Naslovna strana www.mrkonjic-grad.com Login Login
Weather Forecast
 ta ima novo?
Aktuelnosti
Iz grada
Sport
Kultura
Zanimljivosti
Biseri
 Mrkonji-Grad
O gradu
Priroda
Istorija
Mrkonji na Wikipediji
Foto-galerije
Vaniji telefoni
Karta grada
 Cyber MG
Poruke
Ljudi
Cyber kuhinja
Sjeanja
Zaboravljena vremena
Chat
Linkovi
 Usluge
Web dizajn
Reklamiranje
Sponzori
RSS 2.0

www.mrkonjic-grad.com
Na mrei od 2000.god.

www.kreativnije.com
Zanimljivosti
 

 


Izbori, izbori, izbori... (2)

14.11.2000..
Kako pocinje tri cetvrtine djackih sastava na temu "dozivljaj"?
"Osvanuo je lijep i suncan dan"

E, pa, ovde nije jos bilo svanulo kada se iskupila komisija za organizovanje glasanja na glasackom mjestu br. 064B3016 tj. u kabinetu br. 10 Srednjoskolskog centra.
Poslije gotovo mjesec dana predizborne groznice koja je potrosila tone papira za plakate, tone rijeci na debate i replike i tone zivaca gledalaca televizije, konacno je doslo vrijeme da se kaze "dza" ili "bu".
Ucionica je prethodno vece preuredjena da bude izborno mjesto: klupe pomjerene, glasacka kutija na sredini ucionice na vidnom mjestu, sa strane stolovi za posmatrace. U to dolazi supervizor (od miloste krsten kao "televizor") i prvo iznenadjenje - dobija jabuku!
Samir (prevodilac), dok se "televizor" interesovao oko kartonskih kutija koji sluze kao paravani, diskretno dobacuje: "Englez! Ja hocu da ubijem dnevnice, a ovaj provjerava svaku sitnicu."

Nakon odlaska "televizora", u 7 sati pocinje glasanje. Zapravo, ljudi vec cekaju na vratima od ranije jer pokusaji tipa: "Ljudi, moram na teren mogu li ja to da otaljam sada?" nisu urodili plodom.
Posmatraca ispred politickih stranaka je nekoliko puta vise nego sto je predvidjeno. Tu su i SDS i SPRS i SNSD i DPS... A, umalo da zaboravim, tu je i posmatrac SDP BiH, za ovo podneblje egzoticne partije (poseban pozdrav Mirjani!).

Glasanje pocinje, a sa njim i problemi. Ne znam koji biseri su smisljali glasanje, ali treba imati zaista veliki IQ da bi se covjek snasao sa svim tim okruzivanjima. Glasa se za predsjednika i potpredsjednika RS, za narodnu skupstinu RS i za predstavnike iz RS u Predstavnickom domu parlamentarne skupstine BiH...
Za to se glasa, ali kako?

Ovo cu reci samo jednom:
Za predsjednika i... mozete staviti 1. pored svoga kandidata, mozete staviti i X ako hocete, ali ne mozete staviti X ako glasate za jos neke preference. Pored 1. mogu se staviti (i pozeljno je) i brojevi kod ostalih kadidata, ali nikako isti brojevi kod dva razlicita kandidata. Opet, ne moraju da se stavljaju redni brojevi za sve kandidate, nego moze i samo za nekoliko njih koliko smatrate da je potrebno. Ako se kod prvog favorita stavi 1. onda se moze kod ostalih stavljati sve sami X, ali to mora da bude u tom slucaju kod svih ostalih, a ne samo kod nekih...
Za narodnu skupstinu mozete zaokruziti ime stranke ili staviti X pored imena. E, da je samo to. Ispod imena stranke ima spisak svih kandidata te stranke za ovu izbornu jedinicu (Republika Srpska je podijeljena na 6 izbornih jedinica). Sada postaje zanimljivo... Mozete staviti X pored nekih kandidate iz te stranke koje posebno volite, sta li? Moze pored nekih, moze pored svih, a moze i da se te oznake ne stavljaju?! Sta u tom slucaju? Ako mislite da se u slucaju oznake stranke, a neoznacavanja pojedinaca iz stranke svakom kandidatu iz te stranke podjednako dodaju glasovi, varate se. Ne dodjeljuju se nijednom! Pri svemu tome valja istaci, naravno, da se nikako ne smiju oznacavati imena iz razlicitih stranaka, nego samo iz jedne. Kako stranaka ima mnogo, a jos vise kandidata unutar stranaka, glasacki listic je postao glasacka listina dimenzija A2 ili za neupucene otprilike "metar sa metar" i njegove dimenzije prevazilaze prostor glasacke kabine. O tome biseri koji su smisljali ovakav sistem nisu previse trljali glavu.
Za predstavnicki dom... je listic, ko zna zbog cega, i pored iste procedure kao za narodnu skupstinu bio normalne velicine...

