prolaze i teki kamioni koji blokiraju put - veli uso.

Mile Ljuboja ivi u Mrkonji Gradu, ali tvrdi da nije vjerovao da je ovako katastrofalno stanje, dok nije doao na lice mjesta. Nije mu jasno kako e mjetani i vozai izdrati sve nedae zbog zatvaranja puta prema Jezeru.

- Mi smo protestovali i traili od nadlenih da se hitno izvri popravka puta. Meutim, osim obeanja da e se putevi popraviti, nita konkretno nije preduzeto, a ve mjesec dana "guimo" se u ovom haosu.

Ako se neto hitno ne preduzme moraemo pristupiti radikalnim mjerama, obustavi saobraaja i gradnje mostova. Neko mora da odgovara za ovaj haos - kategorian je Duan uso.

Ni aci nisu poteeni saobraajnog haosa.
- Poto nema autobusa mi u kolu idemo pjeke. Muimo se da stignemo do kole. Putem saobraa veliki broj vozila koja prolaze ovim uskim putem - kau djeaci Mladen Peji, Milan ormaz i Nikola Mitri.

Maliani u ali rekoe da stopiraju vozila dok idu u kolu, a da po povratku to ne ine poto je teko vozaima kada zaustave vozilo u strani ponovo da krenu.

Ipak, najvie muke imaju vozai koji dolaze iz drugih krajeva BiH i iz inostranstva, koji se ne mogu snai sa putnom signalizacijom, pa ne koriste zaobilazni putni pravac. Ima i onih koji pokuaju sa tekim kamionima da se "provuku" do Mrkonji Grada.

Zbog saobraajnog haosa na mukama su i odgovorni u mrkonjikoj optini. Zbog nedostatka novca zatraena je pomo Vlade Republike Srpske, koja je odobrila dio novca za popravku puteva. Meutim, jo uvijek nita konkretno nije uraeno, pa su mjetani okolnih naselja i vozai koji "lutaju" oko Orugle i dalje u velikim nevoljama.

Slobodan Daki, www.glassrpske.com, 12.9.2005 


 

Podijeli na Facebook-u

Slanje komentara na ovu vijest nije omogueno.
 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Stacionarni radari od danas u Mrkonji Gradu, ipovu i Ribniku 17.10.2022.
Javne povrine u Mrkonji Gradu kontrolie 46 kamera 30.9.2021.
Zimsko ienje gradskih saobraajnica i lokalnih puteva 25.11.2020.
Poelo nasipanje lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva 1.5.2020.
Sanacija puta od Novog Naselja prema ehovcima i Trijebovu 1.12.2019.
Rekonstrukcija asfaltne podloge u Brki Bati 25.7.2019.
Vodostaji u Srpskoj u porastu, u Jezeru poplavljeno 20 kua 4.2.2019.
Uskoro gradnja mosta preko Crne Rijeke 19.8.2018.
Povrijeenog konopcem izvukli iz korita Crne rijeke 20.8.2017.
Asfaltiran put Surjan-Racune 3.5.2017.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com