Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Deavanja u gradu
Sa Balkane
Obavjetenja
Praznici
mrkonjic-grad.com
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Aktuelnosti -
 

 


Zima na Balkani

20.2.2004..

Balkana ove zime sve ozbiljnije istie kandidaturu za pravi zimski centar... Mada nedostaju motel i prava iara (a i malo vie turistikih sadraja), jedinstvene prirodne ljepote i malo dobre volje na ureenju ski-staza su ovih dana izmamile nekoliko stotina Mrkonjiana i gostiju iz drugih mjesta na padine ispod Lisine, o emu pie i u tekstu iz "Glasa Srpske":

Zimska sezona na Balkani obino traje dva-tri mjeseca. Ove godine je snijeg malo zakasnio. Prvi vei snijeg je pao tek poslije malog Boia tako da su djeca provela zimski raspust bez pravog bijelog pokrivaa. Ovih dana nadoknaivala su proputeno snjeno gradivo.

Zoran igoja na Balkani "bagerie" snijeg. Vozi "ratrakt", mainu za ravnanje staze. Nada se da e idue godine biti vie snijega, staza i ski-liftova. Na pitanje kako je voziti "ratrakt" igoja odgovara: "Isto k'o i tenk. Ovo ne moe proklizati, ne moe se prevrnuti, a moe savladavati uspone od 70 odsto" hvali igoja snjenu grdosiju, koja za sat vremena potroi oko tridesetak litara goriva.

igoja kae da nikada nije radio ljepi i zdraviji posao. Sa njim je i petogodinji sin Vuk. "Jo nije stao na skije, ali mu je ve vrijeme da pone" kae igoja koji je sinu ve naruio skije od tetke iz Austrije.

Svaki dan na Balkani ima pedesetak skijaa sa pravom opremom. Ostali iznajmljuju pancerice i skije - deset maraka na dan. Tu su i dva mini-lifta po pet maraka: jedan za djecu, a drugi za odrasle i neto odvanije skijae. Sankama ko ima.

Balkana je poslije privatizacije postala akcionarsko drutvo. Veinski vlasnik je Banjoluanin Jovo Vidovi.

"Fantastino! Nita bolje! Jeste da jo uvijek nisu najbolji uslovi, ali nadamo se da e idue godine biti bolje. Da je malo dua iara, ne bi nam trebali ni Kupres, ni Vlai, ni Kranjska Gora..." zadovoljan je ponudom na Balkani elektroinstalater iz Mrkonjia Sinia Stoji.

"Ovdje je Bog dosta dao. Postoje prirodne mogunosti, samo ih treba malo bolje upakovati i eto para i posla" kae pedesetogodinji Bogdan Jovi, rodom iz Dragini Podova izmeu Mrkonjia i ipova.
Mada vie od dvadeset godina ivi u Panevu nijedan godinji odmor nije zaboravio Balkanu. Karta kae da su mu blii i kopaonik i Jahorina. "Kad je u pitanju srce, ni kilometri ni pare ne igraju nikakvu ulogu" kae Bogdan koga godine sve vie vuku prema rodnom kraju.

Slino pria i koju godinu mlai eljko Novakovi. Ve je dvadeset godina u Novom Sadu, ali svaki godinji odmor, podijeljen na zimski i ljetnji dio, provodi u rodnom kraju. "Doem kod oca i majke, dovedem djecu da jo dok su mali zavole ove krajeve, pa da poslije i sami dolaze".
Dok veina u umu ide sa pukom ili motorkom, Novakovi prirodu gleda kroz ekoloke naoare. "Volim i ljeti da doem i da pjeaim po okolnim planinama" kae Novakovi, koji umjesto puke u umu nosi objektive.

Svima nedostaje ski-lift "sidra", koji je tokom rata nestao u nepoznatom pravcu. Pria se da sada negdje na Kupresu vue skijae na startnu poziciju.

Najstariji na stazi je Enes Ribi iz Jajca. Prvim skijakim koracima ui unuka Nedima. Po zanimanju je ljekar i dobro zna ta znai dan na snijegu. "Balkana mi je najblie. Ovo su idealni tereni za nas rekreativce. Balkana je raj za obian narod. Korisno je za sve, a najvie za zdravlje. Danas je izuzetno lijep dan i bila bi velika teta da nismo doli" kae Ribi.

Mladenko akovi se uljetio kao da je avgust (Skija se u majici www.mrkonjic-grad.com sa natpisom 'Hljeba i weba' :) - vidi sliku, prim.ur.). Suna se na snijegu. Kad je oko podne snijeg malo omekao sa skija je preao na "snoubord". "Poslali mi Slovenci ovu dasku, pa da i to udo probam" uporan je akovi. Pada, ali brzo ustaje.

Kad se hladnoa poela uvlaiti pod nokte, devetogodinja Marijana Kovaevi i Bojana Kaurin su za trenutak svratile u brvnaru u podnoju staza za skijanje i sankanje. Kuvano vino za oeve - aj za male skijaice.

Prole godine na Balkani su odrani Dani kosidbe, organizovan je trodnevni kup u paraglajdingu - letu na zmajevima. Neto se deava.

Dosta Mrkoniana je na privremenom radu u Sloveniji i Austriji. Tek kad su tamo otili shvatili su da imaju Balkanu.

M. Mihajlovi ("Glas Srpske", 16.2.2004.)


 

Podijeli na Facebook-u

Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Proitajte jo i...
Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa 15.6.2023.
Organizovana prva kola skijanja na Balkani 1.2.2022.
Neo Kerlec pobjednik manifestacije 'Kosidba na Balkani' 2.7.2019.
29. kosidba na Balkani - 'Memorijal Lazar Laketa' 16.6.2019.
Balkana pod opsadom policije: Inspekcija rui objekte Turistikog centra 27.5.2016.
Odrana konferencija za tampu u vezi sa utvrivanjem prava vlasnitva nad jezerima na Balkani 10.11.2015.
Potpisan ugovor o izvoenju radova na izgradnji trim staze na Balkani 7.10.2015.
Seminar za pedagoge, psihologe i uitelje 20.8.2013.
Zavreno ienje i ureenje Malog jezera na Balkani 26.6.2013.
ienje i ureenje Malog jezera na Balkani 29.5.2013.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com