Posljedica svega ovoga jeste da je na kraju bilo oko 15% nevazecih listica, narocito za narodnu skupstinu RS.
Prosto zbog samog izgleda papirica koji presavijen vise lici na knjizicu na kojoj su instrukcije za glasanje kakve su dijelili na preteklim izborima.
Pri ubacivanju u kutiju baka obicno pita: "A treba li i ovo da ubacim?".
Logicno pitanje posto glasacka listina presavijena jos jednom prosto fizicki tesko da moze da prodje kroz prorez na kutiji.
"A jeste li popunili taj listic?"
"Nisam, zar se i to popunjava. J..em im mater, da 'oce da daju penziju"

Za to vrijeme su predstavnice SDS-a i SDP-s BiH vodile ziv "politicki" dijalog tipa: "Kazem ja mom Sergeju prosli ponedjeljak u vezi zadace, nosi to caci nek ti polaze, a bogami ne zna ni on. A ta danasnja matematika i nije...", ili "...e sto bi valj'o mobilni. Vidis ti to, sad bi nazvala djecu kuci. Ostala sama...".
Poslije je intervenisala predstavnica SNSD i predstavnici SDS pozajmila mobilni za trazenu namjeru.
Ili, cuje se iz glasackog odbora: "Dodaj mi te naocale! Zato sam se i udebljala jer skidam naocale kad jedem pa mi cevapi izgledaju mali.

Moram da priznam da je odziv biraca bio jako los. Tek oko polovina upisanih je bila na biralistu. Prosjek zadrzavanja u glasackoj kabini je bio oko 10 minuta. Za pojedince smo morali, nakon pola sata, provjeravati da nisu umrli iza kratonskih kutija.
Pored kabina, "usko grlo" je bila i provjera identiteta. Najcesca jadikovka je bila: "Sve sam obis'o, a nidje me nema, a prosli put sam odje glas'o."

Srecom, nakon nekog vremena donesose kopije spiskova i sa ostalih glasackih mjesta pa se u slucaju nenalazenja kod nas moglo lako vidjeti gdje doticni treba da glasa. Nije, istina, bilo problema sa glasackim spiskovima u onoj mjeri u kojoj je to bilo na proslim izborima.

Sljedeci problem je bio pomoc pri glasanju. "Dje ce ona glasati odvojeno od mene. Pa mi smo zena i co'ek." Tako je tolerisano to kao rupa u pravilima gdje se kaze da "lice moze da zatrazi pomoc rodjaka ili prijatelja u slucaju da ne moze samo da glasa".

Glasanje je jedna muka, a brojanje tri muke. I ovo cu reci samo jednom.
Uputstvo, otprilike, izgleda ovako:
U 19 casova da neko od birackog odbora stane na kraj reda i da se omoguci da svi prisutni glasaju koji su u redu (kako ne bi reda nema ni primjene ovog clana). Zatim se vrata zakljucaju i prelijepi pecatna traka preko proreza na glasackoj kutiji. Onda se spoje stolovi pa se istrese sadrzaj glasacke kutije na te stolove. Potom se razvrstavaju glasacki listici po nivoima, a pri tom se razmotavaju listine za narodnu skupstinu Republike Srpske. Listici se razvrstavaju potom po kandidatima za predsjednika kao i po politickim strankama. Onda se oni prebroje i... to je to.

Ali, potom slijedi birokratija. Prebrojani listici po sistemu otvorenih lista se ponovo pregledaju da bi se za zvakog pojedinca utvrdilo koliko ima glasova. Da, dobro ste culi. Za svakog pojedinca! Onda se oni privremeno odlazu u providne plasticne vrece, prethodno zamotani u smotuljke i uvezani gumicama. Providne plasticne vrece se stavljaju u druge vrece razlicite boje. Plava za skupstinu RS i za predstavnicki dom. Bijela za predsjednika. Bijela sa slovom T koje je crvene boje za nepotvrdjene glasacke listice. Sta su to nepotvrdjeni glasacki listici? Gdje to da zaboravim. To je varijanta da se glasa ako vas nema na spisku. Listici se stave u kovertu sa vasim punim imenom i prezimenom i ostalim podacima (da bi se obezbijedila tajnost (?!?) glasanja) i sve se to salje u Sarajevo. U zutu kesu se stavljaju plasticna kesa sa... (e, ne mogu de ni ja vise sjetiti). Zajedno sa prebrojanim listicima stavljaju se i paketi sa nepotrosenim glasackim listicima i to se stavlja u bijelu kesu. Jesam li vec rekao da je bijela za nesto drugo? Dobro, nema veze, neka kesa jeste. Ma kakva kesa, to su vrece dimenzija 1,5x2 m. Dusu dale da se u njih otresu sljive.

Podaci o broju glasova, glasovima za pojedine kandidate, o broju izaslih glasaca, o nepotvrdjenim glasovima i sl. se zapisuju u odredjene formulare, ogromne formulare, raznobojne formulare, od kojih se potom kidaju listovi raznih boja, ubacuju u desetak razlicitih koverata i onda se te koverte ubacuju u vrece. Kakve vrece? MA GORE SPOMENUTE VRECE! Ah, da... U formulare se upisuje i broj pecata. To su plasticne vezice koje se nepovratno zategnu oko vrece i time je i vezu i pecate. E, pa, svaki takav pecat ima svoj broj koji se zapisuje u formular, a formular se stavlja u vrecu koja potom treba da se zaveze?!

Piece of cake, isn't it?

Sve se to potom odnosi u opstinski sud gdje se jedna prostorija zatrpa vrecama raznih birackih mjesta. Ne trebaju se vracati hemijske olovke, digitron i lepljiva traka sa oznakom OSCE, ali limena glasacka kutija mora. Steta... Kazu da su prosle godine u Gustovari zadrzali glasacku kutiju. Kazu da im je "idealna za 'cele".

A rezultati?
Pa, ko jos brine za rezultate. Sutradan na vijestima ce da budu istovremeno i rezultati izbora i set zakona koje je taj dan nametnuo Wolfgang Petrich, visoki predstavnik za BiH.

Zivjela demokratija!

I dovidjenja do novih izbora iduce godine...


 

Podijeli na Facebook-u

Komentari na tekst

1. kako staviti glas na net
mateja, 27.11.2009. 10:43:27 
Va komentar na tekst

Da biste poslali poruku morate biti registrovani na ovom sajtu.
Niste se jo registrovali?
Korisniko ime:
ifra:
Komentar:

Maksimalan broj slova po komentaru je 300.
Preostalo je jo slova.

 
Urednici sajta www.mrkonjic-grad.com ne odgovaraju za sadraj komentara posjetioca ovog sajta.
Urednici zadravaju pravo da komentare sa uvrijedljivim, vulgarnim i neprimjerenim sadrajem briu ili mijenjaju.
Ukoliko mislite da je neki od objavljenih komentara po bilo kom osnovu uvrijedljiv za vas, molimo da nas kontaktirate na adresu kontaktmrkonjic-grad.com sa zahtjevom da uklonimo neprimjereni komentar.
Donirajte novac u humanitarne svrhe!
Na istu temu: Izbori
Prvi nezvanini rezultati izbora 8.10.2012.
Izbori u BiH u nedjelju 2.10.2010.
Danas na izbore 9.12.2007.
Nova igralita 14.9.2006.
Prvi izborni rezultati 4.10.2004.
Prvi izborni rezultati 4.10.2004.
Izbori u Mrkonjiu 25.9.2004.
Mrkonji - veliko gradilite ?!? 3.9.2004.
Mrkonji nakon izbora 11.10.2002.
Predizborni cirkus 28.9.2002.
Izbori, izbori, izbori... 6.11.2000.
Proitajte jo i...
Centar za posjetioce Pecka: Prirodna bogatstva nadomak Banjaluke mame posjetioce 26.6.2022.
Pria o najstarijim kovaima varcarskih kosa 12.5.2021.
Pravopis na stepenitu 16.12.2018.
Dalja arheoloka istraivanja i stavljanje u upotrebu kulturno-arheoloke rute na Prizrenu 25.7.2017.
Nikad nije kasno - Emira Veli Sundkvist 24.2.2017.
Brvnara kod Mrkonji Grada za koju zna i Alice Cooper 3.4.2016.
Lani Norveanin vukao za nos pola Beograda 23.3.2016.
Pecka, mjesto gdje se domainski odnose prema prirodi i ljudima 21.11.2015.
Bitno je da se kopa i da se radi. Do tada 'Arrivederci!' 15.10.2015.
Kuna muzika produkcija (3) 19.3.2013.
 Copyright © 2000-2018.  Kreativnije.com